Last news in Fakti

8 Април, 2023 20:45 3 293 7

Най-честите грешки в борбата с килограмите

  • грешки-
  • отслабване-
  • диета-
  • тренировки

Ето 5 от тях

Най-честите грешки в борбата с килограмите - 1
Снимка: Shutterstock

„Отслабване“ – една дума, зад която стоят мечтите и стремежите на милиони жени по света. Има една модерна поговорка, която гласи: „Една жена никога не е достатъчно слаба и достатъчно богата“. И ние сме свидетели на това твърдение всеки ден. Без значение колко килограма тежи, винаги ще се намери някоя наша приятелка, в перфектна форма, която се дразни от онези два излишни килограма, пише az-jenata.bg. Ако пък сте от дамите, които имат малко повече, вероятно сте опитвали какво ли не, за да се отървете от тях. В следващите редове ще ви споделим няколко от най-честите грешки, които могат да възпрепятстват загубата на тегло. Ето ги и тях:

Не закусвате

Ставате рано, заредени с енергия и готови за новия ден. Решавате, че точно днес ще е денят, в който ще започнете да се храните здравословно и да спортувате. С какво започвате? Разбира се – с глад. Вероятно си мислите, че пропускането на закуската ще ви помогне да ядете по-малко. Но с течение на деня, гладът започва да надделява и прибирайки се от работа, вие буквално се нахвърляте на каквото намерите в хладилника. След това следва чувството на вина и угризения, че за пореден път не сте се погрижили за себе си. Ако този сценарий ви е до болка познат, може би е крайно време да спрете да го разигравате. Закуската е важна. Според последните тенденции в храненето, тя ще активира метаболизма ви и ще ви подготви за деня.

Не пиете достатъчно вода

Ако сте предприели хранителен режим, който не дава резултати, възможната причина за това е именно дехидратацията. Запомнете, че от изключителна важност е да поемате около 2,5 литра вода на ден. Ако вкусът ѝ не ви е приятен, можете да се опитате да я направите „по-интересна“, като добавите резенчета лимон или краставица. На пазара съществуват и смарт бутилки за вода, които можете да свържете с телефона си. Те ще ви подсещат кога да пиете вода и ще следят за поетото от вас дневно количество.

Не приемате достатъчно протеин

При някои от по-скептичните дами сред нас битува мнението, че протеинът може да ги подуе и дори да доведе до покачване на теглото им. Това обаче съвсем не е така! Недостатъчният прием на този важен нутриент може да ви накара да компенсирате, увеличавайки количеството на другите основни макронутриенти – въглехидрати или мазнини. Не забравяйте, че протеини се съдържат не само в месото и яйцата. Можете да си ги набавите и под формата на хранителна добавка, като за предпочитане е да изберете по-изчистената формула на протеин изолат, тъй като тя е с намалено съдържание на лактоза. Ако желаете, възможно е да изберете и веган вариант, отново под формата на добавка или от растителни източници като тофу например.

Разчитате само на движението

За съжаление, трябва да сме честни с вас и да ви споделим, че ако искате да отслабнете, не бива да разчитате само на тренировки. Без съществена промяна в хранителния режим, мечтаната форма и пропорции ще си останат някъде там – в бъдещето, а вие ще продължите да се чудите къде всъщност е проблемът. Ето защо, за да постигнете задоволителни резултати, комбинирайте намален калориен прием (дефицит), заедно с адекватно за нивото ви физическо натоварване.

Не разнообразявате тренировките

Ако тренирате по един и същ начин години наред и не виждате резултат, не е ли време да се запитате дали подходът ви е грешен? Вероятно тялото ви е свикнало с предлаганото му от вас натоварване и то вече не е никакво предизвикателство за него. Можете да се опитате да разнообразите вашата рутина, като включите разходки сред природата, изкачване на някой близък планински връх или пък посещение на групови тренировки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    15 3 Отговор
    Като минеш 45г и само салата да ядеш пак пълнееш! Килограмите искат мотика, градина,жега, и жената да ти е с вилата на врата че се ослушваш, днес копаеш, утре плевиш, вдругиден береш, а на другия ден да очистиш на овцете, козите и на магарту!! Тогава се слабее и се спи като бебе!

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Пръц

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Гъдьо":

    До някъде е така,дедин.Но има и хранителен режим,който трябва да се спазва.Ядеш протеини (боб,леща),много салата и плодове .Избягваш въглехидратите,газираното и алкохола.Забравяш за пържени манджи,хляб и червеното месо в менюто.Добър сън и движение.Може и работа в градината.Диетолозите дават норма на отслабване до 3кг.месечно
    Свиква се.Поставяш си цел и го правиш.Няма млад или стар.
    “Това е пътя”,както казва Мандо

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Соваж бейби

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Гъдьо":

    Прав си при мъжа се трупа тлъстина в корема ,при жените не знам как е дано не ми идва на главата ама си имаме голям двор земя естествен спорт фитнес .Сама кося тревата около 4 декара с голяма резачка хонда едва я бутам по някога ,от 3 дни съм в двора вече топличко 5 кг свалих всяка зима 5 кг в повече .Плюс косене около цветята ,и храстите с голяма резачка режа на стълба градинари не викам ,с подръжката в двора и къщата не ми трябва диета е внимавам какво ям и не прекалявам със сладки неща.Калпазаните по фитнес залите не ги обичам все си мисля защо не се хванат да прекопаят някой лозе или по селата с мотиката хем ще им плащат не да дават пари в залите и да се тъпчи с химия.
  • 5 пффф

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Гъдьо":

    Възрастта няма значение, дедко. Обикновено има някакъв здравословен проблем като "бонус".
  • 6 ГОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пръц":

    Умньо,ако човек е с диабет тип 2, какви плодове,бобища и леща препоръчваш? Я бягай да ки преподаваш "уроците" някъде другаде.
  • 7 бушприт

    0 0 Отговор
    една модерна поговорка, която гласи: „Една жена никога не е достатъчно слаба и достатъчно богата,когато се прави на мъж.“.