Last news in Fakti

6 Юни, 2023 14:58 7 211 20

Вселената се изпарява пред очите ни без да осъзнаваме

  • космос-
  • вселена-
  • черна дупка-
  • черни дупки-
  • изследване-
  • стивън хокинг

Според ново изследване не само черните дупки се изпаряват с течение на времето, а всеки достатъчно голям космически обект следва тази съдба

Вселената се изпарява пред очите ни без да осъзнаваме - 1
Снимка: Shutterstock

Според известната теория на Стивън Хокинг черните дупки се изпаряват с течение на времето, постепенно губейки маса под формата на радиация, тъй като хоризонтът на събитията си разцепва двойки виртуални частици. Оказва се обаче, че драматичната пропаст на хоризонта на събитията в крайна сметка може да не е толкова важна за този процес.

Според ново изследване на трима астрофизици от Университета Радбуд в Нидерландия, достатъчно стръмен наклон на кривината на пространство-времето може да направи същото, пише novini.bg.

Това означава, че лъчението на Хокинг или нещо много подобно на него може да не се ограничава само до черните дупки. То може да е навсякъде, което означава, че Вселената много бавно се изпарява пред очите ни.

"Доказваме, че освен добре познатото лъчение на Хокинг съществува и нова форма на лъчение", заявява Майкъл Вондрак, един от авторите на проучването.

Лъчението на Хокинг е нещо, което никога не е наблюдавано, но не противоречи на теорията и експериментите .

ЛЪЧЕНИЕТО НА ХОКИНГ

През 1974 Стивън Хокинг формулира хипотезата, че черните дупки трябва да излъчват радиация, но от фундаментално различен характер в сравнение с класическото електромагнитно лъчение. Това лъчение има източник, а именно движещите се заряди и маса. А лъчението на Хокинг, може да се каже, че няма източник - то е резултат от свойствата на вакуума (проява на двойки частица-античастица, които се анихилират, т.е флуктуациите са нулеви) и заради падането на материя в черната дупка. Освен това, ако зарядите и масите пораждат само за електромагнитни и гравитационни вълни, резултат на квантовото лъчение на Хокинг може да бъде раждането на електрони, позитрони, протони и други частици.

И така черните дупки излъчват фотони и различни други частици в своята околност. Това лъчение има редица характерни свойства. Първо, то се изменя във времето много бавно, ако черната дупка е достатъчно тежка и бавно губи своята маса, раждайки частици. Освен това лъчението на Хокинг е и термално, тоест черната дупка излъчва като нагрят до някаква температура обикновен източник. Енергията в тези спонтанно генерирани частици е пряко свързана с черната дупка. При малките черни дупки в близост до хоризонта на събитията се образуват високоенергийни частици, които бързо отнемат големи количества от енергията на черната дупка и предизвикват бързото изчезване на плътния обект.

Големите черни дупки ще светят с хладна светлина по начин, който трудно би могъл да бъде открит, което ще накара черната дупка постепенно да загуби енергията си като маса за много по-дълъг период от време.

ЕФЕКТЪТ НА ШВИНГЕР

Много подобно явление хипотетично се наблюдава в електрическите полета. Известен като ефекта на Швингер, достатъчно силни колебания в електрическо квантово поле могат да нарушат баланса на виртуалните електронно-позитронни частици, като накарат някои от тях да се появят. За разлика от лъчението на Хокинг обаче ефектът на Швингер не се нуждае от хоризонт - само от изключително мощно поле.

ВСИЧКО СЕ ИЗПАРЯВА

Интересувайки се дали има начин частиците да се появяват в изкривено пространство-време, който да е аналогичен на ефекта на Швингер, Вондрак и колегите му възпроизвеждат математически същия ефект при различни гравитационни условия.

"Показваме, че далеч отвъд черната дупка кривината на пространство-времето играе голяма роля в създаването на радиация", обяснява съавторът Валтер ван Суйлеком. "Там частиците вече са разделени от приливните сили на гравитационното поле."

Всичко, което е достатъчно масивно или плътно, може да създаде значителна кривина на пространство-времето. По принцип гравитационното поле на тези обекти кара пространство-времето да се изкривява около тях. Черните дупки са най-крайният пример, но пространство-времето се изкривява и около други плътни мъртви звезди, като неутронни звезди и бели джуджета, както и около изключително масивни обекти, като галактически купове.

Изследователите откриват, че при тези сценарии гравитацията все още може да повлияе на флуктуациите в квантовите полета дотолкова, че да доведе до появата на нови частици, много подобни на лъчението на Хокинг, без да е необходим катализатор от типа на хоризонта на събитията.

"Това означава, че обектите без хоризонт на събитията, като например остатъците от мъртви звезди и други големи обекти във Вселената, също имат този вид излъчване", посочва съавторът Хайно Фалке.

"И след много дълъг период от време това би довело до това, че всичко във Вселената в крайна сметка ще се изпари, точно както черните дупки. Това променя не само разбирането ни за лъчението на Хокинг, но и представата ни за Вселената и нейното бъдеще."

В близкото бъдеще обаче няма за какво да се притеснявате. На черна дупка с масата на Слънцето (с диаметър на хоризонта на събитията само 6 километра, между другото) ще ѝ трябват 1064 години, за да се изпари.

Имаме време за убиване, преди всички да бъдем погълнати от космическите явления.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вилица Гладнишка

    26 5 Отговор
    теа па, тя държавата се изпари, те за някаква вселена се загижили
  • 2 честен Zионист

    14 3 Отговор
    Тези от Варна имат точно 3 мин, докато се слеят с хоризонта на времето. Тия от София разполагат с минутка и половина вповече.
  • 3 ИВАН

    24 2 Отговор
    Многото умното човечество и учените им изучени - една природа не могат да опазят на собствената ни планета, но тръгнали космоса да оправят ...
  • 4 Много симпатична

    22 2 Отговор
    Статия, точно навреме за "изпарителните" процеси в нашата Родина. Надяваме се да се изпарят първо зловредните елементи🤨
  • 5 Служител във държавата

    9 3 Отговор
    Затварят съдът във Елин Пелин ⚖️и МВР👮🏻‍♂️ Елин Пелин👮🏼‍♀️ зареди превишаване на правомощията на длъжносто лице и подкуп на съдя във Елин Пелин 💶👩🏼‍⚖️🧑🏼‍⚖️💶⚖️💶 заличават ги закриват ги тотално тук има много нарушения някъде 250 нарушения
    Ще има влизане във затвора на служителите на МВР Елин Пелин 💶👮🏻‍♂️💶👮🏼‍♀️💶
  • 6 Бла бла

    10 3 Отговор
    Няма как трима астрофизици от незнам си къде да докажат такова нещо

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Черните дупки са с огромна гравитация и

    3 3 Отговор
    от тях нищо не може да излезе ! Панимайш?
  • 10 Пияница

    14 3 Отговор
    Тия колеги явно дърпат яко, щом дори аз не мога да измисля такава глупост след пет дневен запой....а пък съм със 20 годишен стаж
  • 11 Юнивърсъл

    10 1 Отговор
    Изпарявам се и дим да ме няма.
  • 12 Механик

    8 2 Отговор
    Така съм се притеснил, начииии!
    Некакви си 1600 години само ме делят от изпаряване. Как ще го преживея това време в страх, направо не ми е ясно.
    Ша зема да са метна у Дунава още сега. Не мога да живея в страх цели 1600 години.
  • 13 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бла бла":

    Бе то е ясно ,че не могат да докажат твърдението, ама са взели едни пари и то не малко, за да го изкажат.
    Абе, учЕни, кво да каже повече човек?
  • 14 Хан Соло

    11 0 Отговор
    Ей,много ме кефи тази наука астрофизика.Яко се наливат едни пари за предполагаеми теории и толкова.Аз знам,че те знаят,че нищо не знаят,долу-горе това е реалните знания за Вселената.Че ги метнем по спидерите и да ги разходим тук-таме из галактиките ,белким научат нещо.Кво е туй,черни дупки дето се изпарявали някъде в някакви събития на хоризонти и пр.дивотии,те черна дупка виждали ли са,а?
  • 15 Констатираща

    11 1 Отговор
    Няма какво да му мислим за далечното бъдеще, защото природата си знае работата и нищо в нея не се губи, а само минава от един вид в друг. Ние трябва да мислим за настоящето и близкото бъдеще, което зависи от нас и което го разрушаваме от алчност и агресия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.