Last news in Fakti

24 Септември, 2013 15:15 1 691 0

Еврокомисията с мерки за по-безопасни медицински изделия

  • ек-
  • мерки

Секторът обхваща близо 10 000 вида продукти, като се започне от обикновения лейкопласт и се стигне до сърдечните пейсмейкъри

Днес Европейската комисия прие две мерки за подобряване на безопасността на медицинските изделия в изпълнение на ангажимента си да възстанови доверието на пациентите след неотдавнашните проблеми в сектора на медицинските изделия, сред които и скандалът с гръдните импланти на фирмата Poly Implant Prothèse (PIP).

Новата уредба е под формата на регламент за изпълнение на Комисията, в който подробно се определят критериите, на които трябва да отговарят нотифицираните органи, натоварени с инспектирането на производителите на медицински изделия, и препоръка на Комисията, в която се изясняват задачите на тези органи при извършването на одити и оценки в сектора на медицинските изделия, който обхваща близо 10 000 вида продукти, като се започне от обикновения лейкопласт и се стигне до сърдечните пейсмейкър, уточняват от ЕК.

Комисарят за политиката за потребителите Невен Мимица заяви: „С обявените днес мерки Комисията подобрява още повече безопасността на медицинските изделия. Сега вече разполагаме с по-изяснено основание за провеждане на внезапни одити, изпитване на проби или съвместна оценка от страна на нотифицираните органи. Пълна яснота може да се постигне само с изменение на основната правна уредба. Трайно съм ангажиран да подпомагам Парламента и Съвета с цел в началото на следващата година да бъде приключен течащият в момента процес на преразглеждане.“

Приетите днес мерки бяха обявени в съвместния план за незабавни действия, който договориха държавите членки и Европейската комисия. Планът е насочен към дейността на нотифицираните органи, надзора, който държавите членки упражняват над продуктите на пазара, координираните на равнище ЕС разследвания и отговора на проблеми, възникнали при конкретни изделия, както и по-голямата прозрачност и по-добрата комуникация между държавите членки, промишлеността, медицинските специалисти и нотифицираните органи.

По-голямата част от договорените действия вече са изпълнени или са в процес на изпълнение. Напредъкът ще бъде представен в работен документ на службите на Комисията, който ще бъде изготвен през октомври.

Освен това тази година беше даден стартът и на пилотен проект за съвместни одити на нотифицирани органи от няколко държави членки и Комисията. Вече са проведени 11 подобни одита, а до края на годината са планирани още 8.

Резултатът от тези действия дойде още преди обявяването на настоящите мерки — два нотифицирани органа бяха задължени временно да спрат да издават разрешения до отстраняване на недостатъците у съответните изделия.

Примери за засилените изисквания, предвиждани в обявените днес мерки:

- Държавите членки определят нотифицираните си органи след провеждането на съвместна оценка с експерти от Комисията и останалите държави членки. Докладите за оценка се предоставят на всички останали държави членки.

- От държавите членки се изисква да упражняват надзор и да следят дейността на нотифицираните органи през определени интервали от време с цел да гарантират, че те отговарят на поставените изисквания. В противен случай държавата членка е длъжна да оттегли акредитацията на нотифицирания орган.

- Изяснени са и изискванията по отношение на знанията и опита, който трябва да имат служителите на нотифицираните органи.

- Понастоящем се изисква нотифицираните органи на случаен принцип да извършват внезапни производствени одити, в рамките на които да проверяват достатъчно големи проби от производството. Непровеждането на проверки на случаен принцип води до временно спиране на акредитацията на нотифицирания орган или до нейното трайно отнемане.

- Ако заместването  или подправянето на използваните суровини може да бъде причина за появата на рискове, какъвто беше случаят с PIP, нотифицираният орган проверява дали количествата готови изделия отговарят на количествата купени суровини.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА