Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 14:02 6 592 6

Жабите могат да предусетят земетресенията

  • жаби-
  • земетресение-
  • предусещат-
  • животните

Жабите са напуснали естествения си хабитат дни преди земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер в Италия

Жабите могат да предусетят земетресенията - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване върху жаби, проведено през 2010 г., показва въздействието на земетресенията върху животните. Установено е, че жабите са напуснали местата си за размножаване точно преди земетресението с магнитуд 6,3, което разтърси Италия през 2009 г.

Проучване, публикувано в списанието на Лондонското зоологическо дружество, може да даде отговор на дебата "усещат ли животните земетресения?", пише „Хабертюрк“.

Проучването установява, че 96% от мъжките жаби в една популация са напуснали местата си за размножаване пет дни преди земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер, което разтърсва региона Л'Акуила в Италия през 2009 г. Освен това мястото на размножаване се е намирало на 74 км от епицентъра, допълва БГНЕС.

Броят на двойките жаби в района на размножаване също е намалял до нула три дни преди земетресението. От датата на земетресението до последния значителен вторичен трус (с магнитуд 4,5) не е установено ново размножаване в района.

Тази промяна в поведението на жабите съвпаднала с нарушенията в йоносферата, най-горния електромагнитен слой на земната атмосфера, засечени с помощта на много нискочестотно (VLF) радиосондиране. Причината за тези смущения в йоносферата остава неизяснена, но се предполага, че става дума за енергийни колебания, причинени от земетресението.

"Нашето изследване е едно от първите, които документират поведението на животните преди, по време и след земетресение. Резултатите ни показват, че жабите са в състояние да улавят предсеизмични сигнали, като например освобождаване на газове и заредени частици, и да ги използват като своеобразна система за ранно предупреждение", заявяват учените.

Науката все още не е установила окончателна връзка между животните и земетресенията, но изследвания от различни гледни точки може би един ден ще ни предоставят убедителни данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    2 5 Отговор
    А ПЪК БЪЛГАРКАТА УСЕЩА ЧЕШАНЕ И ЗЕЛЕН СЕКС ПО ОЛИГОФРЕНСКИ,,ЧЕ И ДЕПРЕСИЯТА СИ МЕ КЛАТИ КАТО ДЕФЕКТНА РАЗКЕЛИФЕНЧЕНА КИЛИМЯВКА,,,,,
  • 2 Всички

    2 3 Отговор
    животни го усещат, но каква полза от това за нас? Нима можеш да си нарамиш къщата като охлюв и да избягаш? Напълно безмислена статия.
  • 3 адаша

    2 0 Отговор
    Щом е така, защо не вземат Васко жабата с китарата в бан?
  • 4 Васко жабата

    1 1 Отговор
    Всеки път, когато Цеца Мецата излезе, предизвиква някъде към две три по Рихтер, ако врътне и някой кючек и повече.
  • 5 ганю

    0 0 Отговор
    когато си предупреден ще вземеш мерки
    когато си аптал мреш
  • 6 Айде де!

    0 0 Отговор
    Причината е ясна, но няма да ви я кажат.