Last news in Fakti

17 Април, 2023 10:05 1 578 3

Рецепта на деня: Баница с агнешко месо

  • баница-
  • тесто-
  • агнешко-
  • какво да сготвя

Една идея, ако ви остане от печеното агнешко след Великден и се чудите какво интересно да приготвите с него

Рецепта на деня: Баница с агнешко месо - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно за баници
  • 1 с. л. бял винен оцет
  • 1 ч. л. сол

За плънката:

  • 600 г печено агнешко месо
  • 150 г заквасена сметана
  • 50 г краве масло
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 ч. л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

За намазване:

  • 150 г свинска мас
  • За соса:
  • 250 г гъсто кисело мляко
  • 2 стръка джоджен
  • 1 скилидка чесън
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В купа се наливат 270 мл топла вода и оцетът, сипва се солта и малко по малко се добавя брашното. Първоначално се бърка, а след това се меси, докато се получи меко, еластично тесто.

Разделя се на 4 топки, които се оформят като дебели питки. Намазват се с разтопена свинска мас и се оставят да престоят за 15 минути.

Лукът и чесънът се наситняват и се готвят за кратко в маслото и 100 мл вода. Когато омекнат и течността се изпари, се поръсват с червен пипер и съдът се дърпа от огъня. Овкусяват се със сол и черен пипер, оставят се леко да се охладят и разбъркват с нарязаното на кубчета агнешко и заквасената сметана.

Топките тесто се дърпат с ръце на тънки кори върху памучна покривка или върху плота. Периодично ръцете се мажат с мас. Дебелите краища се отстраняват. Корите се намазват с разтопена мас. Върху тях се разпределя плънката и се завиват рула. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия като вита баница. Пече се около 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Чесънът за соса се стрива на паста, джодженът се накълцва и се разбъркват с киселото мляко и сол на вкус. Баницата се поднася с млечния сос, пише woman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПалавНИК

    1 3 Отговор
    Изглежда вкусно. Само това със свинската мас не е моето.
  • 2 шеф кeнзeф

    4 2 Отговор
    баница с остатъците от великденската трапеза
  • 3 Физиотерапевт

    1 2 Отговор
    Стига с това плюскане,бе!Спрете се малко.