Last news in Fakti

10 Януари, 2023 06:04, обновена 10 Януари, 2024 04:32 9 962 10

Кой има имен ден днес, 10 януари

  • свети евстатий чудотворец-
  • имен ден-
  • празник-
  • църква

На 10 януари църквата почита Свети Евстатий Чудотворец

На 10 януари църквата почита Свети Евстатий Чудотворец. Преподобният Евстатий се родил в Тарсийска област от богати и благочестиви родители – Георги и Мегета. Получил добро възпитание от тях, като станал на двадесет години, той оставил родителите си отишъл в Авгаровата обител на планината Олимп.

На тази планина имало много обители, където вече се били прочули с добродетелния си живот като монаси двамата чичовци на майка му – Григорий и Василий, първият от които бил игумен на манастира. Те го приели Евстатий и така започнал трудният му монашески живот.

За своето смирение и кротост Евстатий бил обичан от всички. Нищо светско не го вълнувало, нямал нищо, освен една власеница и една овча кожа, на която спял.

Нямал даже собствена килия или място, което да нарече свое, защото обикновено спял където се случело, и то по малко. Когато преподобните отци Григорий и Василий починали, по настоятелните молби на братята блаженият Евстатий трябвало да поеме управлението на манастира.

Евстатий направил много чудеса, които свидетелствали по безспорен начин за богоугодността на живота му. А когато дошло време да напусне света, събрал братята и им казал:

“Настъпи времето на моето отшествие, затова умолявам ви, любими мои чеда, да пазите преданията, които получихте, като знаете, че благата на този живот отминават бързо. Те са временни, докато благата на бъдещия живот – вечни. Старайте се и вие да влезете в числото на спасяващите се”.

На 95 години, Евстатий преминал във вечния живот и бил причислен към лика на преподобните.

Празнуват Евстати, Евстатий, Евстатина!

Изночник: haskovo.live


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    ЧИД на ХОРАТА имащи ПРАЗНИК

    Коментиран от #2

  • 2 Любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Твоят кога е приятелю, да ти купя подарък?

    Коментиран от #3

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Любопитен":

    БЛАГОДАРЯ ПОДАРИ ми РИЯТЕЛСТВО УВАЖЕНИЕ ПРИЯТЕН ДЕН
  • 4 дядото

    8 5 Отговор
    с цялото ми уважение към българската православна църква.често срещам думите-богати и благочестиви родители.е тези две понятия са направо несъвместими

    Коментиран от #5, #6, #7, #9

  • 5 Един

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    Някои първо са били богати, а после са станали благочестиви. След като раздават имуществото си на църквата или на бедните.
  • 6 Евстатистика

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    БПЦ отдавна си е изчерпала лимита за уважение, а пък и данните показват, че няма много попове в рая.
  • 7 правило

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    Всеки съди по себе си.
  • 8 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Честит празник и честит имен ден на имениците!

    Стаятията отново е от миналата година, но по странното е следното:
    днес според църковните източници - не се споменава такъв светец!

    Ето всички светци, които се честват на днешния ден, според основните православни български сайтове и според православният календар на Българската Православна Църква:

    1.Светия наш отец Григорий, епископ Нисийски
    2. Свети Дометиан, епископ Мелитински
    3. Преподобния Павел Комелски
    4. Преподобния Маркиан
    5. Св. Теофан Затворник
    6. Блажена Теозви

    Велики светци се честват на днешния ден, но особено удивително е житието на преподобни Маркиян: там има удивително чудо при случай на неговото необикновено милосърдие...Но няма да го разказвам, който желае - може да прочете житието му на сайта Православен храм.

    По молитвите на днес честваните светци - Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!

    Коментиран от #10

  • 9 Мъдрият

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    Коментарът е от миналата година, но ще отговоря, за пояснение на всички останали!

    Това не са несъвместими думи. Авраам е бил такъв, Св.цар Давид, Св.цар Борис - и всички други царе и царици, князе и княгини, и хора от знатен род - светци, а такива има много!

    А и това е било така, защото в древността главно от образованите и богати хора са произлязли най-ярките светци! Защото те са били учени и просветени, и са просвещавали и другите хора!

    И освен това, по-голямата част от тях са били богати по произход, по наследство. Но никой светец, след като се е обърнал към Бога - не се е стремял да умножава материалнотто си богатство! - Напротив!

    Повечето от тях, след като са повярвали, са раздали богатството си на бедните, и са се подвизавали като нямащи нищо материално.
    Други като днес чествания преподобни Маркиан - са използвали богатството си за строежа и украсяването на църкви и манастири.
    Други като Свети Василий Велики - са използвали богатството си за създаване на цели благотворителни комлекси - неговата прочута Василиада. Като не става въпрос само за тяхно лично богатство, а и за много дарения от благочестиви хора - нещо подобно има и при Свети Йоан Кронщадтски Чудотворец.

    Това е същината на този въпрос!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.