Last news in Fakti

15 Юни, 2023 14:15 1 302 7

Основен елемент на живота е открит на ледената луна на Сатурн

  • сатурн-
  • енцелад-
  • фосфор-
  • извънземен живот

"За пръв път този важен елемент е открит в океан извън планетата Земя", каза ръководителят на изследването

Основен елемент на живота е открит на ледената луна на Сатурн - 1
Снимка: Shutterstock

Високи концентрации на фосфор - важен елемент за всички биологични процеси на Земята, е открит в ледени кристали от вътрешния океан на Енцелад, ледената луна на планетата Сатурн, което е потенциален знак, че на нея може да има живот, съобщиха световните осведомителни агенции, предава БТА.

Научното откритие е въз основа на данни, събрани от сондата "Касини" на НАСА, която е първата, изследвала газовия гигант Сатурн в орбита около планетата, в продължение на 13 години от 2004 г. до 2017 г.

Резултатите от изследването на международен изследователски екип под ръководството на германски учени бяха публикувани в сп. "Нейчър" и огласени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, проектирала и създала сондата "Касини".

Същият изследователски екип по-рано потвърди, че ледените структури на Енцелад съдържат множество минерали и сложни органични съединения, включително и компоненти на аминокиселини, свързвани с живота, познат на нашата планета. Досега обаче липсваха данни за наличие на фосфор, който е сред шестте химични елементи, свързвани с живота, заедно с въглерод, кислород, водород, азот и сяра.

"За пръв път този важен елемент е открит в океан извън планетата Земя", каза ръководителят на изследването Франк Постберг, планетарен изследовател в Свободния университет в Берлин, цитиран в прессъобщение на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    5 0 Отговор
    И този основен елемент на живота чака говедарци ,за къде без говедария?
  • 2 Гацо

    1 0 Отговор
    Нема ли пиение....Не признавам...
  • 3 12345

    0 0 Отговор
    Има плазмодии.
  • 4 Уса

    4 0 Отговор
    Нали трябва да открият нещо намаинатаси да си получават заплатите редовно.Трошене на пари по мъртвите планети
  • 5 Местен енцеладец

    1 0 Отговор
    Няма нищо на луните на Сатурн, освен това не приемаме астронавти, космонавти, бежанци, мигранти и всякакви други навлеци. Ходете на друго място, на луните на Юпитер например.
  • 6 село

    0 1 Отговор
    ..."ледената луна на Сатурн"? А останалите луни какви са бре жено? Таман Събка взе да говори грамотно и Факти разрешиха на Божидара да се прави на извънземно.
    А колко луни има Сатурн Божидарке? Може да погледнеш в нета.
  • 7 Стопаджия от Вселената

    0 0 Отговор
    А на Земята как са се появили тези елементи? Само предположения ! Астероиди са се сблъсквали със всички Планети и във всички Галактики. Никой не знае и не е открил какво е било преди големия взрив и какво ще е след големия срив. Нито знае на къде ще тръгне света след време. Трябва да спрем с болните идеи на хора с изместен център на тежестта. Иначе ще се затрием като вид преди да ни е дошло времето да изчезне този вид от Вселената.