Last news in Fakti

28 Януари, 2023 17:46 3 221 7

Археолози откриха запечатани гробници на 4300 години в некропола Сакара (ВИДЕО)

  • археолози-
  • египет-
  • гробници-
  • мумия

В тях има множество мумии и ценни предмети

Археолози откриха запечатани гробници на 4300 години в некропола Сакара (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Египетска археологическа експедиция откри впечатляващи гробници от времето на Старото царство на Древен Египет в некропола Сакара край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”, предава БТА. Намерени са и погребални шахти, съдържащи саркофази с мумии, както и каменни и дървени статуи.

Най-голямата гробница принадлежи на високопоставен сановник и жрец в религиозния комплекс на пирамидата на Унас - последният владетел от Петата династия. По стените ѝ са изрисувани сцени от всекидневния живот, разказва знаменитият египтолог Захи Хауас, който ръководи екипа.

Втората по големина гробница е на човек на име Мери, чийто титли са пазител на тайни и помощник на върховния управител на двореца. Сред находките е и по-малка гробница на жрец, в която са намерени девет красиви статуи. Отделно от тях експедицията се е попаднала на статуите на мъж и жена заедно с дъщеря им.

Най-важното откритие е 15-метрова шахта, на чието дъно лежи саркофаг от варовиков камък, посочва Хауас. Надписите на похлупака разкриват, че собственикът му се е казвал Хекашепес.

Хоросанът, с който е запечатан саркофагът, е непокътнат, така както древните египтяни са го оставили през 4300 години. Намерената вътре мумия е покрита със златни листа. “Възможно е това да е най-старата и най-добре запазената мумия, намирана в Египет досега,” смята археологът.

В другата 10-метрова шахта експедицията е открила дървени и каменни статуи и още един саркофаг, съдържащ мумия. Намерени са и множество амулети, каменни съдове, предмети от всекидневния живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Банкя плей

    10 6 Отговор
    Дано са намерили и партийния билет на Боце.
  • 3 Сменям си ник-а

    12 5 Отговор
    Защо мародерстват даже и се хвалят с това.
    Там все пак има покойници
  • 4 Мислителят

    12 1 Отговор
    Какво ли още крие нашата многострадална Земя ?
  • 5 Иво.

    6 7 Отговор
    Бре защо не оставите мъртвите да почиват в мир? Каква е тази мания да се рови в земята и да се правят някакви уж велики открития? Археолози, всичко е за пари, ясно е! Е, дано един ден някой археолог почне да рови и по вашите гробове и ковчези, каквото е устанало и да прави научни открития! Засрамете се вече, не сте интересни! Някога имаше велики открития! Да! Сега само бутате на хората костите! Това вашето не е наука а светотатство и неуважения към починалите хора! Срамота, не виждам какво удоволствие изпитва човек да рови по гробове, да отваря саркофази и да зяпа какво има вътре! Тук в България има зевзеци и като знаят, че археолози ще копаят някаде по нивите за научни открития, нарочно им заровят по някой "античен трибагреник", да се радват на научното си откритие! Шматки!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иво.":

    Иво, има различна история от тази която но натрапват...
  • 7 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иво.":

    Уеш това не е мародерство с цел продажба бижю на починалия ,облекло ,одеало 3 в 1,с едното се завиеш другото обличаш а с третото полуаваш пари от златаря за ръчният труд !
    Погребалната археология се състои в изучаване на материални останки от погребения или гробни комплекси. Все пак гробниците са благодат за археолога, ако някои гробници са скромни, други от друга страна се характеризират с внушителната си архитектура и всъщност представляват археологически ансамбли, които са особено видими, и лесни за изследване. Някой дори са известни с богатството на мебелите, които са скрили, привличайки много грабители. Следователно погребалната археология изследва определен свят, който вече не е този на живите, но който все още не е и този на мъртвите...