Last news in Fakti

27 Декември, 2022 11:16 3 494 11

Учени показаха как е изглеждал Рамзес Втори (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • египет-
  • древен египет-
  • египетска империя-
  • рамзес втори-
  • рамзес ii-
  • лице-
  • реконструкция

Екип от специалисти прави реконструкция на лицето на египетския фараон, известен като един от най-успешните управници на Египетската империя

Учени показаха как е изглеждал Рамзес Втори (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Учени реконструираха лицето на египетския фараон Рамзес Втори, починал преди 3200 години, съобщи Дейли мейл.

Възстановката е извършена от египетски и британски специалисти. Те са направили томография на черепа и 3D модел. След това са "подмладили" получения портрет с помощта на специална програма, за да получат лицето на фараона не при смъртта, когато той е на около 90 години, а в разцвета на силите му, пояснява БТА.

Според Сахар Салем от университета в Кайро, която създава триизмерния модел, фараонът е бил много красив.

Рамзес II е на власт от 1279-1213 г. пр.н.е. Този период е пикът на могъществото на Египетската империя.

Учени от университета в Ливърпул, участвали в изследването, описаха процеса на реконструкция на лицето. Компютърна програма постепенно е възстановила чертите въз основа на формата на черепа, пресъздавайки мускулната структура, мастните слоеве и накрая кожата.

В процеса на възстановка специалистите са се сблъскали с някои проблеми. Те не са имали никакви данни за цвета на косата и очите, както и индивидуални характеристики, като бръчки и бенки. За окончателния портрет са избрали "най-вероятните" варианти, като са анализирали и писмени източници.

Изследователите допускат грешка от поне 2 мм по отношение на формата в 70 процента от повърхността. Това обаче е най-точният портрет на Рамзес Втори. Той е единственият въз основа на компютърна томография на черепа. Досегашните варианти, позоваващи се на мумията на фараона, са по-скоро "артистични".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДТ

    3 4 Отговор
    Арабин...

    Коментиран от #6

  • 2 оФчара

    8 3 Отговор
    Тоя в десно,ако му туриш едни очила,ще заприлича на дедото на Петър Стоянов.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Раданч Татлъту

    10 1 Отговор
    Приличанамодератора.🥳🤡👍
  • 5 Механик

    10 1 Отговор
    Чета "Според Сахар Салем от университета в Кайро, която създава триизмерния модел, фараонът е бил много красив.", после гледам снимката. После пак чета и пак се връщам на снимката и не мога да разбера, аз ли имам неправилно понятие за красота или чалмата от Кайро?!
  • 6 Анонимен

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДДТ":

    Арабите идват много по-късно в Африка, даже по канала Хистори имаше филм, че първите фараони са били с бяла кожа и на стенописите са нарисувани с бяла кожа. Древните египтяни имат повече общо с белите бербери в Африка, отколкото със сегашното население.

    Коментиран от #7

  • 7 СЗО

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Фараоните са траки, които са се разселили от Балканския полуостров и Мала Азия надолу към Северна Африка.

    Коментиран от #10

  • 8 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "оФчара":

    С малко повече въображение ще ти заприлича на непрежалимия Замфир Яшаров Живков!!!
  • 9 интересно

    4 0 Отговор
    Прилича на бай Даньо - форумния тролл.
  • 10 1221

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "СЗО":

    Не е вярно! Траките са европейци, а тези са африканци.

    Коментиран от #11

  • 11 Историята

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "1221":

    Една от първите подобни миграции е вероятно по време на акциите на т. нар „морски народи“, споменати от древноегипетските текстове от управлението на Меренптах и Рамзес III в края на XIII – началото на XII в. пр. Хр. Тогава, вследствие на неясни фактори, различни видове етнически групи, сред които без съмнение и тракийски, прекосяват, в посока север-юг, Средиземно море. От релефа на Рамзес III в Мединет Хабу се вижда, че тези племена идват с покъщнината и семействата си, което означава че те са пристигнали с намерението да се установят в държавата на фараоните. Според египетските извори Рамзес III ги атакува в няколко битки по вода и суша и успява да ги отблъсне.