Last news in Fakti

29 Април, 2023 19:58 9 645 17

20 г. след смъртта му гробът на Баш Майстора е пуст

  • баш майсторът-
  • баш майстора-
  • гроб-
  • почина-
  • кирил господинов-
  • актьор

Този месец се навършиха 20 години от кончината на Кирил Господинов

20 години без незабравимия актьор Кирил Господинов се навършиха на 18 април. Кръглата годишнина не бе почетена с грандиозни събития в памет на Баш Майстора, а гробът му в град Тервел остана все така пуст дори на помена му.

Единствено цветя – букет жълти нарциси, набрани от градината, поднесоха от Клуба на патриота към ВМРО в Тервел.

Дъщерята на кинолегендата Веселина го почете със спомени във Фейсбук, но не могла да се отбие на гроба му, тъй като град Тервел е на 440 километра от София, където тя живее с двете си деца, пише вестник Ретро.

Иначе, макар и далеч от София, вечният дом на актьора изглежда спретнат и поддържан. Паметникът му не е обрасъл в бурени, алеите наоколо са проходими, а мраморната плоча не се е съсипала с времето. За разлика от гробовете на някои артисти, почиващи в Алеята на творците на Централните софийски гробища, чиито гробове са занемарени, този на Кирил Господинов не тъне в пълна забрава и немарливост.



Баш Майсторът си отиде през 2003 г., а на същата дата през 2021 г. от този свят отлетя и бившата му съпруга и майка на дъщеря му – театралният критик и културолог проф. Мирослава Кортенска. Тя бе в кома почти месец и въпреки усилията на лекарите не можа да пребори коварния коронавирус.

Кирил и Мирослава преживяват бурна и изключително драматична любовна история. Когато се срещат, актьорът е с 20 години по-възрастен от нея и отива чак в Русия, където тя учи висше, за да ѝ предложи брак. Женят се в посолството в Москва, но се развеждат след само 2 години.

„Баща ми обаче никога не ме остави, грижеше се много за мен, макар да ми липсваше присъствието му“, откровена е единствената му дъщеря Веселина, която израства далеч от татко си. Тя е завършила немска филология и НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов, но така и не успява да направи актьорска кариера. От две години насам щерката на Баш Майстора е самотна майка. Мъжът ѝ Даниел я напусна точно когато тя се бореше да спаси проф. Кортенска и тичаше по болници.

Двамата имат две деца – момче Кирил и момиче Вивиан, а когато навремето се жениха, той склони да приеме нейната фамилия, за да може внуците на актьора да продължат името му. Неотдавна Веселина сподели, че мъжът ѝ не отишъл дори на погребението на майка ѝ. После започнали скандалите помежду им, тя разбрала и за негови изневери. Покрай стреса два пъти я приемали в болница със сърдечни кризи, но Веселина се разписвала и напускала доброволно спешния център, за да може да се прибере при децата си, които няма на кого да остави. Тя пробвала няколко месеца да живее и работи в Холандия, за да си стъпи финансово на краката, но и там ударила на камък. Нито в чужбина, нито в България успяла да вземе социални помощи и трудно се справяла с разходите за двете си деца.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    58 3 Отговор
    Поклон
  • 2 Поклон

    72 2 Отговор
    Светла му памет и мир на душата му! Голям актьор, незабравим. А гробът му никак не е запустял, какво значи пуст.
  • 3 Ироничен

    20 2 Отговор
    Жълто!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 озпозп

    32 4 Отговор
    Защо се ровите в личния живот на хората?
  • 6 Знаещ

    27 3 Отговор
    Дъщеря му, Веселина живее в моя блок и е психично болна.Два пъти я прибират в болница, ама в психиатрията.Взима и наркотици.Мъжа и е таксиджия,но е много по свестен от нея.Ама вярно го изгони,но преди около година.Децата и са свестни..И изобщо не е гледала майка си.Като почина, се нанесе в апартамента и..
  • 7 Гацо Бацов от ИТН

    15 2 Отговор
    Поклон..Кирил Господинов ще ме разбере защо съм с това име.
  • 8 ИМАШЕ В ЕПИЗОДИТЕ РЕПЛИКА:

    26 0 Отговор
    ...„ХОРА МНОГО....НО ЧОВЕЦИ МАЛКО.”☝..

    Коментиран от #9

  • 9 Русенец

    29 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИМАШЕ В ЕПИЗОДИТЕ РЕПЛИКА:":

    Тази реплика беше на актьорът Светослав Пеев, изиграл автомонтьора Алекси Бебов в серията Баш майсторът на море. А Кирил Господинов беше уникален актьор. Помня, как веднъж гостува на Слави в шоуто му и на въпроса "как толкова добре е изиграл Бап майсора", той отговори: "Аз, ненавиждам простака. Сигурно затова умея да го играя толкова добре". Светла му памет.
  • 10 Друг негов култов филм!

    31 0 Отговор
    ,,Шведски крале"...
    Невероятна игра...,как български работник,получил слънчев загар на тялото,под формата на...потник,сваля на морето руси шведки...!А после им поръчва и...- КуРвоазие"...🤣😂😝😆😉👏!
  • 11 пепи

    7 0 Отговор
    Веселина Господинова - през 2021 година е потрошила апартамент на възрастни хора във Варна. Дали са и го срещу минимален наем да живее в него а тя го е потрошила . Оставила е и над 500 лева неплатени сметки и наеми . Хората - възрастни пенсионери са платили над 4000 лева за ремонт .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гларус

    13 0 Отговор
    Поклон пред актьора, но другата е жълта преса.
  • 15 И за какво

    4 1 Отговор
    е цялата статия?!....
  • 16 Геша

    9 0 Отговор
    В чужбина помощи получават основно драги африканскоарабски гости, а у нас и лилави местни неприкосновени избиратели.
  • 17 Стършел

    5 0 Отговор
    Светла Му памет! За мен беше уникален актьор!