Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 15:15 34 908 2

Магнитни бури ни очакват и през март, ето кога

  • магнитни бури-
  • март-
  • неразположения

Очаква се през март да имаме три активни периода на магнитни бури

Магнитни бури ни очакват и през март, ето кога - 1
Снимка: Shutterstock

"В момента сме в етапа на затихваща магнитна буря. Нейният пик беше вчера. Усети се на територията и на нашата страна. Очаква се през март да имаме три активни периода на магнитни бури. Следващият активен период ще е между 6 и 8 март, когато ще има активен регион на Слънцето, обърнат към Земята. След това ни очакват две по-слаби събития - в средата и в края на месеца". Това каза зам.-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН доц. Петя Трифонова.

Тя уточни, че активните периоди не са твърде големи и се очаква да се получат единични изригвания, които причиняват смущения в рамките на 2-3 дни. Най-честите неразположения, които изпитват хората, заради магнитните бури, са главоболие, резки промени в пулса и кръвното налягане. Метеочувствителните хора усещат промените в магнитното поле.

"Проблемът при магнитното поле е, че от него не можем да се скрием, то прониква почти навсякъде. Хората трябва да се щадят, да следят дали има магнитна буря и да полагат по-малко физически усилия и да обръщат повече внимание на здравословното си състояние", допълни доц. Трифонова, цитирана от "Фокус".

Жилищата, в които има желязо, стоманобетонни конструкции, играят ролята на така наречения "Фарадеев кафез" и до голяма степен намаляват интензитета на магнитното поле и ограничават резките му промени, уточни тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    6 0 Отговор
    НАСА и SpaceX отложиха за неопределено време изстрелване на кораб с двама американски,руски и ОАЕ космонавти. Като причина се изтъква технически проблеми, но експерти твърдят, че е слънчевата активност.
  • 2 Палечка м

    1 1 Отговор
    Е,кога са тези три магнитни бури?!Напишете датите и после разтягайте локуми.Кои да датите?!Няма ги!