Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 08:36 10 302 15

Защо не трябва да се пере на Задушница?

  • задушница-
  • пере-
  • домакинска работа

Забранено е да се върши каквато и да е домакинска работа

Защо не трябва да се пере на Задушница? - 1
Снимкa: Shutterstock

Днес е първата Задушница тази година. Известна като Месопустна или още като Голяма Задушница, тя е ден за молитва за душите на покойниците, ден, в който да споменем обичаните от нас хора, които безвъзвратно сме загубили, ден за подаване на жито и питка на живите, които срещаме, време за хубави спомени от миналото, в което онези, до чиито гробове сме застанали, са били част от живота ни.

Един от най-често задаваните въпроси от домакините е пере ли се на Задушница. Вероятно въпросът е свързан с факта, че Месопустна Задушница винаги се пада в събота, тъй като това е и денят, в който Христос е бил в гроба, преди да възкръсне. Като почивен ден събота е най-подходящият от седмицата за повечето работещи дами, за да изчистят дома си, да изперат и подготвят семейството за новата седмица. Тази събота обаче може да почистите само гробовете на близките си, плочите и терените около тях, тъй като всякаква домашна работа е забранена, преди да измине деня.

Пере ли се на Задушница?

На Задушница не само не се пере, но е забранено да се върши каквато и да е домакинска работа – шиене, гладене, почистване, миене. Единствено е разрешено приготвянето на храна – за подаване за „Бог да прости“ и за семейството, което ще се събере около масата, за да си спомни починалите близки.

Защо не се пере на Задушница?

Традициите повеляват деня да посветим на мъртвите, на молитва за тях, на посещаване на гробовете, преливане, прекадяване, засаждане на цветя. Денят е отреден за споделяне с живите на спомените, свързани с покойните близки и нищо не трябва да разсейва домакините от почита към мъртвите. Поради това не се пере на Задушница и не се извършва никаква домакинска, градинска или кърска работа, която на този ден се възприема като неуважение към душите на мъртвите и към традициите и вярата.

Какво ще се случи, ако все пак изперем?

Понякога домакините, които не си задават въпроса пере ли се на Задушница, защото изобщо нямат представа, че е Задушница, се чувстват грешни, когато разберат, че са пуснали пералнята точно на деня, отреден за почитане на мъртвите. Младите семейства, които нямат починали близки, често дори не знаят кога е Задушница, няма и кого да отредят. Всъщност те не са грешни, че са изпрали, те са щастливи, че нямат на чий гроб да запалят свещ, че близките им са живи. И когато изпирането е поради незнание, а не поради неуважение към покойниците, не се притеснявайте, не сте съгрешили, щом не е направено умишлено и щом има покаяние, не е грях.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    10 33 Отговор
    Правилно. Ще ходим мръсни и ще излъчваме радиация, защото е Задушница и е забрана всякаква форма на хигиена.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грешник

    13 18 Отговор
    Аз вече изпрах, по-късно ще изчистя, ще изгладя, ще отида на пазар, ще подредя кухнята. Грешен, обаче със сложен ред в живота.
  • 4 Смех

    18 19 Отговор
    Попски глупости.
  • 5 Отец Дионисий

    14 16 Отговор
    В неделя чакам грешниците, които са прали, да седнат на грехомера
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    Настъпва джендърията ! С отстъпление от традициите ! Някой мърльо , не се прал и къпал цялата година , много му било важно да се пере и къпе , точно на задушница !? Не на нас такива !
  • 8 ⁰000⁰⁰00000

    5 2 Отговор
    За Идолопоклоници православни тормоз денонощно от слугите на ДС никакво пране че агентите на ДС ще ви анатемосат жалка религия управлявана от ДС
  • 9 вдовец

    7 3 Отговор
    а, прането от простира може ли да се прибира !?
  • 10 Ха ха ха

    3 14 Отговор
    Имам един свободен ден и да ходя мизирлник ,абе вие нормални ли сте .Това турски простотии ли са щото в България подобно нещо не съм чувал ?Кажете бе ФакТь .Турков ?
  • 11 Спри да триеш и блокираш

    6 1 Отговор
    Нагло същество продажноОооо
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уса

    3 0 Отговор
    Таман изпрах едни пари дано всичко е наред докато ги харча
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.