Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 18:15 10 483 10

Заснеха как косатки убиват бяла акула (ВИДЕО)

  • косатки-
  • акула-
  • убиват-
  • южна америка-
  • заснеха

На клипа се вижда как пет косатки преследват и убиват голяма бяла акула

Заснеха как косатки убиват бяла акула (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени успяха да заснемат как косатки убиват бяла акула край Южна Африка, документирайки за първи път способността на тези бозайници да ловуват един от най-големите морски хищници в света, предаде АФП.

Кадрите, заснети през май с хеликоптер и дрон, послужили за основа на публикувано тази седмица проучване, показват как стадо косатки преследва акули в продължение на час край пристанище на Мосел Бей.

"Подобно поведение никога досега не е наблюдавано в детайл и със сигурност не от въздуха", се посочва в изявлението, направено от водещия автор на изследването Алисън Таунър, специалист по акули в Академията по морска динамика близо до Кейптаун.

На клипа се вижда как пет косатки преследват и убиват голяма бяла акула. Учените смятат, че други три са били осакатени до смърт по време на лова.

"Косатките са много интелигентни и социални животни. Методите им за ловуване в група ги правят изключително ефективни хищници", казва Саймън Елуън, специалист по морски бозайници и съавтор на изследването.



Известно е, че косатките, които са върховни хищници, ловуват други видове акули. Доказателствата за нападения над големи бели акули обаче са ограничени. Проучването, публикувано в сп."Екология" (Ecology), не обяснява причините за подобно поведение.

Една от косатките е нападала бели акули и преди, но останалите четири не са го правили. Предположението на изследователите е, че практиката се разпространява, тъй като предишни проучвания са установили, че черно-белите хищници могат да се учат едни от други чрез "културно предаване".

Акулите са изчезнали от района след нападението. През следващите 45 дни е била забелязана само една голяма бяла акула.



Според авторите на проучването това потвърждава, че при акулите се наблюдава реакция на бягство. Морският биолог Алисън Кок от Националните паркове на Южна Африка смята, че в случаи, наблюдавани по-рано, те са изоставяли бивши ключови местообитания с последствия за екосистемата и туризма, свързан с акулите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кьопекбалък

    6 19 Отговор
    Косатките нападат и хора понякога.

    Коментиран от #8

  • 2 Таня

    37 1 Отговор
    Косатката не е акула ,а бозайник от сем. Делфинови.

    Така че не правилно да се каже ...напада други акули.

    Да ,тя е хещник много опасен ,но не е акула.

    Коментиран от #5

  • 3 Също

    28 2 Отговор
    Гледал съм в предаване за животните . Един тюлен качен върху голямо парче лед , в безопасност . Пет косатки се наредиха в права линия . Засилиха се срещу леда , и в момента в който минаваха под леда , удариха едновременно по водата с опашки . Пет опашки едновременно в един миг , вдигнаха остра вълна , която преобърна парчето лед , и тюлена падна във водата . И естествено беше изяден. Такъв висш интелект , и синхронизирано ловуване в група , не може да се види никъде другаде при животните . Акцията беше сравнена , и съпоставена с тази на елитни спец. части.
  • 4 хххх

    1 0 Отговор
    Невероятно...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Опасни са

    6 11 Отговор
    За разлика от делфините, косатките понякога нападат и убиват хора. Делфините са много по-умни, единствените животни, които имат собствени имена. При раждането на делфинчето, майката го кръщава с уникална комбинация от звуци и всички от стадото после го викат с тези звуци. Затова делфините са най-добрите ловци на планетата - по време на лов персонално си разпределят задачите. В сравнение с тях, косатките са диваци

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Да де

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Опасни са":

    Но доколкото знам,има само един случай на убит човек от косатки,и то не нарочно.
  • 8 Нестор

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кьопекбалък":

    Не нападат.Виждал съм в открит голям басейн атракции с косатки.Дресьорите направо се катерят върху тях,без да им правят нищо.Гаранция че дори отгледана от малка,бяла акула ще изяде гледача си,при първа възможност,но косатката дори и дивата,никога няма да го направи,освен ако се почувства застрашена от човека.
  • 9 НикогаПовечеСДС-Чума

    7 4 Отговор
    Защо никой не се нае да заснеме как СДС-Чумата подпомагана от англо-краварските шпиони убиха България!?
  • 10 По точно

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Опасни са":

    Косатките не са китове, а са вид делфини. При това един от най умните.