Last news in Fakti

6 Юни, 2023 13:57 3 475 7

Откриха "германската Атлантида" - изгубен град, потънал в океана преди повече от 600 години

  • атлантида-
  • потънал град-
  • откритие-
  • дъното на океана

Легендите гласят, че Рунгхолт е потопен в морето заради грехопаденията на жителите си

Откриха "германската Атлантида" - изгубен град, потънал в океана преди повече от 600 години - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози за първи път картографираха изгубения град Рунгхолт. Докато някои историци смятаха, че градът надали някога е съществувал, а е мит, нови изследвания откриха останките на тази "северна Атлантида" във Ваденско море.

Експерти от университета "Кристиан-Албрехт" в Кил откриват около 1,9 км средновековни могили около остров, известен сега като Зюдфал, след като картографират мястото с геофизично проучване, предаде “Таймс“.

"Останките от селища, скрити под тинята, първо са локализирани и картографирани на широка площ с помощта на различни геофизични методи като магнитна градиометрия, електромагнитна индукция и сеизмика", казва за изследването Денис Вилкен, геофизик от Университета в Кил, в съобщение за пресата, пише bTV.

Според новото изследване находките включват пристанище, основи на голяма църква и дренажни системи. Проучванията на приливните равнини продължават да "изваждат наяве нови значими находки" и предоставят неповторима информация за живота на севернофризийците. Изследователите обаче се налага да работят бързо, тъй като условията непрекъснато разяждат останките.

Легендата разказва, че някога процъфтяващият град, който сега се намира край бреговете на Северна Германия, е бил погълнат от Северно море за една нощ след силна буря като наказание за греховете на жителите му.

Според фолклора тези грехове включвали пиянство, безбожие и демонстриране на богатство, а животът в изобилие довел до неморален живот, а краят настъпил около Коледа, когато банда млади пияници се опитали да принудят свещеник да даде последно причастие на прасе в местна кръчма.

Духовникът отишъл в църквата, помолил се и поискал от Бога да накаже младежите. На следващия ден той напуснал града, а малко след това се разразила голямата буря, която изтрила Рунгхолт от лицето на земята. В средновековните легенди звукът от камбанарията му се чувал от дълбините на Северно море.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да се готвят

    21 8 Отговор
    Това сега очаква и запада с неговите западни ценности .
  • 2 Така така

    18 4 Отговор
    Тук са описани всички евроатлантически ценности, но се оказва че са грехове, Краят на ес ще е още по жесток
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    6 1 Отговор
    Не че нещо само дето не мога да се сетя къде по-точно по северните брегове на Германия има океан

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ваденско море?

    4 0 Отговор
    Дела ще да е туй чудо? На обратната страна на Луната?
  • 7 Един от Ейййтам.

    2 0 Отговор
    Според мен това са Камиони и танкове които са изхвърлени във океанът по време на нацистко владение.