Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 10:47 1 085 7

Проучване: Повторното израстване на еленови рога може да се окаже ключът към регенерацията на човешките кости

  • елени-
  • рога-
  • регенерация-
  • човешки кости

Проучването може да промени разбирането за регенерацията на органите при бозайниците, както и цялостното развитие на регенеративната медицина

Проучване: Повторното израстване на еленови рога може да се окаже ключът към регенерацията на човешките кости - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски учени откриха стволови клетки в елени, които са способни да подпомогнат повторния растеж на еленските рога. Това откритие може да предостави възможност за клинична регенерация на човешки органи, съобщи Синхуа, предава БТА.

Бозайниците до голяма степен са загубили способността си да регенерират органите си, но еленовите рога са интересно изключение, което сега се превръща в ценен образец за изучаване на регенерацията.

Китайските учени, под наставлението на съветници от Северозападния политехнически университет, публикуваха проучване на едноклетъчния атлас на повторното израстване на рога в последния брой на списание „Сайънс“. Учените установиха, че група от прогениторни клетки на бластема на еленови рога има потенциал да предизвика самообновяване и възстановяване на костната тъкан, което значи, че клетките играят важна роля в бързия растеж на новия еленов рог.

Прогениторните клетки произлизат от три вида мезенхимни клетки или от инициатори на еленови рога в най-ранен стадий пет дни след падането на старите рога. След това те създават хрущялни клетки ин виво и ин витро.

Екипът от учени откри, че и мишките имат подобен тип клетки. Видовете, които не са бозайници, обаче, нямат такива клетки, което предполага, че при бозайниците може да се наблюдава специфичен механизъм за регенерация.

В проучването е използвана и едноклетъчна транскриптомия, за да се идентифицират 151 гена, свързани с растежа на костите.

Проучването може да промени разбирането за регенерацията на органите при бозайниците, както и цялостното развитие на регенеративната медицина, казаха изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 1 Отговор
    Глупости, рогата и копитата са изградени от кератин и са кожни образувания и се регенерират като ноктите и косата.
  • 2 Мдаааамм

    2 0 Отговор
    Да тръгнат от нещо по-лесно.Черният дроб,ако не е прекалено увреден от алкохол и отрови също се регенерира.И да вземат пример от ноктите ми-постоянно растат!!!!!!!!!!!
  • 3 Добра новина

    2 0 Отговор
    На мен постоянно ми растат нови рога ;)))
  • 4 българин

    1 0 Отговор
    Рога, всеки мъж с малко ум в главата си взема една прилична жена и тя му слага нужните рога, няма нужда от китайски номера, още не сме си отдъхнали от Ковида.
  • 5 Яяяяяя

    2 0 Отговор
    Тая статия голяма боза бряяя! То и на гущера му расте опашката! Тая журналистка бая рига е сложила! Растат навсякъде около нея!
  • 6 Мирослав Иванов Ленин

    2 0 Отговор
    Потвърждавам!
  • 7 ганю

    0 0 Отговор
    ако уцелиш жена си има да се регенерираш постоянно
    който е женен да му мисли
    и да не си извадите очите като се разминавате