Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 10:38 11 325 54

Българското сирене се нареди сред най-добрите в света

  • сирене-
  • саламурено сирене-
  • сирена-
  • класация-
  • най-доброто

Саламуреното сирене е на 19-о място сред най-добрите сирена на света

Българското бяло саламурено сирене влезе в класацията на Taste Atlas за най-добрите сирена на света. Според нея най-хубавото сирене в света е пармиджано, а на 19-о място е именно родното бяло саламурено сирене.

"Българското сирене е произведено от краве, козе или овче мляко. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Известно е също като българска фета и бяло саламурено сирене. Освен в България сиренето е много популярно и в Македония, Румъния, Албания и Гърция. Обикновено се сервира със супи и салати, въпреки че може да се използва и в множество печива. Сиренето често присъства в популярни ястия като тутманик и баница", разказва за българския деликатес Taste Atlas, пише"24 часа".

Taste Atlas e пътеводител за традиционна храна, който събира автентични рецепти, рецензии на критици за храна и изследователски статии за популярни съставки и ястия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    8 20 Отговор
    Защо няма Брынза???
  • 2 Пепа

    53 2 Отговор
    Ама само истинското.

    Коментиран от #9

  • 3 Студопор

    34 11 Отговор
    Авторе, "пармиджано" на български е "пармезан". Много е хубаво да имаш достъп до статии, написани на език, различен от майчиния, но е добре и като превеждаш, да превеждаш като хората. Не с Гугъл. По същата логика, героя се казва Питър Пан, а не Питър Тиган, както го превежда Гугъл. ;)

    Коментиран от #14

  • 4 Последния Софиянец

    62 5 Отговор
    В БИЛЛА сирене 40 лв килограм, кашкавал 50 лв килограм,10 яйца 7 лв.За тия цени трябва да са уникални.

    Коментиран от #18, #23

  • 5 Пич

    51 5 Отговор
    Ами , направете класация за най скъпото сирене , спрямо покупателната способност , и първото място ни е в кърпа вързано !!!
  • 6 Бонев

    34 3 Отговор
    Сред най-добрите или сред най скъпите?
  • 7 Българка

    55 5 Отговор
    За съжаление българското сирене вече става недостъпен лукс за много българи. Високата цена на млечните продукти не кореспондира с ниската изкупна цена на мляко. А това доказва престъпно ценообразуване и пладнешки обир над потребителите. Защо не се закрият всички регулатори, които само наблюдават мародерски високите цени, но не предприемат нищо за пазарната им регулация. Та ние не им плащаме заплати за наблюдатели, те не са зрители на представления. А НАП, дори ДАНС защо получават заплати. Обричането на стотици хиляди българи, за които качествената храна е недостъпна си е престъпление срещу националната сигурност

    Коментиран от #12, #25

  • 8 достойно място

    50 3 Отговор
    Но то вероятно се отнася до сирената, които изнасяме, защото в България ни предлагат само оводнени продукти.
    Винаги е било така. Преди години гърци, на гости в България не повярваха, че в нашите магазини няма от прекрасното българско сирене, което си купуват в Гърция. И в същото време питаха, дали маслините са наистина внос от Гърция, защото маслини , с подобно качество, изобщо не се допускат до магазините им, а се ползва за производство на пасти и зехтин.
  • 9 РЕАЛИСТ

    41 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пепа":

    Истинското е за конкурси. В магазините такова няма.
  • 10 Павел пенев

    46 13 Отговор
    При социализма нашето сирене беше на 7 място,там където е италианската скапана моцарела и струваше 1,80 лв. краве и 3,60 овче. Тази класация сега е фалшива като всичко което идва от западните идиоти.

    Коментиран от #26

  • 11 Дедо

    24 3 Отговор
    Както може да си позволи сиринье и яйца е тузар и баровец.
  • 12 РЕАЛИСТ

    20 14 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Абе булка, не разбра ли, че социализма си отиде. При капитализма няма регулиране на цените. Колкото иска толкова ще ти го продава. По кой закон ще ги наказваш. За стихиен регулатор на пазара не си ли учила по Политическа икономия.
  • 13 бг Сталин

    26 3 Отговор
    Че как няма да е най доброто,та нали е правено от ФОКУСНИЦИ.то си е направо ИЛЮЗИЯ,да го направиш без мляко.То и майонеза без яица,салам без месо,и всичко е абсолютен "деликатес"
  • 14 Разбирач

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    Пармиджано реджано е наименованието на сиренето. Пармезан е всяко настъргано неизвестно твърдо сирене

    Коментиран от #51

  • 15 Дегустатор

    24 3 Отговор
    Тая класация е някакъв виц. От първите двайсет сирена са класирани 12 италиански. Моите уважения към италианците, но това е достойно за съжаление. Особено като видиш как са наредили регионалните рановидности на едно и също сирене на челните места, а там липсват световноизвестни сирена като Рокфор!, Стилтън, Фурм д амбер, Ементал, Тет де моан и т.н. Иначе българското сирене е феноменално, но е с МНОГО ограничена употреба, тъй като по-тръдно от други сирена се вписва в термична обработка.

    Коментиран от #21

  • 16 Мими

    21 2 Отговор
    На случаен принцип ли е най доброто или само направеното за изложението.
    Защото ние си ядем боклук сирене попринцип
  • 17 смешарки

    26 4 Отговор
    ако оценителите бяха дегустирали от това сирене дето масово го продават с бонус вода и палмово масло сухо мляко в магазините тогава щеше да е от последните места
  • 18 мдаа

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Гледай си манджите и не се бъркай в работата на вещите лица!
  • 19 ха сега де!

    4 0 Отговор
    В класацията "50 Best Rated CHEESES in the World TasteAtlas LAST UPDATE: WED FEB 15 2023" е поставено на 16-то място.
  • 20  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    Пълни глупости.
  • 21 ПалавНИК

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Дегустатор":

    Класацията е доста тенденциозна и понамирисва на платена. Не виждам нито едно от любимите ми нидерландски сирена, както и швейцарски. След като съм опитал от френските сирена, българското ми е доста постно. Не че мога д възприема качамак с нещо друго освен българско сирене, но напоследък се шовиши цената му до равнището на европейските.... Изобщо не е същото.

    В Гърция съм ял българско сирене със стафиди на фурна. Доста добро попадение е. 😉

    Коментиран от #38

  • 22 Ъхъ виц....

    10 2 Отговор
    Менделеевата таблица с топ вредни елементи и продукти от сметищата и складовете на Европа
  • 23 ха, ха, ха

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти нали беше бизнесмен с няколко ресторанта и пекарни бе?
  • 24 Дааааа

    10 0 Отговор
    класацията на Taste Atlas е рекламна платформа а не реална класация .

    Коментиран от #28

  • 25 франсето

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Както винаги,българина чака някой друг да му помогне,да свърши нещо вместо него.Не може само да произвеждаш мляко и да ревеш наляво и надясно,че не ти го изкупуват за5лв литъра,примерно. Много хора в Европа,които искат да работят и го разбират този бизнес,правят затворен цикъл. Давам пример - Произвеждаш мляко,преработваш в сирена ,кашкавал и масло и го продаваш в малкия си магазин.Може да се добави кисело мляко и други млечни продукти,но трябва да се работи,а българина е станал мързелив и иска да стане милионер за една вечер.

    Коментиран от #30, #42, #44

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мишел

    21 0 Отговор
    И аз винаги съм подозирал, че българското сирене по магазините или не е българско, или не сирене.😃😃😃
    Впрочем, при соца българското сирене по БДС се правеше от 3 литра мляко и отговаряше на описанието в информацията горе.
    Сега няма БДС, затова сиренето се прави от нещо като мляко и от над 7 литра.
  • 28 Е и какво?

    7 7 Отговор

    До коментар #24 от "Дааааа":

    Трябва да използваме резултата,а не да говориме само .Зад нас са всички испански ,немски и гръцки сирена и кашкавали.А това не е никак малко като за начало.

    Коментиран от #29

  • 29 РЕАЛИСТ

    11 8 Отговор

    До коментар #28 от "Е и какво?":

    Ти наистина ли вярваш , че сиренето ни е уникално. Доказани сирена в световен мащаб не са тук. Винаги бих предпочел гръцка Фета, гръцко бяло сирене, Чедър, Гауда, Ементал, Едам, синьо сирене, френско Бри и Камамбер.

    Коментиран от #45

  • 30 Последния Софиянец

    18 0 Отговор

    До коментар #25 от "франсето":

    Опитай да направиш мандра и ще те смачкат.Нямаш понятие от бизнес в България.
  • 31 Гост

    7 5 Отговор
    Нашето боклук,смятай другите какви са.
  • 32 шири

    4 0 Отговор
    Ура,другари!
  • 33 бомбата

    2 0 Отговор
    Мъного добъре!
  • 34 наоми

    3 3 Отговор
    френско "Бри" с паста "Патафри"
  • 35 ех, навремето

    6 0 Отговор
    С Ирене на плажа, а сега сирене НАП лъжа...
  • 36 Иван

    13 2 Отговор
    Това какво ни грее,трябва да бъдем горди ли с това?Колко хора ядът от него?Ние ядем най ниско качество сирене и то е на баснословна цена.Има една приказка ,, хубава работа ама българска,

    Коментиран от #39

  • 37 Анонимен

    4 3 Отговор
    Преди на село, чист въздух, животни на пасища не отровни да ти направят християни сирене, но са на възраст и нямат животни. Турчина не умее сирене да прави в онии години. Останете със здраве и днес купувайте с надпис родопите, родопско, родопея и сие и кисело млаяко родопчанка, мили наши хора заминали на запад.

    Коментиран от #40

  • 38 111111

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "ПалавНИК":

    Много ти разбира муцуната. Българското е номер 1.

    Коментиран от #43

  • 39 объркАл си се

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    Хубава работа, ама римлянска.
  • 40 Факт

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Анонимен":

    Наскоро пътувайки, с жена ми спряхме на Юндола и алчни за натурални продукти, си купихме по кило и отгоре сирене, масло и кашкавал и познай... - изхвърлихме всичко - беше миризливо, вонящо даже - на обор, вкисня и тор...
    ПС: само споделям горчив опит ☹️
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    Бяло саламурено сирене известно у нас ,като Българско в Германия се продава като Турско......

    Коментиран от #46

  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "франсето":

    Предпочитат да го предават, Като го кандилосат с вода и послеф да се оплакват за ниска изкупна цена.По хитрите му вземат мазнината и слагат палмова и го продават хем кандилосано хем без естественна мазнина,а с палмова!Това е бг -производителя!
  • 43 ПалавНИК

    4 6 Отговор

    До коментар #38 от "111111":

    Ако никога не си опитвал нещо друго сигурно е нимер едно.... Сигурно и планините ни са номер едно. След две години в Алпите мога да те информирам че нито едното, нито другото е истина.

    Коментиран от #47

  • 44 ПалавНИК

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "франсето":

    Живял съм в провинция Савой една година. Местното магазинче, което продаваше само местни продукти не се радваше на интерес. Даже почти никакъв. За разлика от петъчния пазар на селскостопански продукти, например.

    Не знам от кой департамент са ти наблюденията, но в планината изобщо не е доходоносно магазинчето. Дори и вината вървяха слабо, което е особено показателно.
  • 45 говориш глупости

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "РЕАЛИСТ":

    Сирената с плесен са една от най-противните храни, които съм опитвала. А гръцката Фета не може да се мери с българското бяло саламурено сирене. Останалите видове са правени по друга технология и сравнението е неподходящо.

    Коментиран от #54

  • 46 така ли

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И гърците правят саламурено сирене. Него как го наричат?
  • 47 А аз ще ги кажа, че

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "ПалавНИК":

    Преди много години го изнасяхме в Европа, дори в Алпите!
  • 48 Един

    10 1 Отговор
    И точно по какъв критерий са ги нацвъкали. Пармезана е едно от най-отвратителните сирена, оставящо гаден остатъчен вкус в устата.
  • 49 Даниел

    6 0 Отговор
    Не ви ли е срам. Сирене отдавна няма в България
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Студопор

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Разбирач":

    Иди в кварталния и питай за "Пармиджано реджано", да видиш леля Сийка какъв реджано ще ти даде... Все едно да очакваш от италианците да ти кажат "Бяло саламурено сирене" така, както ние го казваме... Нали ще си го кажат на италиански, както те си го произнасят... Ама българина е много европеец - той си казва "Пармиджано" даже с интонацията на Луиджи.
    Че като седнеш довечера да хапнеш едно Реджано, може и да добавиш едно "бЕнне! бЕне!" за разкош.
  • 52 Ели

    1 0 Отговор
    Глупости за това ходят да купуват в Сърбия и Македония най скъпи са в България
  • 53 4×4

    0 0 Отговор
    Това е фалшива информация. Елате и вижте какво е Българското сирене химия и боклуци.Няма контрол.
  • 54 Да ти кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "говориш глупости":

    Значи не си яла Фета, за да говориш тия глупости. Най-добрата фета е на Додони..а за останалите млечни произведения да не говорим. Нашето бе много хубаво, ама преди 30 години. Както и киселото ни мляко ..в онези бурканчета, дето с нож да го режеш. А сега, най-вкусния таратор си го правя с гръчкото страгисто, а не с водоляка, дето го продаат в нашите магазини...