Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 08:55 1 170 11

Соларни ферми в Космоса ще произвеждат електроенергия

  • соларни ферми-
  • космос-
  • електроенергия

Слънчевата енергия от Космоса може да бъде от "огромна" полза за справяне с бъдещия недостиг на енергия

Соларни ферми в Космоса ще произвеждат електроенергия - 1
Снимкa: Shutterstock

Европейската космическа агенция вероятно ще одобри тригодишно проучване на възможността за изграждане на соларни ферми в Космоса с цел производство на електроенергия, съобщи BBC, цитирани от trafficnews.bg.

Министрите на научните изследвания ще обсъдят идеята на среща в Париж, тъй като инициативата "Соларис" ще бъде първата, която ще положи основите на практически план за разработване на космическа система за производство на възобновяема енергия, съобщи тя.

По време на срещата ще бъде взето решение за бюджета на следващия етап от плановете на ЕКА за изследване на космоса, наблюдение на околната среда, както и за комуникации.

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер заяви, че според него слънчевата енергия от Космоса може да бъде от "огромна" полза за справяне с бъдещия недостиг на енергия.

"Наистина трябва да се превърнем във въглеродно неутрални икономики и, следователно, да променим начина, по който произвеждаме енергия, и особено да намалим частта на изкопаемите горива в нашето производство на енергия", добави той.

"Това би било абсолютно фантастично", каза Ашбахер, тъй като би решило много проблеми в това отношение.

Агенцията търси средства от страните членки за изследователската програма "Соларис", за да провери дали тези разработки означават, че е възможно да се произведе в космоса енергия от слънчева светлина, която да е достатъчно надеждна и евтина, за да стане икономически жизнеспособна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСТ

    6 0 Отговор
    Хмм , а как ще пренесат тока на земята ?

    Коментиран от #3

  • 2 въпросче

    4 0 Отговор
    С кабели ли ще предават енергията на Земята? Или с мълнии?
  • 3 Плашимир

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "БСТ":

    В бидони разбира се. На името на президента който разработи програмата. Всеки ще може да си купува по един бидон енергия дневно.
  • 4 Мамул

    10 1 Отговор
    Няма недостиг на енергия! Атома осигурява излишък от енергия! Недостиг имат само политически васални държави!
  • 5 Информиран

    4 0 Отговор
    Още преди около 20 години имаше идея соларни електростанции на геостационарна орбита да подават ток по кабел на земята
    Това може би ще стане някой ден но в значително по отдалечени години от днешните засега технологиите не могат да осигурят това нещо
  • 6 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Ще увеличат бokлука в космоса. Имат финансиране, могат с години да се занимават с тази фантасмагория и да цоцат милиарди за хвърчила. Тесла вече.е открил безплатната и неограничена енергия, но още навремето началниците са му казяли: ако не можем да сложим електромер, не става.те искат в дигитално робовладелство да ни вкарат и да ни прочистят, не добро да правят. За тях си вече имат енергия и всичко

    Коментиран от #7

  • 7 ЛиБеРаст

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Електромера го има! Вече е дигитален и е персонален. Всеки човек ще е "вързан" с личен "електромер", чрез цифров сертификат. От това по-качествен електромер...
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Сега остава да "открият" и кулата на Тесла ❗❗❗
    Стига ЕРП 1 ( на САШко) да им разреши ❗
  • 9 Теле

    1 1 Отговор
    Токопровода ще е руски нали
  • 10 Госあ

    0 0 Отговор
    Хахахаха тея съвсем се дебилизираха.
  • 11 Минувач

    1 0 Отговор
    Вместо да се чудят, как ще закарат панелите в космоса, после, как ще ги поддържат, колко от тях ще се начупят от метеоритни удари и как ще докарат тока до Земята, да вземат да направят още 100 нови атомни централи, да копат уран, а отпадъците да пращат в космоса при извънземните :-)