Last news in Fakti

14 Юни, 2023 11:58 2 204 3

74-годишна монахиня е шеф на пивоварна (СНИМКИ)

  • пивоварна-
  • манастир-
  • монахиня-
  • бира

Сестра Дорис вече 48 години произвежда бира в баварски манастир

74-годишна монахиня е шеф на пивоварна (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Тази монахиня служи на Господ и обича бирата: историята на 74-годишната сестра Дорис от манастира Малерсдорф е изумителна и вдъхновяваща. Сестра Дорис вари бира от близо 50 години и е единствената монахиня в Германия, която ръководи пивоварна, пише Deutsche Welle.

Манастирът Малерсдорф в Бавария е добре известен във федералната провинция. Но много по-известна е една от неговите обитателки: монахинята Дорис Енгелхард. 74-годишната сестра Дорис вари бира вече близо пет десетилетия.

Тя не може да си представи нито ден без традиционната германска напитка. Сестра Дорис пие бира не само сутрин, но и през другото време. За обяд или вечеря тя винаги похапва свинското си джоланче с вкусна бира. "Не мога да ям джолан с чай от лайка", казва монахинята.



Дорис Енгелхард обича не само да пие бира, но и да я произвежда и го прави успешно вече 48 години. Пивоварната към баварския манастир не е голяма, но е единствената в Германия (някои твърдят, че и в света), която се ръководи от монахиня.

Важно е да се отбележи, че Дорис преди не се е интересувала нито от бирата, нито от пивоварството. Монахинята мечтаела да изучава земеделие. Но манастирът, в който избрала да служи като монахиня, се нуждаел от специалисти в областта на пивоварството. И навремето Дорис била обучена на това важно умение. За пръв път тя опитала бира, когато се явила на последните си изпити.

И въпреки че тя била единствената жена в курса по пивоварство, в историята жените далеч не са били изключение в тази професия. Някога това е било част от обичайните задължения на домакините. Жените варят бира от почти седем века. Едва след индустриализацията мъжете поемат тази задача.

Любовта към бирата и към Господ

Дорис е родена през 1949 година. Когато станала на 12 години, решила да постъпи в интерната към манастира Малерсдорф. След като завършила образованието си, Дорис започнала да се обучава и за пивоварка.

Но защо решила да стане монахиня? Една съдбоносна среща играе ключова роля - с главната монахиня в манастира, която била медицинска сестра по образование и отишла да прегледа майката на Дорис. Тя отворила очите на момичето за нейното призвание. После тя била сигурна - трябва да прекара живота си в услуга на Господ.

В баварския манастир сега има 400 монахини. Още 200 души работят в манастира и помагат на жените в поддръжката. Манастирът си има своя пекарна, месарски магазин и пивоварна.

Дорис обича светлата бира. Годишно в пивоварната на манастира се произвеждат почти 3000 хектолитра. И още 800 литра лимонада. Една трета остава в манастира, а останалото се продава.

В 5,30 ч. сутринта Дорис прави сутрешната си молитва. В 7 часа започва работа. Тя няма никакво намерение да се пенсионира. "Само Бог знае колко дълго ще се занимавам с това", казва Дорис.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    5 1 Отговор
    74-годишна монахиня е шефКА на пивоварна.
  • 2 Гостот

    8 0 Отговор
    Евала! Дай Боже всекиму!
  • 3 Пийвам и си лягам

    3 0 Отговор
    Да се свети името и.....наздраве