Last news in Fakti

8 Март, 2023 15:45 1 036 4

Може ли канабисът да замени опиоидните болкоуспокояващи

  • медицински канабис-
  • опиоиди-
  • болкоуспокояващи-
  • пристрастяване

Опиоидите са ефективни, но водят до силно пристрастяване

Може ли канабисът да замени опиоидните болкоуспокояващи - 1
Снимка: Shutterstock

Медицински предписаният канабис би могъл да се превърне в добра алтернатива на опиоидите, използвани за справяне с болка. Това е установено с помощта на проучване, включващо хиляди пациенти.

Хората съобщават, че изпитват по-малко болка и могат да функционират по-добре физически и социално след употреба на медицински канабис.

Установено е още, че по-голямата част от тях, които приемат оксикодон, кодеин и други опиоиди за лечение на своята болка, успяват да ги спрат или да я намалят чрез използване на медицински канабис.

Според резултатите медицинският канабис и лекарствата на базата на канабис, под подходящо медицинско наблюдение, биха могли да намалят употребата на опиати при определени хора, което да предотврати тяхната опиоидна зависимост.

Опиоидите са ефективни болкоуспокояващи, освен това обаче, те водят до силно пристрастяване. Фаталните случаи от предозиране с наркотични вещества в САЩ, включително и опиоиди, са нарастнали с повече от 550 000 смъртни случая от 1999 до 2020 г.

Поради тази причина експерти непрестанно търсят алтернативни методи за справяне с хроничната болка.

В изследването са включени 2183 участници с редица състояния - тревожни разстройства, хронична болка, депресия, безсъние и посттравматично стресово разстройство. Повечето от тях използват медицински канабис ежедневно.

След попълването на анкета, изследователите правят анализ на техните отговори. Те установяват, че според 90,6% от участниците медицинският канабис е много полезен в лечението на тяхното медицинско състояние. За 88,7% от тях той е изключително важен за качеството им на живот, предава puls.bg.

Отбелязано е и подобрение в нивата на болката при 85,9% от участниците. За около 84% от тях здравословните проблеми не повлияват на нормалните им социални дейности толкова, колкото преди, а за повече от половината физическите дейности - от домакинска работа до тичане, не са толкова трудни, колкото са били преди да започнат да използват медицински канабис.

68,7% имат поне един страничен ефект, най-честите от които са сухота в устата, повишен апетит и сънливост.

61% от участниците са приемали опиоиди, преди да им бъде предписан медицински канабис, като много от тях - 70,5%, са ги приемали поне две години.

Допълнителен анализ установява, че 79% от тези, които са приемали опиоиди, успяват да ги спрат или намалят. Броят на участниците, приемащи хидрокодон с ацетаминофен и оксикодон с ацетаминофен, двата най-често използвани опиоида в проучването, е намалял пет пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    17 3 Отговор
    Не само може, но и трябва!

    Коментиран от #4

  • 2 Уса

    16 2 Отговор
    Може,ако разрешат на хората сами да отглеждат медицински канабис за собствени нужди за масло или чай,но ще умре черния пазар на мутрите
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 3 Отговор
    Тази статистика е за Краволандия. Там здраво гълтат наркотици, затова всеки ден някой превърта и разстрелва хора в някой супер или училище! А в България катаджиите набеждават шофьори с лекарства за наркомани!
  • 4 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    айде сега, търсим под вола теле. Наложи се да посетя зъболекар, и той изрично ме предупреди, че в моя случай ще използва упойка. Реших да не рискувам, с такси отидох и се прибрах. Знам ли на какви вътрешни органи ще попадна на връщане