Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 13:57 4 431 9

Внуците на Райна Кабаиванска не знаят, че баба им е известна

  • райна кабаиванска-
  • баба-
  • внуци-
  • семейство-
  • опера-
  • певица

Оперната звезда разказва любопитни истории за миналото и семейството си

"Моите внуци не знаят, че съм известна. Ето наскоро излезе една книга в Италия за мен и казвам на Франческа, дъщеря ми: "Покажи им, нека да прочетат коя съм, през какво съм минала", а тя ми отговори: "Няма нужда, мамо". Разбирам я, израсна с гледачки, все ѝ липсвах, ревнуваше ме от музиката. А иначе децата са музикални и двамата, но дъщеря ми не им дава да се развиват в тази посока".

Това споделя голямата оперна прима Райна Кабаиванска пред учениците си и публикува видео от разговора. Както винаги "мадам Бътерфлай" е пряма и искрена за всичко, което я питат, пише Флагман.

"Много се разбирам с внучката. Тя често подчертава на колко съм години, защото сигурно това ѝ изглежда невероятно. "Ти на 88 години, защо ходиш толкова, защо ядеш толкова?", ме пита. Внучката ми е голям чешит. Един ден каза: "Като умреш, тази къща ще я продадеш ли", отговарям й: "Не, няма, но защо ме питаш, ако искаш, ще ти я дам." А тя: "С картините ли?". Моят мъж е маниак да събира картини и скулптури и на детето явно му прави впечатление, та заключва: "Ооо, аз веднага всичко ще продам", смее се на разговора с детето Кабаиванска.

88-годишната кралица на операта се хвали, че е здрава и не пие никакви лекарства.

"Ям повече телешко и се опитвам да съм спокойна", обяснява тя. Според нея е наследила характера на баща си, който за нея винаги е бил пример за поведение.

"Татко винаги е бил против властта. Помня, че като бях 6-годишно дете и бяхме евакуирани, тъй като София беше бомбардирана, търсих баща си между труповете, оставени на улицата. За мен още тогава беше ясно, че той нещо рискува в живота си, не беше удобен на някои и правеше това, в което вярваше безрезервно. Аз приличам на него. Когато той почина, бях в консерваторията и ужаса от неговата смърт още ме преследва, защото не се знае как той загина - в катастрофа или в умишлена катастрофа. Тогава можеше всичко да се случи. Но този инициативен дух той ми го е дал. От мама е учителството ми, тъй като тя беше учителка по физика и винаги я помня с вдигнат пръст. Мама много ме шамареше, всеки ден почти непрекъснато, но ето - станах човек. Много четях и имаше голям контрол върху домашните от нейна страна", смее се Райна.

Днес 88-годишната прима живее в Италия, но често си идва тук за оперните класове, които води в страната ни.

"Много съм пряма, казвам това, което мисля, и това не харесва на всеки. Ето един пример - понеже работя със съпругата на Лучано Павароти, която има агенция, и когато нещо касае мен, все говоря истината в очите. А тя ми казва: "Райна, моля те, не говори, мълчи си, не отговаряй, има хора за всичко". Но винаги това е било рефренът на моя живот - да казвам това, което мисля. Така правеше баща ми", споделя голямата Райна Кабаиванска.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Почитателка

    40 4 Отговор
    Радвам се, че имаме такива сънародници. Нека сме известни по света с таланти като г-жа Кабаиванска, а не с кючеците,кражбите и подкупите.
    Пожелавам й дълги години ползотворен живот и здраве.
    Моите почитания към г-жа Райна Кабаиванска

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 6 Отговор
    БРАВО ЧЕСТ РЕСПЕКТ защото ПРОСЛАВЯТЕ нашата РОДНА БЪЛГАРИЯ госпожо КАБАИВАНСКА
  • 3 Люси Дяковска

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Почитателка":

    Тя живее от 60 години в Модена и там никой не знае, че от България!
  • 4 Люси Дяковска

    4 12 Отговор
    Как прославя България? Нали говори за внуците си?
  • 5 Деян Икебаната

    6 5 Отговор
    Това ЯКО ме интересува.
  • 6 Голям зор

    4 8 Отговор
    Дали има някой да повярвя
  • 7 Чалгар

    6 1 Отговор
    А Слави Учиндолският също има муз.слух нищо ,че има кило ушна кал в ушите.
  • 8 шопе

    18 1 Отговор
    Каква идилия-плача ,внучката пита ,кога ще пукнеш за да можем да продадем къщата и картините и да ходим на Бали??Интересно на какъв език си говорят?? Иначе е икона-един от последните титани на българските гласове-след Б.Христов,Гяуров,Гюзелев.Поклон и да е жива поне до98. А внучката ще почака и по добре да научи български.
  • 9 голем глас

    4 1 Отговор
    няма що ама колко булгаре са я гледали на концерт?