Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 08:55 12 533 13

Посочиха причината за смъртта на Брус Лий

  • брус лий-
  • смърт-
  • причина

Специалистите са анализирали навиците на звездата, показанията на неговите близки и данните от аутопсията, които са показали, че смъртта е настъпила вследствие на мозъчен оток

Посочиха причината за смъртта на Брус Лий - 1
Снимкa: Shutterstock

Испански учени посочиха обилното пиене на вода като причина за смъртта на актьора и майстор на бойните изкуства Брус Лий, който почина на 20 юли 1973 г. при мистериозни обстоятелства. Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Kidney Journal, цитиран от segabg.com.

Специалистите са анализирали навиците на звездата, показанията на неговите близки и данните от аутопсията, които са показали, че смъртта е настъпила вследствие на мозъчен оток. Екипът под ръководството на Присила Вилялвасо от Автономния университет в Мадрид са стигнали до извода, че леталният изход е причинен от хипонатриемия – опасно състояние, при което задържането на течности в организма води до рязко понижаване на количеството на натрий в кръвта до критично ниво. Такова състояние може да бъде предизвикано или от заболяване, или от обилно приемане на течности.

Учените отбелязват, че Брус Лий е употребявал марихуана, което би могло да способства за усилване на жаждата. Освен това лекарствата, предписвани със специална рецепта, острата бъбречна недостатъчност и усилената физическа активност са възпрепятствали извеждането на течността от тялото, смятат експертите.

Брус Лий умира в Хонконг на 20 юли 1973 г. Според най-разпространената досега версия до мозъчния оток и смъртта е довело това, че той е приел препарата екуаджестик против главоболие, към чиито съставки (сред тях и аспирин) е бил алергичен.

На 10 май 1973 г. при дублаж на филм актьорът получава последователно два припадъка. Веднага го пренасят в болница в Хонконг, където изследванията установяват, че „нещо в мозъка не е наред“. Подробните изследвания не донасят нищо конкретно и той продължава работата си в киното. На 20 юли актьорът има среща с продуцента Реймънд Шоу в дома на актрисата Бети Тинг-Пей, за да обсъдят сценария за новия филм „Смъртоносната игра“. Брус започва да се оплаква от главоболие. След това Брус отиде да си полегне в спалнята“, спомня си домакинята. Няколко часа по-късно той продължава да спи и не реагира, дори когато Шоу се опитва да го събуди с леки плесници. Извикват лекар, който установява смъртта на актьора. Часът е 21.45.

В протокола от аутопсията се споменава за следи от канабис в стомаха на актьора, но се добавя, че този лек наркотик, който би могъл да се сравни по ефект с чая, не е могъл да причини смъртта. В стомаха на Брус Лий е намерено единствено съдържанието на таблетката екуаджестик. Протоколът тогава заключава, че Брус Лий не е починал нито от отравяне, нито от мозъчен кръвоизлив, тъй като няма спукани кръвоносни съдове, а от отока в мозъка, дължаща се на свръхчувствителността му към съставка на погълнатото лекарство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    Поклон
  • 2 АЛФА КЕНТАВЪР

    6 8 Отговор
    смърта е настъпилаот инсулт
  • 3 Някоя си

    28 2 Отговор
    "Испански учени посочиха обилното пиене на вода като причина за смъртта"
    Нема човек който да е пил вода до сега и да не си е заминал....🤣🤣🤣🤣
  • 4 Рошко

    22 5 Отговор
    И емен емен 50 години "учените" това ли умуваха.тццтцтцттц

    Коментиран от #7

  • 5 яяяя

    21 2 Отговор
    Тия учени са едни смешници, с каво само се занимават, не е истина.
  • 6 Госあ

    16 1 Отговор
    “ Испански учени посочиха обилното пиене на вода като причина за смъртта на актьора и майстор на бойните изкуства” хахахахахаха
  • 7 рошльо

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    имам тука 1 m3;вода.да си пийнеш малко
  • 8 ДЖЕКИ ЧАН ОТ ЧАМКОРИЯ

    16 1 Отговор
    МАЙ МАЙ КОЛЕГАТА СЕ Е...УДАВИЛ🤔
  • 9 Наркос

    7 1 Отговор
    Да бе водата и тревата го убили 😂Поредните драскания на някой. тупан
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дидо

    4 2 Отговор
    някой статии имат за цел да ви навредят чрез насочване към нездравословни практики чрез непряки внушения като това да не се пие вода поне брус ли бил уж починал от това
  • 12 Испански учени

    11 1 Отговор
    посочиха обилното пиене на вода..... Да няма првописна грешка и да е пропусната буквата К

    Коментиран от #13

  • 13 Д-р Радева

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Испански учени":

    Не, не няма грешка... Аз като казвах, че водата съдържа микроби кой да слуша...