Last news in Fakti

2 Август, 2022 16:32 2 521 3

Спелеолози поставиха нов рекорд в спускането под земната повърхност

  • пещера-
  • спускане-
  • рекорд-
  • австралия-
  • тасмания

Спускането на 400 метра дълбочина е абсолютен рекорд за Австралия

Спелеолози поставиха нов рекорд в спускането под земната повърхност - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Екип от австралийски спелеолози се спусна в поредица от пещери, разположени на дълбочина повече от 400 метра под земната повърхност в Тасмания, поставяйки нов рекорд за Австралия, предаде ДПА.

"Екипът успешно свърза новооткрита пещера, наречена Делта Вариант, със системата Нигли/Гроулинг Суолет Кейв, с което рекордът за най-дълбока известна пещера в Австралия достигна очакваните 401 метра по вертикала", съобщават от Южните тасманийски пещерняци (Southern Tasmanian Caverneers).

След навлизането в пещерата Делта Вариант, спелеолозите са преодолели труден хоризонтален участък, преди да се спуснат по въжета, фиксирани на място през последните шест месеца, пише БТА.

След като са прикрепили последното въже, хората от екипа са се спуснали още 35 метра надолу, за да достигнат дъното на пещерата, прониквайки в системата Нигли, от която са излезли, осъществявайки първия преход през този вход.

Пещерняците казват, че са се сблъскали с "много предизвикателни условия" с високи нива на водата, прекарвайки повече от 14 часа под земята.

"Осъществяването на връзка между Делта Вариант и Нигли е значимо постижение за общността на пещерняците, но също така допринася за нашето научно разбиране за обширността на австралийските карстови системи", заяви Киара Смарт от екипа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 2 Отговор
    Ние колко дълбоко сме потънали, още много има докато ни стигнат.
  • 2 И кво

    6 2 Отговор
    Да не откриха там на харвардите дипломите?
  • 3 Оххххххххххххххх

    5 0 Отговор
    Австралия е, не е света! Оправете си заглавието! Най-дълбоко ама в АВСТРАЛИЯ! В света е на 1000 метра и е в ЕВРОПА