Last news in Fakti

30 Март, 2024 16:31 1 883 9

Вредно ли е да готвим с използвано олио?

  • олио-
  • готвене-
  • мазнина-
  • рак-
  • диабет-
  • използвано олио

Изследване показва, че повторното използване на мазнина крие огромни рискове за здравето

Вредно ли е да готвим с използвано олио? - 1
Снимки: Shutterstock

Ново изследване разкрива притеснителни данни, че консумацията на повторно използвано олио за пържене може да доведе до по-високи нива на невродегенерация при плъхове и тяхното потомство. Като се има предвид, че практиката на повторно използване на една и съща партида олио, в което е пържено, е широко разпространена в домовете и ресторантите по света, резултатите от проучването сочат, че тази практика може да има сериозни последици за човешкото здраве.

Пърженето, което представлява пълно потапяне на храната в горещо олио и е изключително популярна техника за готвене, може да се използва за приготвяне на всичко - от понички до фалафел. За съжаление обаче вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания, включително рак и диабет, пише vesti.bg.

Какво се случва при повторно използване на олиото?

Смята се, че тези опасности се засилват, когато олиото се използва повторно, тъй като многократното нагряване унищожава антиоксидантите и други здравословни компоненти, съдържащи се в мазнината, като същевременно добавя опасни съединения като трансмазнини и пероксиди. Досега обаче последиците от консумацията на повторно използвано олио не са били надлежно изследвани.

"Пърженето при високи температури се свързва с редица метаболитни нарушения, но не са правени дългосрочни изследвания за влиянието на консумацията на преработено олио и вредните му ефекти върху здравето. Доколкото ни е известно, ние сме първите, които съобщават, че дългосрочната консумация на повторно загрявано олио увеличава невродегенерацията в потомството от първо поколение", обяснява авторът на изследването Катиресан Шанмугам в изявление.

Тревожни резултати

В продължение на 30 дни изследователите хранят женски плъхове със стандартна храна и с храна, обогатена с обикновени или претоплени мазнини. В края на месеца те установяват, че при животните, хранени с повторно загрявано олио, се наблюдават повишени нива на чернодробните ензими, което показва високи нива на възпаление и оксидативен стрес в този ключов орган.

"В резултат на това липидният метаболизъм в черния дроб беше значително променен, а преносът на важната за мозъка омега-3 мастна киселина DHA беше намалена. Това, от своя страна, доведе до невродегенерация, която се наблюдаваше в хистологията на мозъка на плъховете, консумирали преработеното олио, както и на тяхното потомство", казва Шанмугам.

Подобни констатации илюстрират важността на връзката между черен дроб-чревно-мозъчна система и показват как нейното нарушаване може да доведе до неврологични увреждания. Освен това при плъховете, хранени с претоплено масло, се наблюдава повишен холестерол и по-високи нива на маркери за възпаление като високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP), който е свързан с инфаркти и инсулти.

Изследователите отбелязват и клетъчни увреждания в дебелото черво на тези плъхове, както и дегенерация на клетките, поддържащи невроните, известни като глиа. В поредица от последващи експерименти авторите на изследването излагат плъховете на мононатриев глутамат (MSG) и установяват, че тази често срещана хранителна добавка предизвиква допълнителни неврологични увреждания при плъховете, които са били хранени с повторно преработено масло.

Резултатите от проучването са представени на Discover BMB, годишната среща на Американското дружество по биохимия и молекулярна биология, която се проведе от 23 до 26 март в Сан Антонио.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    15 3 Отговор
    Всички консумираме употребено олио всеки ден ! Има ли някой невярващ ?
  • 2 един

    12 3 Отговор
    Зависи колко дълго го употребяваш,какво си пържил в олиото,след колко време го употребяваш повторно и т.н.!Не мисля,че веднъж употребено олио напр. от пържени картофи трябва на всяка цена да се изхвърли,но не и да се използва многократно,според мен мазнината си показва,ако има неприятен мирис,мътен цвят и т.н.,значи не е за употреба!Ако употребеното олио е от скоро и човек не е сигурен кога ще пърже отново,може да го употреби на салата например/ако не е от риба/!
  • 3 Обаче

    10 2 Отговор
    Човекът не е плъх
  • 4 Рестьорантьор

    21 0 Отговор
    И ние в ресторанта използваме олиото само еднократно. Вервайте ми...

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Емил

    7 4 Отговор
    Поредната дивотия! Има излишък на слънчоглед, това е проблемът!
  • 6 СТИГА БЕ

    5 1 Отговор
    То като гледам по разните заведения за бързо/бавно хранвне, все сменят олиото...
    НОО, за домашна консумация е много опасно...
  • 7 бай Даньо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рестьорантьор":

    Да де, .... докато прегори и замирише....МАЙТАПИИИ
  • 8 Мдааа

    6 0 Отговор
    След като някой алибеговец пържи с едно и също месец два го дава на едни типчета, които си го ползват вместо дизел за старите мерцедесчета и като покараш зад някой такъв разбираш за вредата от старото олио!
  • 9 Така е

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рестьорантьор":

    Сипва се еднократно и после само се долива 😂🤣😂