Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 14:57 3 895 15

Тихият океан е пред изчезване

  • тихия океан-
  • изчезване-
  • геология-
  • континенти-
  • океан

Учените прогнозират, че ще се стигне до сливането на Северна Америка и Азия в един континент

Тихият океан е пред изчезване - 1
Снимка: Shutterstock

Дните на Тихия океан са преброени - това показва нова симулация на суперкомпютър на постоянно движещите се тектонични плочи, предава Bloomberg.

През последните години от живота си Тихият океан едва ли ще прилича на огромната синя площ, която представлява днес. Всяка година няколко сантиметра от океана изчезват, както се случва, откакто е бил суперокеан, обграждащ последния суперконтинент Пангея.

В този древен океан се намират многобройни зони на субдукция - места, където тектоничните плочи се сблъскват и преминават една върху друга. Тези места, известни в Тихия океан като "Огненият пръстен", работят почти като отводнителни шахти за ваната на океанското дъно.

Всяка година няколко сантиметра от Тихоокеанската плоча се плъзгат под Евразийската плоча и Индоавстралийската плоча.

Не всички учени са съгласни как ще изглежда следващият суперконтинент или как ще се формира, но в много симулации Тихият океан е обречен. Изследователи от австралийския университета Къртин твърдят, че вместо да се образува втори континент, подобен на Пангея (известен още като Пангея Проксима), светът се е насочил към суперконтинент. В такъв сценарий Северна Америка се сблъсква с Азия, при което се образува континент наречен Амасия.

Неотдавнашните симулации на изследователите в Австралия се основават на реалистични параметри на плочите и мантията от настоящето и миналото, предава “Science Alert”. След това те са използвани от суперкомпютър за прогнозиране на бъдещето.

"През последните два милиарда години континентите на Земята са се сблъсквали заедно, за да образуват суперконтинент на всеки 600 милиона години, известен като суперконтинентален цикъл", казва ученият за Земята и водещ автор Чуан Хуанг, цитиран от БГНЕС.

"Като симулирахме как се очаква да еволюират тектонските плочи на Земята с помощта на суперкомпютър, успяхме да покажем, че след по-малко от 300 милиона години е вероятно именно Тихият океан да изчезне, което ще позволи формирането на Амасия, опровергавайки някои предишни научни теории."

За разлика от някои други симулации на суперконтиненти, тази нова предполага, че Тихият океан, а не Атлантическият океан или Карибско море, ще бъде унищожен при формирането на Амасия.

"Земята, каквато я познаваме, ще бъде драстично различна, когато се образува Амасия. Очаква се морското равнище да бъде по-ниско, а обширната вътрешност на суперконтинента ще бъде много суха с високи дневни температурни диапазони", казва геологът Джън-Ксианг Ли.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАНГЕЛИЯ ПЕТРИЧ

    25 1 Отговор
    СЪБИНКЕ ТИ И ФАКТИ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ ДОСТА ПО-БЪРЗО И ПО-РАНО ОТ ТИХИЯ ОКЕАН.
  • 2 Айдее..

    22 2 Отговор
    Те ледниците се топят един след друг,океаните растат като гъби,Тихият щял да изчезва! Вашта .... учена!
  • 3 123455

    15 2 Отговор
    Ще огледам по подробна картата, та да се преместя овреме.
  • 4 да бе

    19 0 Отговор
    това като се случи след няколко Милиона години, човечеството ще го няма вече... ама с кви работи се занимават тез учени и пари хабят за това вместо да е за нещо полезно сега..
  • 5 Теле

    11 1 Отговор
    Оутин да остави океана на мира, да си вземе аляската
  • 6 Кака Наска Байконурова

    6 9 Отговор
    Няма такова нещо като тих, индийски, атлантически океани. Има само един океан и Великата ледена стена го държи. Земята е ПЛОСКА. Живеете в страната вълшебника от Оз.

    Коментиран от #10

  • 7 от каде ги намирате тия

    6 1 Отговор
    хахахахахахахахахахаахахахахаахахахахахахахахаахахахайахахахахахахахахахахахахахахайахахахах
  • 8 гост

    13 0 Отговор
    До събота дали ще стане, че имам работа натам пък не ми се пътува със самолет?
  • 9 Ламбо

    11 1 Отговор
    Луд умора няма .
  • 10 Чичо ти

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кака Наска Байконурова":

    Явно ледената стена се е спукала и океяна изтича някъде извън тавата... Не разбирам вашата теория, моля пояснете малко повече

    Коментиран от #12

  • 11 събка дебелогъзка

    6 0 Отговор
    що ма да не се е изпарил оканът?
  • 12 Кака Наска Байконурова

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо ти":

    Нищо никъде не изтича. Куполът разделя двата океана. Земята е затворена система и няма мърдане от нея.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 питанка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кака Наска Байконурова":

    ШТО ТЪКА , МА КАКА...
  • 15 един от многото

    2 1 Отговор
    По леко с фотошопа!