Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 10:05 2 312 1

Рецепта на деня: „Чело Кебаб“ с шафранов ориз

  • кебаб-
  • иранска кухня-
  • ориз-
  • шафран-
  • какво да сготвя

Още една класическа рецепта от иранската кухня

Рецепта на деня: „Чело Кебаб“ с шафранов ориз - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Необходими продукти:

  • Говеждо или агнешко месо
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 голям лук, нарязан

Начин на приготвяне:

В смесителна купа комбинирайте всички съставки. Разбъркайте добре с дървена лъжица или директно с ръцете си - така съставките ще се смесят най-добре

Вземете около 1/4 смес месо и направете топче. Поставете топката през плоски шишчета и оформете квадратни кубчета. Повторете с останалото месо.

Поставете на грил и запечете от 4 до 6 минути от всяка страна, докато месото не придобие коричка.

Сервирайте върху подложка от бял ориз басмати с шафран, пита хляб / желателно ирански хляб или всеки вид лаваш – арменски, ливански /, и със салата

Ориз по персийски за гарнитура

Необходими продукти:

1 ч.ч. ориз басмати
2 ч.ч. филтрирана вода
½ връзка пресен магданоз
½ връзка пресен копър
½ връзка пресен кориандър
Щипка шафран и щипка кафява кристална захар (по желание)
½ ч.л. хималайска сол

Начин на приготвяне:

  1. 1. Измийте добре ориза.
  2. 2. Сложете ориза заедно с водата и солта в тенджера на умерено силен котлон да заври.
  3. 3. Междувременно стрийте в хаванче щипка тичинки шафран и щипка кристална захар, докато станат на фина хомогенна жълта прах.
  4. 4. Получения шафранов прах залейте с малко гореща вода, около 30 мл и оставете за малко да се разтвори добре.
  5. 5. Накълцайте на ситно пресните подправки.
  6. 6. След като оризът заври, намалете котлона на слабо и захлупете плътно с капак.
  7. 7. След като водата изври напълно и по повърхността на ориза се виждат малки дупки, полейте с разтворения във водата шафран, така че по-голямата част от ориза да си остане бяла и само някои участъци да бъдат жълти.
  8. 8. След това добавете зелените подправки и разбъркайте внимателно с голяма вилица, за да получите рохкав ориз.
  9. 9. Похлупете отново с капака и оставете за още поне около 20-30 минути.

Ирански нюанси:
Оризът по персийски се съчетава добре с грах, зелен боб, бакла, задушени зеленчуци и др.

Автор: Оля АЛ-АХМЕД, Техеран, Иран


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благодаря

    3 2 Отговор
    Най накрая , нещо с месо. Ще се пробва...