Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 14:15 7 065 25

Ева от "Тоника" потъна в самота с мизерна пенсия

  • ева найденова-
  • тоника-
  • пенсия-
  • самота-
  • рожден ден

Миналата седмица една от най-ярките звезди на обичаната формация "Тоника" отпразнува 70-годишен юбилей

Миналата седмица една от най-ярките звезди на обичаната формация "Тоника" – Ева Найденова, отпразнува 70-годишен юбилей. Личния си празник певицата посрещна в дома си в родния Айтос без фанфари и без голямо тържество. В последните години вдовицата на Гого Найденов е потънала в самота и единствената ѝ компания са нейните домашни любимци.

Неотдавна Ева осиротя съвсем, загубвайки своята тежко болна и възрастна майка, на чиито грижи се бе посветила изцяло допреди тя да почине. Единственият син на Ева от голямата ѝ любов с Гого – Димитър, пък е емигрант в Англия, където работи отдавна и се прибира на родна земя твърде рядко.

Внучката на звездата от "Тоника“ е гимназистка в Бургас и също няма достатъчно време, за да навестява редовно баба си. Певицата споделя, че битието ѝ, макар да е сама, не е никак леко във финансов план и точно поради тази причина от тази година е възобновила музикалната си дейност и поема участия, за да си докарва допълнителни пари.

"Трудно е! 50 години сме били на сцена – толкова сме дали, а така да ни окрадат, половината ни стаж го няма… Първо беше, че документите се наводнили, после изгорели… Къде ли не сме работили, но и нашите пенсии са там, където отидоха и тези на нашите родители, когато ограбиха пенсионния фонд“, възмущава се Ева.

Тя бе пенсионирана със срамните 200 лева, но от миналата година получава и 500 лева допълнителна добавка, която ѝ бе дадена за заслуги от Министерството на културата. Наградата обаче е временна и ще я подпомага само до края на 2023 г. След това Найденова отново ще трябва да разчита на сина си, който се труди в чужбина точно за да е в помощ на близките си.

70-годишната естрадна звезда все още не е превъзмогнала загубата на голямата си любов Гого. Догодина се навършват 10 години, откакто певецът си отиде след тежко боледуване и месеци наред ходене по мъките, без да му бъде поставена точна диагноза. В негова памет за кръглата годишнина от кончината му Ева искала да издаде биографична книга, за която ѝ помагала тяхната приятелка и колежка Тони Димитрова, с която са изключително близки.

Солистката от "Тоника“ признава, че размишлява за смъртта и не се страхува от своя край. Дори наскоро казала на сина си, че на погребението ѝ някой ден искала да звучи нейната песен "Виновна“, която е посветена на определен период от живота ѝ, пише "Ретро".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    44 12 Отговор
    И тази бездарница получила пенсия за "специални заслуги". Какви са те? Не си е внасяла осигуровки, затова е получила минимална социална пенсия. И Митко Щерев каза, че няма унищожени никакви документи - "звездите" не са внасяли осигуровки за пенсия, плащали са някакъв данък върху доходите, които са укривали в голямата си част.

    Коментиран от #4, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    66 5 Отговор
    Майка ми също е с минимална пенсия,при пълен трудов стаж,но не реве по медиите.
  • 4 Тогава данъкът бил я 1 ,я два лева.

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    От време на време
  • 5 Ае стига вече с тия "заслужили"

    40 5 Отговор
    Нищо не са внасяли за пенсия, а сега + 500 лв. отгоре, отделно и от мъжа си трябва да взема по 26,6%, ама сигурно и неговите архиви наводнени или изгорели, та може и да няма пенсия. Официално имаше проверка и се оказа, че липсват данни за 2-3 г. някъде около 1967 г., ама баба Ева тогава е била ученичка, а след това си е давала вноските където е искала, само не и в НОИ. Казвам го във връзка с фактите, че на баба Пена с 467 лв. пенсия документите нито са наводнени, нито са изгорели.
  • 6 Некой си

    17 27 Отговор
    В страната на глупаците и айдуците,всеки гледа в канчето в другия.Хората на изкуството трябва да бъдат почитани,не наритани.Един има талант да копа,друг да пее и т.н.Всеки сам избира как да си изкарва хляба,според потенциала на умствения багаж.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 До разбирачите

    21 2 Отговор
    Тази пенсия не е за стаж, а за старост и е по-ниска от минималната.

    Коментиран от #9

  • 8 Мдаааа

    31 5 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    И да не почитаме тия, дето са копали, а тарикатите, нищо не внесли за пенсия да ги превъзнасяме. Къде другаде дават пари на такива нагляри,а...???? Мина им времето, когато се чувстваха богоизбрани и гледаха отвисоко на ония, дето им изкарваха и яденето и пиенето..най-вече.
  • 9 Ми знаем го

    29 5 Отговор

    До коментар #7 от "До разбирачите":

    Това е за търтеите, които не са мислили, че ще остареят и щракането с пръсти на млади години после ще се превърне в щракане на ченета от студ и глад като остареят. Изключвам само болните хора, които не са могли да работят, всичко останало е или мързел, или тарикатлъци, а най-често съчетание от двете.
  • 10 Бай Джон

    11 32 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Ако беше се родила в прогнилия запад, сега щеше да живее в луксозно имение със солидна банкова сметка да почива на някоя яхта. Но заслужилите през социализма творци ги чака само глад и мизерия.

    Коментиран от #16, #21

  • 11 един

    13 20 Отговор
    Съчувствам и,но това е резултата от управлението на комунистите/че и преди тях/ и вековното ограбване на България от Русия!Богатство и имане се трупа поколения,а народа ни с поколения е ограбван переодично,и сега се чудим защо сме на този хал!Който не го разбира е пълен глупак!

    Коментиран от #12, #22

  • 12 един

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    "периодично"
  • 13 рамбо

    27 1 Отговор
    Айде и на тая изгоряли документите , хаха Абе стига с тая партенка бе, станахте смешни. Яли, пили и се веселили, не внасяли никога осигуровки и накрая изгоряли им документите...
  • 14 ИНТЕРЕСНО ИНТЕРЕСНО

    23 3 Отговор
    РОЛИНГ СТОУНС ШЕР ЕЛТЪН ДЖОН АВВА.........ПЕНСИОНЕРИ ЛИ СА,🤔
  • 15 Така е

    23 0 Отговор
    Но не е само тя, като нея хиляди българки, особенно по селата. На стотици метри край тях няма жива душа, но за тях се сещат само по изборите, даже и пррвоз ще им осигурят, само да гласуват за тях. Това е нашата България, която след Тодор Живков стана разграден двор. Това направиха нашите умни политици, чийто цел е да грабят, да изнасят в чужди държави, да пълнят чекмеджета, а народа кучета го яли. Чайайте още малко баш Тулупа пак да седне в джипката и дано ви види по пътя да ви даде 50 лв., а вие само следва да му целувате ръката и да му благодарите за добрината. Това е политик, не като сегашните.
  • 16 1-20

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Джон":

    По-скоро никой нямаше да знае за нея. Там критериите са различни от тези в социалистическа България.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 0 Отговор
    700лв за вас са МИЗЕРНИ????Не ви разбирам!Ако не давам на държавата пари,аз бих се радвал и на 600лв всеки месец.Защо мислите,че хора живяли толкова дълго нямат заелени ,и пари и имоти?????Не е важно колко получаваш,а колко ДЪЛГО ще ги получаваш!
  • 18 Карък

    10 0 Отговор
    Е,за 34 г.след Живков,ако се е осигурявала ето трудов стаж.но трябва да речем,защото сме известни.
  • 19 Даа

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    Братя Аргирови го казаха. Ние сме получавали хонорари до 20 хил на концерт. Да ама някои щракаха с пръсти , а ние влагахме парите си. Та затова и те сега не се оплакват. Който навремето не си е правил сметката сега реве. Държавата не им е длъжна. Доколкото до това , че трябва да уважаваме артистите мога да кажа че в средните векове шута на царя са му рязали главата, ако не му хареса.
  • 20 направо

    16 1 Отговор
    на въпроса.. мизерна пенсия. Ами като получавахте хиляди за концертите си, защо не отделихте някой % за пенсоинни осигуровки, както всички работещи хора в БГ.Какво, да ви събираме помощи ли, за да освежите луксозните си жилища
  • 21 БАЙ ДАНЬО

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Джон":

    бай дЖоне, какви са заслугите им, развлексателни.Създали ли са БВП
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 n√Варна

    4 2 Отговор
    След като юбилеят ѝ е 70 годишен, на колко години е госпожата?
    Защо миналата година не съобщихте за 69 годишния ѝ юбилей?
  • 24 Питащия

    13 0 Отговор
    До кога ще слушаме "песента" за "изчезналия" трудов стаж?
    А ХАЛТУРИТЕ , КОНЦЕРТИТЕ....
    Даже бяха ВОЕНИЗИРАНИ как е "изгубен" трудовия стаж???
  • 25 Незнам

    8 1 Отговор
    защо ревеш. За 50 години колко мазола ти излезнаха на ръцете и краката? Втълпявате си че ходите на работа и после се възмущавате че няма пари! По кои критерии можеш да се сравниш със човек работил 50 години в производството.?!Цял живот пред огледалото се гримираш и си правиш маникюр а после ревеш. Погледни ръцете на един работник след 50 години стаж и тогава се оплаквай! И между другото не си Лили Иванова, не си Ваня Костова, не си Кирил Маричков и много други не си! Не се самопоставяй над другите. Ти си въобразяваш че си работила а държавата си въобразяваш че ти плаща, това е!