Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 14:57 1 656 5

Червеното вино намалява риска от диабет

  • червено вино-
  • ползи-
  • полезно-
  • диабет-
  • вино

Една чаша червено вино на ден има полезни свойства за организма

Червеното вино намалява риска от диабет - 1
Снимка: Shutterstock

На 14 февруари в България празнуваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Широко известен факт по цял свят е, че червените вина имат множество положителни ползи за здравето. Хората пият вино от хиляди години и ползите от това са документирани, предава Фокус.

Нови изследвания показват, че пиенето на вино в умерени количества – около чаша на ден – предлага няколко предимства. Червеното вино намалява шансовете да получите инсулт в сравнение с непиещите. За мъжете и жените, които пият умерено, това намалява и шанса им да развият диабет тип 2 с 30%, сочат данни от проучване, публикувано в Diabetologia, списанието на Европейската асоциация за изследване на диабета.

Жените обаче са по-склонни към въздействието на виното от мъжете. Това отчасти се дължи на факта, че те имат по-малко ензими в стомашната лигавица, които са необходими за простото разграждане на алкохола.

Внимавайте как съхранявате виното. Ако бутилката стои изправена, тапата може да изсъхне и да се свие, като е възможно да падне във виното.

Старайте се да не съхранявате колекцията си от вина в кухнята. Високата температура в помещението може да развали качеството, като същото се отнася и за хладилника, където пък е прекалено студено. Намерете някое тъмно и хладно място в жилището си, където можете да съхранявате колекцията си.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокоши мозък може да изсъхне и се свие

    7 1 Отговор
    Ако бутилката стои изправена, тапата може да изсъхне и да се свие, като е възможно да падне във виното.

    Коментиран от #4

  • 2 Червеното вино

    6 0 Отговор
    увеличава мерака на дашни моми
  • 3 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    Вижте кво:
    Произвеждам вино и ракия. На година изпивам мин.100 л. червено вино " Каберне". И имам диабет, ама си пия Глюкофажа.
  • 4 Хасковски каунь

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "кокоши мозък може да изсъхне и се свие":

    Момето е имало друго предвид, което кът се свие - пада.
  • 5 Няма бира

    3 0 Отговор
    Ще пия по 5 чаши, за да съм напълно сигурен че няма да ме хване диабета.