Last news in Fakti

12 Септември, 2022 15:32 3 386 5

Непознати факти за живота на корейците

  • южна корея-
  • корейци-
  • живот-
  • начин на живот-
  • азия

Научете 10 нови любопитни факта за живота в Южна Корея

Непознати факти за живота на корейците - 1
Снимка: Shutterstock

Южна Корея е една от онези далечни за нас страни, може би заради което знаем твърде малко за живота на хората там. Нарастващата популярност на корейската поп култура - сериали, филми и музика, повдига малко тази завеса, но все пак реалният живот е много по-различен от този на екрана.

Всички имаме свои клиширани представи за представителите на тази древна култура – например за прословутото им трудолюбие и азиатска консервативност, но как ли изглежда ежедневието на обикновените хора в Южна Корея?

Мислейки за Южна Корея се сещаме и за екзотичната кухня, бурно развиваща се икономика и Кей поп.

Ето, обаче, няколко удивителни факта за корейците, които по всяка вероятност не сте знаели, пише pochivka.blitz.bg.

1. Корейците са много трудолюбиви и никога не си тръгват от работа преди началника. Продължителната отпуска също не е разпространена - основно се ползват няколко дни за пътешествие извън страната.

2. Традиционната корейска кухня се счита за полезна и е с ниско съдържание на калории, затова само 5% от корейците страдат от наднормено тегло.

3. Корея е един от лидерите по развитие на пластичната хирургия. И мъжете и жените обръщат голямо внимание на външния си вид. Около 20% от мъжете ползват козметика.

4. Както и жителите на другите азиатски страни, корейците обичат да пеят. Затова да откриеш караоке бар е супер лесно.

5. В Корея ползват най-бързия интернет в света. На всяко обществено място можете безплатно да се свържете към wi-fi. Повече от 80% от населението ползва смартфони, като основната операционна система е Android, а не iOS.

6. Повечето жители на страната (около 80%) носят очила или контактни лещи.

7. Най-популярната напитка е кафето, а не чаят. В Корея има огромно количество кафенета.

8. Корейското общество е доста традиционно. Много от жените не работят, а посвещават времето си на отглеждането и възпитанието на децата.

9. Най-популярната музика е K-Pop – най-често изпълнителите са млади момчета, пеещи за любовта. По-известните от тях са национални кумири. Като например BTS.

10. В Корея е доста чисто, но рядко се срещат кошчета за боклук. Това е така заради специалната система за събиране на отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нннннннн

    18 7 Отговор
    Ганьо може само да се налива с ракия и тръска кючеци!
  • 2 Нямат стигане

    14 8 Отговор
    Японци, Корейци и Китайци.Хубаво, че са те инак щяхме да сме на руски телевизори 120кг. газови печки и телефони със шайба.

    Коментиран от #5

  • 3 Ганьо

    4 0 Отговор
    И у нас е същото!
  • 4 Механик

    4 5 Отговор
    България си има Македония, Русия си има Украйна, славяните си имат Полша, а Японската Македония/Украйна/Полша, се нарича Корея.
    Кой разбрал, разбрал.
  • 5 ежко

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нямат стигане":

    Ти би ли живял като кореец?Как се виждаш изпълнявайки т.1?Да спиш след работа на работното си място щото до новият ден остават 5-6 часа и няма смисъл да се прибираш?Често се случва, а пари за овъртайм няма-това ти е задължение!Да не говорим за общирната им жилищна площ и т.н. 50м2 собствено жилище в Сеук си е върха на лукса!