Last news in Fakti

11 Май, 2023 10:48 2 701 8

Откриха ДНК увреждания и мутации в мидите в Черно море

  • миди-
  • черно море-
  • мутации-
  • увреждания-
  • микропластмаса

Най-много увреждания в ДНК на мидите са установени в районите на курортните комплекси и устията на реките Ропотамо и Камчия

Откриха ДНК увреждания и мутации в мидите в Черно море - 1
Снимка: Shutterstock

Учени изследваха мидите в 120 точки по родното Черноморие, от Румъния до Турция. Това разказа пред Мaritime.bg, проф. д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към ИМБ-БАН.

Мидите са изследвани два пъти годишно, през пролетта и в края на туристическия сезон, през есента. За контролни проби са взети миди от мидени ферми. Най-много увреждания в ДНК на мидите са установени в районите на курортните комплекси и устията на реките Ропотамо и Камчия.

"Живите обитатели имаха увреждане на генома през есента, което ние тълкувахме като последица от курортния сезон. Нещата бяха малко по-добре през пролетта и отново през есента - измененията в ДНК са по-сериозни.", каза още проф. д-р Милошев и допълва: "Изводите са ясни - замърсяването, отговорно за измененията в ДНК на морските обитатели, които ние наблюдавахме, не идва толкова от промишлените източници, а по-скоро от хотели, басейни, тоалетни и т.н."

Средно всяка мида, която е изследвана съдържа 5 микрограма пластмаса, показва още направеното проучване. Учените обясняват, че ако човек изяде 5 миди ще погълне 50 микропластми, пише "Фокус".

Ако не се вземат спешно мерки, ситуацията в Черно море може да се влоши рязко, тъй като е воден басейн от затворен тип.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    9 19 Отговор
    Район по Черноморието ,случайно населен предимно с руски изедници!

    Коментиран от #5

  • 2 интересно

    5 1 Отговор
    Край Камен бряг мидите как са?
  • 3 бай Иван

    12 0 Отговор
    Мидите са биологичния филтър на морето. Ядеш ги и ти ставаш последният концентриран филтър на мръсотията.
  • 4 Павел пенев

    20 6 Отговор
    В резултат на просташката демокрация, увреждания и мутации има не само в мидите на Черно море, а в поколението родено след 2000 година. От родители алкохолици и наркомани се раждат българчета с психически отклонения и други редки болести,които бяха неизвестни при социализма. А сега след приемането и натрапването на Истанбулската конвенция от ЕС ще се превърнем в трето полова нация. Честито демократи с евроатлантически ценности. Добрата новина е че с нашето изчезване ще изчезнете и вие.

    Коментиран от #7

  • 5 Павел пенев

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    Щом си Даниел значи си еврейска гнус. Какво са ти изяли руските изедници, които ви извадиха от лагерите на смъртта? Ако не бяха тези изедници,сега нямаше да си показваш простотията в сайта.
  • 6 Хотелиер

    4 1 Отговор
    Заповядайте на лай...морието, чакаме ви с нетърпение хи хи хи...
  • 7 спокойно

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Павел пенев":

    Няма да изчезнем.
  • 8 Кую

    0 0 Отговор
    Вече имаме 240 пластмасови глави. Бая миди са изяли. Да изследват и кюфтетата.