Last news in Fakti

23 Септември, 2022 16:45 2 030 6

Изригването на вулкана в Тонга може да затопли Земята

  • вулкан-
  • тонга-
  • изригване-
  • затопляне-
  • атмосфера-
  • вода

Изследователите се опитват да преценят как това ще засегне атмосферата и дали може да допринесе за затопляне на земната повърхност през следващите няколко години

Изригването на вулкана в Тонга може да затопли Земята - 1
Снимка: БГНЕС

Учените все още се опитват да разберат последиците от необичайното изригване на подводен вулкан в Тонга през януари, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Вулканът, известен като Хунга Тонга-Хунга Хаапаи, изхвърли милиони тонове водна пара високо в атмосферата, сочат резултати от изследване, публикувано в сп. "Сайънс".

Учените смятат, че изригването е повишило количеството вода в стратосферата с около пет процента.

Сега изследователите се опитват да преценят как тази вода ще засегне атмосферата и дали може да допринесе за затопляне на земната повърхност през следващите няколко години.

Такова събитие се случва веднъж в живота, каза водещият автор на изследването Холгер Вомел, учен в Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо, САЩ.

Големите изригвания обикновено охлаждат планетата. Повечето вулкани отделят големи количества сяра, които блокират слънчевите лъчи, обясни Матю Тухи, климатолог в университета на Саскачеван, който не участва в изследването.

Изригването на вулкана в Тонга започва под океана и изхвърля много повече вода от обичайното. Тъй като водната пара действа като парников газ, който улавя топлината, е вероятно изригването да доведе до увеличение на температурите, вместо до намаляването им, каза Тухи.

Водната пара ще се задържи в горните слоеве на атмосферата няколко години, преди да слезе по-надолу, каза Тухи. В същото време допълнителните количества вода биха могли да ускорят загубата на озон в атмосферата, добави Карън Розенлоф, климатолог от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма такава държава

    6 2 Отговор
    Учените все още се опитват да разберат последиците от необичайното изригване на подводен вулкан в Тонга през януари ... Необичайно оле мале .. земетресение вулкани няма необичайни ... Това е природа .. сега веднага санкции на вулкана че затопля земята
  • 2 Рикошет

    5 3 Отговор
    В тази газова и енергийна крза сътворена от либерал атлантическите тъпанар да, се чуди човек дали не е по-добре да изригне?!
  • 3 Японеца

    6 0 Отговор
    Чудим се, кой замърсява повече, човека или вулкана
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Ако може да побързат ,чака ни тежка зима в Европа.Температурите паднаха до 20°/22°, вечер паданаха и до 5° два дни ,бях пуснала парното , полярен циклон уж ,не им вярвам.Дали ще е
    необичайното изригване дали ще е циклони от Магреб , хаарпа може би , както белше лятото или от други бойни площадки не знам .Да пускат печката зимата не лятото ,че ги чака голяма веселба ако народа мръзне .За следващия месец не знам каква ще е цената,и с ограничение до 19° съжалявам за мен е студено .
  • 6 уaйтнoйз

    2 0 Отговор
    Швабите цакат кинти на краля на тонга... Колко кажат толко. Само да отпущат малко вулкана. Даже и урсула ще им припишат за 25 годин на островите.