Last news in Fakti

10 Март, 2023 12:56 2 837 24

Съживиха зомби вирус на 50 хил. г., който все още крие опасности

  • арктика-
  • лед-
  • вечен лед-
  • ледове-
  • вирус-
  • зомби

Опасният вирус е открит в Арктика

Съживиха зомби вирус на 50 хил. г., който все още крие опасности - 1
Снимка: Shutterstock

Филмите или телевизионни предавания, в които се вижда как човечеството си играе с вируси, само за да разпали апокалипсис, който да доведе до края на света, са доста отличителен жанр в киното.

Наскоро БГНЕС съобщи, че ловецът на вируси Жан-Мишел Клаверие е открил в Арктика вирус на 50 000 години. Това, което разбираме сега обаче, че той го е съживил, за да проучи възможните последици от размразяването на вечните ледове, пояснява изданието.

Според Клаверие той и екипът му са събрали проби от седем различни места в тундрата на Сибир, в които са открили множество проби от "зомби вирус". Докато ги изучавали, те ги тествали, като ги инжектирали в култивирани клетки, изрично насочвайки се към едноклетъчни амеби, за да избегнат опасността от заразяване на хора или животни. Той установил, че тези чудовищни вируси (достатъчно големи, за да се видят под обикновен светлинен микроскоп, за разлика от по-мощния електронен микроскоп) са все още заразни след 5000 десетилетия и представляват много голям потенциален проблем за хората.

"Разглеждаме тези вируси, заразяващи амеби, като заместители на всички други възможни вируси, които могат да се намират във вечните ледове", казва Клаверие пред Си Ен Ен. "Виждаме следи от много, много, много други вируси", добави той. "Така че знаем, че те са там. Не знаем със сигурност, че те са все още живи. Но разсъжденията ни са, че ако вирусите на амебата са все още живи, няма причина другите вируси да не са все още живи и способни да заразяват собствените си гостоприемници."

Въпреки че това може да звучи като версия на "Аз съм легенда" на Уил Смит или "Живите мъртви", разиграващи се в реалния свят, то може би вече се е случило и следователно е нещо, върху което трябва да се съсредоточим при изучаването, за да се опитаме да избегнем.

През 2016 г. в Сибир избухна епидемия от антракс, която зарази десетки хора и над 2600 северни елена през късните летни месеци. Въпреки че епидемията уби 88% (над 2300) от северните елени, беше установено, че размразяването на сибирската вечна замръзналост в Русия през по-топлите от обичайното месеци е довело до освобождаването на стари спори на Bacillus anthracis в атмосферата, подобно на опасенията, които може да предизвика "зомби вирус".

Това не е единственото доказателство, с което учените разполагат за вируси, спящи в замръзналата почва под повърхността, като на полуостров Сюард в Аляска беше открита жена, замръзнала във вечните ледове, която съдържала геномен материал от грипния щам, отговорен за епидемията през 1918 г. През 2012 г. учените също така твърдят, че 300-годишна мумия притежава генетични материали за дребна шарка, чието освобождаване би могло да бъде опустошително без ваксина.

И така, защо е важно изследването на Жан-Мишел Клаверие?

Просто казано, знаейки какво се крие във вечната замръзналост, те могат да извършат необходимата работа, за да подготвят ваксини за случаите, когато вечната замръзналост се размрази и тези "зомби вируси" бъдат освободени. Представете си свят, в който разполагаме с ваксина срещу COVID-19 преди март 2020 г. и хората вече са били ваксинирани преди избухването на епидемията.

Холивуд ни е настроил да се страхуваме от възможността за апокалиптични епидемии от вируси, които биха могли да предизвикат зомби-света, изобразен в сериали като „Последните оцелели“. Това може да накара хората, които прочетат написаното тук, да реагират на нож срещу това, че учените се заиграват с отдавна спящи вируси, които биха могли да предизвикат хаос сред населението. Въпреки че може да е малко плашещо да ги видите да изучават тези опасни вируси, знайте, че това не е от скука или любопитство, а по-скоро превантивна мярка срещу последиците от глобалното затопляне.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 накрая

    35 3 Отговор
    играещите си на богове пишманучени наистина ще го издyxатe дебелия
  • 2 Онзи

    29 0 Отговор
    Няма да се бода повече какъвто и вирус да пускат.

    Коментиран от #5, #14

  • 3 Питам се

    26 0 Отговор
    Фазер дали, ще го купят?
  • 4 Хм тия с отицателното И К-ю

    5 1 Отговор
    Като тая и колегите и Наистина Вярват в Тази Новинъ
  • 5 Взел Дал си вече

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Унуфриййй
  • 6 дарк фючър

    5 5 Отговор
    "Успокоителното" е че AI се развива свръхбързо и ускорено и така по един или друг начин само това, ще остане от човечеството?
  • 7 хххх

    2 14 Отговор
    Това откритие говори и обяснява много за "необятната руска душа". Символът "Z" и пасва идеално.

    Коментиран от #22

  • 8 Механик

    22 1 Отговор
    След като не мина мантрата, че един китаец изял смок, който от своя страна, преди това е ял прилеп, сега ни подгатвят за нова шашма. Появи ли се вирус, веднага ще се окаже, че е от разтопените поради глобалното затопляне ледове. Дето вика, с един куршум, два заека. Хем ще плащаме парникови газове, хем и ваксините ще вървят, а увеличената смърност ще се дължи на ОГОРМНИЯТ вирус, дето можеш дори в шепа да го държиш.

    Коментиран от #24

  • 9 коча

    13 1 Отговор
    Еми щом са го съживили да си го сложат там дет слънце не огрява със здраве да си го ползват
  • 10 Мнение

    13 2 Отговор
    Естествено!
    Биолабораториите в България трябва да бачкат нещо!
    Новия вирус трябва да е готов навреме в близко бъдеще!
    Все пак печалбата на Файзер от само няколко стотин милиарда бързо ще свърши, щото акционерите кат Бил Гейтс, харчат на едро!!!

    Кога ще бъдат забранени милиардери и трилионери!
    Такива хора си вярват, че са господари на човечеството и правят геноциди!
    Погледнете какво се случва в момента!!!
  • 11 куркума

    9 1 Отговор
    А хората с парите, кога ще се направят безсмъртни с пластмасово ДНК сметнато от изкуствения диалект?
  • 12 адаша

    4 0 Отговор
    Добре де! На тоя- Жан ли е, Ман ли е ко му тряа да ровичка из Арктиката- запитвам ази? Гуляма билъ шъ напраи...
  • 13 Артист

    6 2 Отговор
    Холивуд ни е настроил да се страхуваме от възможността за апокалиптични епидемии от вируси, които биха могли да предизвикат зомби-света............. Холивуд отдавно ни подготвя за пъклените планове,които са написани за човечеството още от дядовците на Рокифели и Соросотчо.....

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 пффф

    6 0 Отговор
    Това е порция фейк нюз за сплашване. Вирусите не могат да се видят под светлинен микроскоп, колкото и силен да е той!
  • 16 споко

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Артист":

    Не съществуват зомби вируси.
  • 17 васИк атанасова

    5 6 Отговор
    ОТ ЧОВЕКА ПО ЛОШО НЯМА НА ТАЗИ ЗЕМЯ
    САМИ СЕ ЗАТРИВАМЕ
    И ВЕЧЕ СМЕ В ХОД НА РАЗПАД

    Коментиран от #18

  • 18 1221

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "васИк атанасова":

    Много неграмотно!
  • 19 Чичо Гошо

    5 0 Отговор
    Взел предлагам некъв вид пандемия да се обяви и да се "изобрети" неква ваксина разбираш се!
  • 20 Коментар

    0 1 Отговор
    Според Ванга чакаме сибирска язва.Господ да ни пази!
  • 21 Гост

    2 1 Отговор
    Все едно да гледаш, как деца си играят с бомба. Човечеството се е самозабравило в целият хаос от научен прогрес, за който не е подготвено. Затова на определени периоди има ресет и пак се почва от сопите и пещерите. Просто не можем да се владеем и не знаем какво да правим с прогресът си.
  • 22 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "хххх":

    "ловецът на вируси Жан-Мишел Клаверие" много руски ли ти звучи? Това говори ясно за способността ви да асимилирате информация. Нарича се евроатлантизъм.
  • 23 ама друг път

    1 2 Отговор
    "Представете си свят, в който разполагаме с ваксина срещу COVID-19 преди март 2020 г. и хората вече са били ваксинирани преди избухването на епидемията." Как така да си представяме , то нали сумати индивиди се набодоха с експерименталките , те не бяха ли ваксини ?!?!?!?!
  • 24 Грета Тумбалумберг

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Одобрявам!