Last news in Fakti

18 Май, 2023 15:33 2 530 5

Първо 3D сканиране хвърля нова светлина върху потъването на Титаник (ВИДЕО)

  • титаник-
  • потъване-
  • триизмерно-
  • 3d-
  • скенер-
  • кораб-
  • лайнер

Потъналият лайнер е изследван за пръв път чрез триизмерно сканиране, направено с помощта на дълбоководни роботи

Първо 3D сканиране хвърля нова светлина върху потъването на Титаник (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Първо триизмерно сканиране на потъналия кораб "Титаник" в пълен размер може да разкрие повече подробности за фаталното пътуване на океанския лайнер през Атлантическия океан преди повече от век. Изображенията с висока разделителна способност, публикувани от Би Би Си, пресъздават в детайли потъналия плавателен съд, който се намира на дълбочина от близо 4000 метра, и са създадени с помощта на дълбоководно картографиране, съобщава АФП и БГНЕС.

Луксозният пътнически лайнер потъва след сблъсък с айсберг по време на първото си плаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк през април 1912 г. и води до трагедия, отнела живота на повече от 1500 души. Откакто е открит за първи път през 1985 г. на около 650 км от бреговете на Канада, той е изследван интензивно, но камерите така и не успяват да го заснемат в неговата цялост.

Реконструкцията е извършена през 2022 г. от компанията за дълбоководно картографиране Magellan Ltd. и Atlantic Productions, които заснемат документален филм за проекта. Подводни роботи, наречени Ромео и Жулиета, управлявани дистанционно от специализиран кораб, прекарват над 200 часа в изследване на потъналия кораб на дъното на Атлантическия океан, като правят над 700 000 изображения за създаването на сканирането.

Герхард Зайферт от Magellan, който ръководи плановете по изследването, заяви пред Би Би Си, че не им е било позволено да докосват нищо, "за да не повредят останките". Изображенията показват останките от кораба - кърмата и носът му лежат настрани, заобиколени от отломки - сякаш са вдигнати от водата, разкривайки дори най-малките детайли, като серийния номер на едно от витлата.

Новите сканирания могат да хвърлят повече светлина върху това какво точно се е случило с лайнера, а историците и учените се надпреварват с времето, докато корабите се разпадат на дъното на океана.

"Сега най-накрая получаваме възможност да видим "Титаник" без човешка интерпретация, получена директно от доказателства и данни", казва пред Би Би Си Паркс Стивънсън, който изучава "Титаник" от много години.

Стивънсън заяви, че има "още много да се научи" от останките на кораба, който е "по същество последният оцелял очевидец на катастрофата". "И той има какво да разкаже", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор
    Давайте номерата❗
    Че номерата им открай време нямат край ❗
    Застрахователна измама ,
    подмяна на Олимпик и Титаник .......
  • 2 Бе нали гледахме филма

    4 3 Отговор
    кво да му гледаме още? Дайте видео за извънземните и звездолета им в американската база ама ню-ню,само бля-бля.Никво чудо освен Титаник не са ни показвали досега!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    "... Всичко тръгва оттам, че в Белфаст са построени два кораба - Олимпик и Титаник. Олимпик е построен пръв и плава успешно на малки разстояния докато се строи Титаник. Но един ден се сблъсква с военен катер, при което се отваря много голяма пробойна, избухва пожар и на Олимпик са нанесени големи щети. Преди да бъде пуснат на дълго плаване един кораб, той трябва да бъде огледан от застрахователи. Но застрахователните компании отказват да застраховат Олимпик заради щетите. И тогава става подмяната на повредения Олимпик с току що завършения Титаник. За една седмица се сменят надписите, табелите и мебелите.

    В своята книга Гардинър говори за теория на конспирацията на века и е събрал документи и снимки, които подкрепят неговите твърдения."
  • 5 ганю

    3 1 Отговор
    Когато един конструктор си навири много носа и капитана е надувко става така.