Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 10:05 2 771 5

Рецепта на деня: Гъста супа с кюфтета

  • супа-
  • кюфтета-
  • кайма-
  • гръцка кухня-
  • какво да сготвя-
  • youvarlakia-
  • юварлакия

Юварлакия - ястие от гръцката кухня

Рецепта на деня: Гъста супа с кюфтета - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 450 гр. смесена кайма;
  • 60 гр. ориз;
  • 3 суп. л. копър;
  • 1 суп. л. наситнен джоджен;
  • 3 суп. л. магданоз;
  • няколко скилидки чесън;
  • няколко суп. л. зехтин;
  • 1 яйце;
  • сол и черен пипер.

За супата:

  • 2 големи яйца;
  • литър вода;
  • сок от два средни лимона;
  • сол и черен пипер.

Може да използвате всякакви подправки и билки. Най-важното е по възможност те да бъдат пресни, а не сушени.

Начин на приготвяне:

Препоръчително е да започнете с кюфтета. Поставете всички съставки за тях в голяма купа и омесете добре. От каймата оформете малки кюфтенца с еднаква форма и размер и ги наредете в плато или поднос.

Поставете кюфтенцата в хладилника за 10-15 минути.

Междувременно налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Намалете котлона и добавете кюфтенцата едно по едно. Покрийте тенджерата и оставете да къкри за 20 минути.

През това време може да направите соса, като в удобна купа разбиете яйцата и лимоновия сок.

Когато кюфтетата са готови, вземете 2 черпака бульон от тенджерата и излейте в соса. Получената смес излейте в тенджерата и оставете да къкри 2-3 минути, без да заври.

Добавете подправките и оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.

Въпреки че технически това ястие е супа, докато се охлажда, то се сгъстява доста, а течността се превръща в крем. Не се притеснявайте, ако видите, че супата се превръща в нещо като сос – така трябва да бъде.

Поднесете с хрупкав хляб и парче сирене фета като гарнитура. В Гърция понякога я сервират с домашно приготвени пържени картофи. Дори и да не сте фенове на бързото хранене, ще установите с изненада, че тези две ястия се комбинират перфектно помежду си, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кюфтенца

    8 1 Отговор
    с бял сос !
  • 2 Винкело

    4 1 Отговор
    Начи, много е важно да слагаш кифтаците един по един. Докат пущиш последния, първият е готов. Докат стане готов последният - първио е на тезек.
  • 3 дядо поп

    9 2 Отговор
    Тази рецепта редовно си я използвам , само , че кюфтаците ми са на скара а белия сос в чаша (получен от смесването на мастичка и малко вода) , ха наздраве по случая!

    Коментиран от #4

  • 4 Я да

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "дядо поп":

    Слушате дядо си Поп , грешници.....!!!
  • 5 Коректор

    3 1 Отговор
    Гъста супа няма. И това не е супа, направо си е манджа. Ама пустите му диети... ям само супи казват дебеланките, пък не мога да остлабна....🤣🤣🤣