Last news in Fakti

23 Декември, 2022 11:49 3 926 3

Това е най-малко опасната алкохолна напитка

  • алкохол-
  • червено вино-
  • здраве-
  • черен дроб

Червеното вино уврежда черния дроб много по-малко от другите алкохолни напитки

Това е най-малко опасната алкохолна напитка - 1
Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че намаляването на приема на алкохол е една от най-важните стъпки за защита на здравето на черния дроб, но когато от време на време искаме да посегнем към чаша алкохол, има опция, която може да навреди по-малко от други, пише БГНЕС.

Проучване от 2019 г. показва, че алкохолът е основен рисков фактор за чернодробните заболявания, особено за цирозата, съобщи „The Healthy“.

Много лекари и диетолози са съгласни и насърчават всички, които обичат алкохолни напитки, да намалят количеството им, доколкото е възможно.

Но д-р Нанси Реа твърди, че има една алкохолна напитка, която уврежда черния дроб много по-малко от другите напитки и това е червеното вино.

„Ако имате здрав черен дроб, не е нужно да се отказвате напълно от алкохола. Многобройни проучвания показват, че червеното вино съдържа антиоксиданти, които дори могат да подобрят здравето на черния дроб. Разбира се, ако го консумирате умерено“, подчерта лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    8 2 Отговор
    Така е ,така е ! По пет литра на ден (поне) - и черният ви дроб ( и не само той) - пее !
  • 2 Соваж бейби

    5 1 Отговор
    Няма полезен алкохол в големи количества !Виното е традиция и се пие по малко ,цял един ритуал ,малко завиждам приятелски на хора които не пушат ,защото усещат по истински аромат и вкусовите качества .Наливането и с бутилки под масата да се освободи място за други пълни шишета или да заспиш до бурето с вино това е свинска работа .
  • 3 Истина е

    13 0 Отговор
    Не случайно древните римляни са казали по случая: - Рубум винум, пенис дурум. - Червено вино, здрав . . .
    Забележка: Стига виното да е истинско, от гроздов сок и без стабилизатори. С една дума - ДОМАШНО