Last news in Fakti

30 Март, 2024 11:16 1 627 12

Тараторът е в топ 5 на най-добрите студени супи в света

  • таратор-
  • супа-
  • ястие-
  • студена супа-
  • класация-
  • храна-
  • вкус

Родният таратор се нареди на четвърто място сред най-любимите студени супи

Тараторът е в топ 5 на най-добрите студени супи в света - 1
Снимки: Shutterstock

Тараторът се нареди на 4-то място сред топ 17 на най-високо оценените студени супи в световна класация на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“ (Taste Atlas).

Описанието на таратора гласи, че той е българска студена супа, направена с кисело мляко, краставици, чесън, нарязан копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед. Тъй като подобно предястие се сервира и в Северна Македония, има различни вариации, при които има добавени съставки, а при други са махнати някои от продуктите. Например има места, където се прави от моркови или листа от маруля. В някои региони пък познават таратора, направен с оцет и вода вместо с кисело мляко, пише "Телеграф".

Най-добрите студени супи на света

На първа позиция е класирана Šaltibarščiai, т. нар. "хлодник" - студена супа от цвекло, която е част от традиционната литовска кухня.

На второ място се нарежда Porra Antequerana - доматена супа от Испания, която се прави със стар хляб, парчета шунка и варени яйца. На трета позиция отново виждаме представител на испанската кухня - Salmorejo, която произхождаща от Андалусия, Южна Испания, приготвена от домати, хляб, необработен зехтин и чесън. Другата популярна испанска супа гаспачо пък е класирана чак на 10-а позиция. В нея се влагат хляб, домати, краставици, лук, чесън, чушки, сол и зехтин. Негова вариация, която е с манго, пък е класирана на последната 17-а позиция.

Любопитно предложение за студена супа е тази от череши със сметанов крем. Тя е традиционна за Унгария и се консумира през лятото. И ако някои биха я консумирали като десерт, в Унгария тази крем супа се поднася преди основното ястие.

Българската кухня в световните класации

С най-висок рейтинг сред българските ястия са още баницата, киселото мляко, шопска салата, суджук, лютеница, шарена сол, а сред десертите торта „Гараш“, която е произведена в Русе. Закуската, която е най-популярна и с най-висок рейтинг за българско ястие, са мекиците. А напитките са ракия и мавруд.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв топ 5

    25 1 Отговор
    Тараторът е номер 1
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тричо

    4 12 Отговор
    Таратора не е супа, а е яхния от тлъсти краставици.
  • 4 Я виж

    1 15 Отговор
    Гръцко е .

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 5 Серьожа

    11 1 Отговор
    Най го чиним върло студен, намухан обилно с чесняк и начукан орех... с една шишонка мастиче
  • 6 Тъпотията

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Я виж":

    Няма оправия ! Гърците не са имали кисело мляко бе , откъде ще имат таратор ?!
  • 7 !!!

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Я виж":

    Гърците правят дзадзики, но това не е таратор, плюс това млякото им не е като нашето, а е прост йогурт.
  • 8 добро е

    5 2 Отговор
    По принцип овчарската салата с ракийка е номер едно! Но пролетно време най ми върви салата от марули, репички, може краставица и задължително маслини.
  • 9 Гост

    2 0 Отговор
    Тараторът с вода и оцет, вместо с мляко, се нарича Жътварски таратор и е добре познат и в България.
    Макетата, както винаги си присвояват български неща. Македонци е имало по времето на Александър Велили. Днешните македонци нямат никаква кръвна връзка с някогашните, а са си най-обикновени българи, населяващи древната област Македония, на Балканите.

    Коментиран от #12

  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Я виж":

    Дзадзикито е салата. Тараторът е супа. Схващаш ли разликата?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 отговор

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Прабаба ми си правеше такъв таратор по време на пости. На нас децата ни правеше истински таратор, а нейния беше без мляко. Това беше преди 1958-1960 г. в средногорско село, доста далеч от Македония. Те македонците са си крадци по рождение.