Last news in Fakti

16 Април, 2023 18:57 3 612 13

Личното състояние на британския крал Чарлз III надвишава това на майка му кралица Елизабет II

  • чарлз iii-
  • елизабет іі-
  • състояние-
  • богатство-
  • паунда

То достига 600 милиона паунда

Личното състояние на британския крал Чарлз III надвишава това на майка му кралица Елизабет II - 1
Снимкa: Shutterstock

Личното състояние на британския крал Чарлз Трети достига 600 милиона паунда, което надвишава това на майка му кралица Елизабет Втора, съобщава в. „Сънди таймс“, цитиран от БТА.

Както се казва в статията, Негово Величество е успял да постигне такъв впечатляващ резултат не само благодарение на наследството, получено от майка му, но и благодарение на успешното управление на херцогство Корнуол. Става въпрос за съвкупност от недвижими имоти, които са принадлежали на настоящия монарх, докато още е бил престолонаследник - принц на Уелс. В списъка на най-богатите хора в Обединеното кралство, който „Сънди таймс“ публикува миналия май, състоянието на Елизабет Втора се оценява на 370 милиона паунда.

Според вестника от 2011 до 2022 г. принцът на Уелс е успял да увеличи приходите на херцогството с 42,6% до 25,4 милиона паунда годишно. Общата стойност на 130 000 акра (52 600 хектара) земи на херцогството в цялата страна, както и 260 ферми и стадион в Лондон, се е увеличила с почти 50%, до 1,04 милиарда паунда.

Вестникът съобщава, че само от 2012 до 2022г. настоящият държавен глава е спечелил 212,7 милиона паунда от именията, плащайки доброволно данък, което официално не е длъжен да прави.

„Сънди таймс“ отбелязва, че 74-годишният монарх е известен и със своята пестеливост. Така че той често носи костюми, купени преди много години, и е много педантичен относно пестенето на електроенергия.

След възкачването на трона на Чарлз Трети през септември миналата година, херцогство Корнуол премина към най-големия му син принц Уилям, който автоматично стана наследник на трона. Самият монарх, веднага след смъртта на майка си, стана собственик на недвижимо имущество на обща стойност 652 милиона паунда, наречено херцогство Ланкастър, както и на Собствеността на короната (Crown Property) - набор от земи и владения в Обединеното кралство и в чужбина за 15,6 млрд. паунда. В този случай обаче става дума за държавната собственост на короната, а не за лично богатство на Негово Величество.

Според статията Чарлз Трети е наследил солиден пакет от недвижими имоти от майка си. Той включва кралското имение Сандрингам в Норфолк в Източна Англия с приблизителна стойност от 55 милиона паунда и замъка Балморал в Шотландия, заедно с 50 хиляди акра (повече от 20 хиляди хектара) земя около него. Балморал е имение, закупено от принц Албърт за съпругата му кралица Виктория (1819-1901) през 1852 г. и където Елизабет Втора почина на 8 септември 2022 г., което се оценява на 210 милиона паунда.

Като се има предвид, че недвижимите имоти са преминали от суверен на суверен, на Чарлз Трети е спестена необходимостта да плаща данък върху наследството, който иначе е 40%.

Освен всичко това, настоящият монарх получи от Елизабет Втора инвестиционен портфейл от около 100 милиона паунда, елитни състезателни коне на стойност около 27 милиона паунда, както и колекция от марки и предмети на изкуството, чиято цена според „Сънди таймс“ е трудно да се определи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камила

    11 2 Отговор
    Крал Карл крал кларинет с кралица Клара.
  • 2 Сатана Z

    8 15 Отговор
    Крал Чарлз Три е признат за най-добрият ловец на лисици в Кралството,но по състояние не може да се мери с приказнобогатите източноевропейски диктатори и олигарси.

    Коментиран от #7

  • 3 Уса

    19 2 Отговор
    Много работи човека от честен труд печели и трупа
  • 4 Какво работи

    19 0 Отговор
    Този човек това е толкова богат
    На тези години не е ли пенсионер вече
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И този,

    12 6 Отговор
    Спрямо Боко е бедняк.Може да
    дойде на стаж и всички тънкости
    на пачки и кюлчета ще му се
    изяснат.Три месеца стаж,на лекции
    в зайчарника и излиза перфектен
    в бизнеса.Ще натрупа трилион.
  • 7 Ама

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    И камили добре ловува...

    Коментиран от #8

  • 8 Да, май в това е най-добър!

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ама":

    Пада си по камилите, милите. Тя неговата има вид малко на свиреп булдог, ама нали си я е избрал, да си я търпи.
  • 9 Чудно ми е защо всички медии

    12 2 Отговор
    ни "държат в час" с всичко, което се случва с британското монархическо семейство!? И защо толкова е важно да знаем дали канят Хари и Меган на пустата му коронация, дали Хари ще иде с/без Меган, дали ще седне до брат си или го е зачеркнал напълно (аз залагам на второто, щом като е роден единствено за всякакви резерви), дали Кейт завалийката нещастна си е избрала рокля или още не, дали камилата ще си сложи огърлица или не, дали, дали, дали... Оставете тези паразити да се паразитират. Така или иначе с или без коронация са си все същите циркови маймуни! Единственият нормален се изнесе от гнездото на осите и си гледа кефа в Калифорния. И я иде за коронация на мащехата камила, я не (залагам на второто). Ама Хари и Меган пари искали от кандидат-краля. Ааа, дълбоко се съмнявам Меган да опре до паричките на пишман краля! Със сигурност тя е заработила в пъти повече от неговото кандидат величество! Пък Хари пазел тайно някоя си в сърцето си. Абе спрете се, бе повлекла такива! Момчето си има жена, деца, семейство! Колкото и да искат "кралските биографи" да омаскарят Хари, НЕ им се получава никак! Затова и нон стоп всеки ден бълват нови и нови измишльотини по адрес на двойката с цел да им правят лош имидж. Но! Да се знае едно: че колкото и да дрънкат, лошият имидж си остава за камилата и камиларя, който съсипа младостта и живота на Даяна, и вероятно кралските копои й видяха сметката. Колкото и да пробват да направят добър имидж на камилата и камиларя, все едно - тези к

    Коментиран от #10

  • 10 Чудно ми е защо всички медии

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чудно ми е защо всички медии":

    Тези, които не ги одобряват, няма да си променят мнението!!! Никой не може да ме убеди, че монархията в наше време има място. Стари разбирания, паразитиране на гърба на обществото, харчене на едни немъчени пари, предаване на власт по рождение, раждане на престолонаследници в повече с цел да има "резерви" за всеки случай... Това излиза от рамките на нормалното.
  • 11 Жоро Торомана

    6 1 Отговор
    @9 много добре написано! Никой не се интересува от потомци на потомци на потомци на някой който е бил корав пич.
  • 12 Брей каква снимка

    5 1 Отговор
    Отпреди петнадесет години сте му изкарали. Викате Путин е болен. Не, този е болен човек. Подути пръсти, едвам ходи, подпухнало лице, това в момента представлява принц Чарлз. Развалина, за съжаление. Тия симптоми говорят за болни бъбреци, болно сърце и може би бял дроб. Редовно следя изявите му и на ръката си има пръстен, който само с рязане може да го свали. Изкривени и подпухнали, доста деформирани. И за какво му е това богатство. Но да е жив и здрав, нека му отпусне края с тия милиони!
  • 13 Като си тръгне

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Е и когато":

    Ще си тръгне както всички. Бедния човек е измислил много глупости за богатите. Но парите не са да си ги носи на оня свят. Те остават тук, на оня свят никой не знае какво му трябва на човек и въобще дали съществува. Нека тия които имаме, да сме още по богати и здрави, да си ги изкарваме парите, да си ги харчим, а като тръгнем от тая земя, всички ще го направим по един и същ начин. Както сме и дошли. Впрочем, всеки се стреми към богатство, не съм чула някой да се стреми към бедност.