Last news in Fakti

8 Септември, 2013 17:09 2 912 3

България в топ 6 по детско затлъстяване в Европа

  • затлъстяване-
  • деца-
  • светослав ханджиев-
  • свръхтегло

Светослав Ханджиев:

България се нарежда на 6-то място в Европа по детско затлъстяване и едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пред БНР доц. Светослав Ханджиев, водещ специалист в областта на диетичното хранене и метаболитните заболявания.

„Истинското предпазване от болестното свръхтегло започва в пренаталната възраст. Ако една бъдеща майка не желае нейното дете да бъде дебело, после да боледува от захарен диабет, от високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания, не бива теглото й, по време на бременността, да се увеличи повече от 15-16, максимум 20 килограма“, обясни той.

Българските деца не спортуват достатъчно и предпочитат нездравословната храна, констатира Ханджиев и добави, че сред децата, освен затлъстяване, има и анорексия.

От изследвани над 6000 деца, само 1/3 консумират мляко и млечни продукти във физиологичните норми, обясни доцентът.

През май 2014 година у нас ще се проведе световен конгрес по затлъстяване, а в курорта Албена - второ по рода си училище за здраве, съобщи ръководителят на проекта доц. Светослав Ханджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 S Bogomilov

    0 1 Отговор
    Яж на баба детето, яж мекички и мазна баничка....после защо има толупи, ами още от маки ги тъпчат с мазнотия..
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ми как няма да е като всичките ни храни са в ТОП 10 по най вредните храни в света,но на кой ли му пука важна е печалбата.
  • 3 ivaylo mihaylov

    0 0 Отговор
    Аз лично никъде из парковете не съм видял на дете да се дава плод,зеленчук или нещо подобно за хапване. Всички ги тъпчат с възможно най-гадните храни и това още от 1,2 годишна възраст. Чипсове,захаросани пуканки,захарен памук,бонбони,шоколади и това е. Много от децата дори не искат да ядат здравословни храни или млечни изделия и после диабетици и хипертоници на 6,7 годинки с двойно повече кила от нормалното. Няма родителски контрол и заинтересованост да се ограничат децата,да си реват колкот си искат, при все че и уж бедни били хората,но за сладко и цигарки винаги има пари.