Last news in Fakti

30 Март, 2023 10:16 1 589 3

Преместването на хипопотамите на Пабло Ескобар ще струва 3,5 млн. долара

  • хипопотами-
  • пабло ескобар-
  • колумбия-
  • преместване-
  • екосистема

Колумбия е постигнала напредък по прехвърлянето на 70 хипопотама в чуждестранни убежища

Преместването на хипопотамите на Пабло Ескобар ще струва 3,5 млн. долара - 1
Снимка: Shutterstock

Колумбия е постигнала напредък по прехвърлянето на 70 хипопотама в чуждестранни убежища, но намаляването на пораженията, причинени от това необичайно наследство на починалия наркобарон Пабло Ескобар, е свързано с висока цена: 3,5 млн. долара, предаде АФП.

В края на 80-те години на миналия век кокаиновият барон докарва в Колумбия малък брой от африканските животни. Но след смъртта му през 1993 г. животните са оставени да се разхождат свободно в горещ, блатист район в департамента Антиокия, където екологичните власти са безпомощни да ограничат броя им, който вече наброява 150 животни.

Властите съобщиха, че планират да уловят и преместят почти половината от хипопотамите през следващите месеци, като 10 от тях ще бъдат изпратени в светилището Осток в северната част на Мексико, а 60 - в неназован все още обект в Индия.

"Цялата операция ще струва около 3,5 милиона долара", казва пред репортери Ернесто Зазуета, собственик на светилището Осток.

Той и губернаторът Анибел Гавирия от региона на Колумбия, в който се намират хипопотамите, казват, че планират да примамят животните с примамка в заграждения, където те ще останат затворени, преди да бъдат поставени в специални щайги за прехвърляне.

Колумбия е опитала програма за стерилизация, за да контролира популацията, но тя се е провалила, добавя БГНЕС.

Миналата година Министерството на околната среда обяви хипопотамите за инвазивен вид, което отвори вратите за евентуално избиване.

Но планът за прехвърляне на хипопотамите се разглежда като животоспасяваща мярка.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дуньо простия

    9 0 Отговор
    Да си ги прихванат от трафика.
  • 2 Паламудискобар

    9 0 Отговор
    Нещо като опита за преместване на бг парламента в партийния дом.
  • 3 бригада хамали

    4 0 Отговор
    цел ден го местим безплатно