Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 08:16 4 391 14

Отец Иван гасне в тежко състояние след два инсулта

  • отец иван-
  • здравословно състояние-
  • инсулт

Близките му за пръв път го виждат толкова отчаян

Заради влошеното здравословно състояние на божия наместник отец Иван, който от няколко петилетки осигурява подслон и топла храна на хора в нужда от цялата страна, има риск за оцеляването на трите приюта – в Нови хан, Якимово и Коняво.

Отецът, който се превърна в бяла лястовица за мнозина в момента е настанен в кюстендилското село Коняво, където за него се грижи човек. След двата инсулта, които го застигнали по време на коледните и новогодишни празници, сега той е прикован за леглото.

Почти всичките му контакти са прекъснати, а предишните му спонсори отказват да даряват средства. Притеснен е, че хората, за които се грижи ще останат гладни и на студено. Жизнените му сили го напускат и като нищо може да хлопнат кепенците на приютите.

Синът му, който също е свещеник, едва успява да върже двата края, за да оцелеят питомците на баща му. В Якимово са настанени 250 окаяни души, за които няма кой да се грижи. Има и още желаещи да се присъединят към тях, но служителите на отеца са принудени да ги връщат, тъй като няма къде да ги настанят. Токът не е плащан от няколко месеца, а банковата сметка на отец Иван е празна. Дава си сметка, че след двата прекарани инсулта, рано или късно ще получи и трети.

Вече често пъти не си вдига телефона, защото не желае да води изтощителни разговори. Единствената му надежда е в Бог и божието чудо. Поради тази причина ежегодно посещавал Израел, където се молел за бедстващите българи. Това лято обаче няма да го направи, тъй като не е в състояние да мръдне от леглото. Близките му за пръв път го виждат толкова отчаян. След няколкото дни в кома, не могъл да познае никого. Те му обяснявали кои са, а той се напъвал да се сети откъде ги познава, но паметта му трудно се връщала.

Няколко дни след първия инсулт не можел да говори, имал проблем и с ходенето. Разчитал на патериците и нечия помощ. Притеснен е на кого ще остави грижите за хората в приютите му, когато го застигне третият инсулт. Човекът, който винаги е бил със силен дух, сякаш вече е започнал да дава назад.

Понякога е във ведро настроение, но друг път е отчаян. Дава си сметка, че приютите му ще ги има, докато го има него, после няма как да оцелеят при тази хиперинфлация и беднотия, която прозира от джобовете на хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    39 13 Отговор
    Галите от остров ман дето ги храни толкова години без пари дали ще му помогнат сега?
  • 2 цербер

    103 7 Отговор
    Ще си иде един от големите българи. Отец Иван даде пример,как да бъдем отцелюбиви и ближнелюбиви.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мармот

    19 8 Отговор
    В България имало хиперинфлация..... 🤔Не знаех.

    Какво ли е тогава в Турция?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Демократ

    43 3 Отговор
    Този светец толкова години сам и с помощта на благородните българи е дал приют и надежда на толкова много хора. Чудя се в България има ли църква, патриарх, синод, имат ли малко човешко чувство, досега не са подпомогнали с нищо благотворителната дейност на отец Иван, да не говорим,че не ги интересуват нуждаещите се и страдащи българи. Църквата ни се ръководи от ченгета и доносници и от тях човещина не може да се очаква, те само вземат и никога не дават, такава е школата на ДС-КГБ.

    Коментиран от #9

  • 7 Няма

    21 6 Отговор
    Бойки да помогне, открадна доста, около 100 млрда $
  • 8 Бацо прецедател

    21 3 Отговор
    Не можеме с ништо да помогнеме, сичко раздадохме на бедните......пътностроители!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 от селото

    8 8 Отговор
    "В Якимово са настанени 250 окаяни души".....това са 250 паразити, които храним години наред, благодарение на този "свят" човек. А защо не работят? Знаете ли, че местните са проревали от тия "окаяни души"?
  • 11 Тома

    11 0 Отговор
    А къде е българската църква най богатата в България с владици които карат линкъли мерцедеси за стотици хиляди лева.Защо не помагат тези мушмороци
  • 12 за отец

    4 0 Отговор
    Иван мненията са полярни, и това което ми е разказано за него от дарител, доста ме шокира, тоест нещо като вьв филма Хитар Петар, епизода в манастира и дявола, и кирията дето дойде да се изповяда.
  • 13 Анонимен

    1 0 Отговор
    Добър човечец, дано се оправи.
  • 14 ИВАН

    0 0 Отговор
    Няма нужда да се събират хрантутници в разни приюти, а работа и поминък, защото той ще помогне на 200-300, а нуждаещите са хиляди.