Last news in Fakti

12 Януари, 2023 05:00, обновена 12 Януари, 2024 04:55 31 828 19

Кой има имен ден днес, 12 януари

  • света мъченица татяна-
  • имен ден-
  • празник-
  • църква

Православната църква почита паметта на Св. мъченица Татяна

Над 39 000 българки, кръстени Таня и Татяна, празнуват имен днес ден. На 12 януари православната църква почита паметта на Св. мъченица Татяна, чието име от древногръцки означава „устройваща“.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в богато, но криещо вярата в християнството римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва, пише offnews.bg.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното ѝ положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Татяна изповядвала християнската вяра и отказала да се подчини, паднала на колене и започнала да се моли на Бог - силата на искрените ѝ думи счупи статуята на хиляди парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости. Императорът се разгневил още повече и посякъл войниците си.

Той продължил да я подлага на жестоки изтезания и хвърлил Татяна на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете ѝ.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с имената Таня, Татяна и Траяна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 8 Отговор
    ЧИД на ИМЕНИЧКИТЕ

    Коментиран от #4, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    ЧУПКА

    Коментиран от #11

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 8 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ХОРАТА имащи ИМЕН ДЕНили друг ПРАЗНИК
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Честит

    11 5 Отговор
    Да са живи и здрави всички именници
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 онгомбо

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    чупка на град козлодУЙ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ром от Лом

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Валентине жив ли си бе.
  • 14 Мъдрият

    7 3 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на именичките!

    Днес статията е добра, браво авторе!

    Днес, честваме една велика светица, но трябва да кажа, че много важно нещо е и възпитанието на родителите, ето как започва житието й:

    Света мъченица Татяна се родила в Рим от знатни родители. Баща ѝ, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание.
    Когато Света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие. Тя станала невеста на Христа, горейки от любов към Него и на Него Единия служела ден и нощ с молитва и пост, умъртвявайки плътта си и поробвайки я на духа. Заради добродетелния си живот тя се сподобила да послужи на църквата: била поставена за диакониса и в плът служила на Бога, подобно на безтелесните ангели. И Христос Господ увенчал невестата Си с мъченически венец.

    Значи доброто дърво - ражда и добри плодове(както казва Господ Иисус Христос) - както в случая с благочестивия й баща!

    Който иска може да прочете пространното й житие на сайта Православен храм, прекрасно и удивително житие!

    Нека Бог по молитвите на Света мъченица Татяна да ни дари силна вяра, крепка надежда и неугасваща любов към Бога, и винаги твърдо да отстояваме и изповядваме православната си вяра! Амин!

    Коментиран от #15

  • 15 Идън

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мъдрият":

    Благодаря. за топлите думи. Бъди благословен.
  • 16 Идън

    3 3 Отговор
    Това е една много красива икона . Светицата е изобразявана с кръст в ръка- символ на нейната вяра, победата над греха и смъртта. На други икони е с разтворена книга в ръка- думите в Писанието. Затова се смята за покровителка на учениците и учителите- т.е. на просветителите. Помага на хората изгубили вяра в себе си в трудни ситуации- изпити и изпитания. Бялото покривало на главата и е символ на нейната чистота- червената дреха- на кръвта и. Зеленото клонче е символ на надеждата- на новия живот и почитта и към Спасителя. С такива клонки той е посрещнат в Йерусалим. Честит празник на именичките!
  • 17 Идън

    2 2 Отговор
    Заради нейната силна вяра и непоколебимост хората я провъзгласили за дякониса. Преди нея само мъже са можели да имат този сан. Александър Север е бил много млад по нейно време и въпреки че е езичник имал изображение на Христос в дома си. И не той е причина за страданията на Татяна- а негов подчинен със зъл характер и мразещ християните- Улпиан.
  • 18 българин

    3 5 Отговор
    откачалки
  • 19 Христо Хинков

    1 2 Отговор
    Това, което в църквата е мъченичество, извън църквата вече е садо-мазо
    Аз съм еврейн и имаме пазарна икономика
    следователно, садо мазо гей