Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 04:59, обновена 9 Февруари, 2024 04:51 7 519 4

Кой има имен ден днес, 9 февруари

  • имен ден-
  • празник-
  • свети никифор

Св. Никифор загинал заради вярата си

Кой има имен ден днес, 9 февруари - 1
Снимка: Фейсбук

Православната църква отбелязва днес деня на Св. мъченик Никифор. Хората, които носят неговото име - на древногръцки "победител", празнуват имен ден.

Християнинът Никифор и свещеникът Саприкий живеели в град Антиохия. Двамата били приятели, но вражда ги разделила. След време Никифор разбрал колко грешни са тези чувства и потърсил прошка от своя най-верен някога другар. Но Саприкий не искал да му прости, пише Offnews.bg.

След това настанали тежки времена за християните, тъй като императорът предприел сериозни гонения. Като свещеник, Саприкий бил един от първите заловени. Той бил подложен на огромни мъчения, но така и не се отричал от Иисус Христос. Заради това бил осъден на смърт.

По пътя към екзекуцията Никифор излязъл изпод тълпата и отново поискал от все сърце прошка от Саприкий. Свещеникът обаче не трепнал дори и преди смъртта си. Слугите надигнали брадвата над главата му и тогава Никифор за трети път помолил осъдения да се помирят. Той пак отказал, но в същия миг се и отрекъл от Христос, поради страха си от гибелта. Тогава Никифор го запитал защо се отрича от Божията вяра и изкрещял, че самият той също е християнин.

Така Саприкий бил освободен, а Никифор обезглавен. След смъртта му на 9 февруари, Църквата го обявява за светец.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    ПОКЛОН

    Коментиран от #2

  • 2 ГРАД РУЕН

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ДЕКА ОЙДЕ ЗИМАЙ МОТИКА без ПРИКАЗКИ и на ПОЛЕ
  • 3 Роза

    3 2 Отговор
    Днес се чества и паметта на Свети великомъченик Георги Софийски,който е умрял за християнската вяра.
  • 4 Мъдрият

    2 1 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на имениците!

    В това житие има нещо много важно и поучително, което в статията не е споменато:

    то е ,че не може да изпитваш вражда и/или омраза към ближния си и да получиш благодат от Бога! Тоест враждата и/или омразата са абсолютно НеБогоугодни и са недопустими за православният християнин!

    Саприкий е изтърпял в началото мъченията, подкрепян от Божията благодат. Но, когато той на три пъти не е простил на Никифор(дори и преди часа на смъртта си), въпреки молбата на Никифор за прошка, Бог се отвратил и отвърнал от Саприкий, и отнел Божията благодат от него! А без Божията благодат, която до този момент го е подкрепяла, Саприкий изпитал страх и се отрекъл от Господа, за да спаси временния си живот. Тогава Свети Никифор се опитал да го вразуми и му казал да не прави това безумие, но нищо вече не помагало. И Свети Никифор приел вместо Саприкий мъченически венец...

    Има и един съвременен гръцки светец Свети Никифор прокажени, който помага при Корона вирус и други заболявания.

    По техните свети молитви: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!