Last news in Fakti

25 Август, 2023 11:58 9 130 2

След дни ще наблюдаваме единствената Синя луна за 2023 г.

  • синя луна-
  • суперлуна-
  • пълнолуние-
  • сатурн-
  • луна

Синята луна ще озари небето в нощта на 30 август и ще продължи и следващата нощ

След дни ще наблюдаваме единствената Синя луна за 2023 г. - 1
Снимка: Shutterstock

След седмица, а именно в нощта на 31 август, ще наблюдаваме следващото пълнолуние, което също така ще бъде супер луна в синьо. Заедно със Синята Луна визуално до нея ще може да се наблюдава появата на много ярък Сатурн.

Веднага след залез слънце, вечерта на 30 август, ще видим появата на Синята луна в небето. Това ще бъде най-яркото и голямо пълнолуние през 2023 г., което ще бъде и супер луна, пише Space.com

Синята луна е сравнително рядко астрономическо явление и се нарича така, когато е третото пълнолуние в сезон, когато има четири такива събития вместо три.

Всъщност Луната не придобива син оттенък, въпреки че това също се случва, но е много рядко и се свързва с отразената светлина, преминаваща през земната атмосфера. Смята се, че терминът Blue Moon произлиза от известния английски идиом „Once in a Blue Moon“. Този израз се използва, когато искат да говорят за събитие, което се случва много рядко или никога. Като се има предвид, че такова пълнолуние е сравнително рядко събитие, откъдето идва и името.

Появата на Синята луна в края на август ще бъде второто пълнолуние този месец, първото беше на 1 август. Когато луната е на най-близкото си разстояние от земята по време на пълнолуние, това явление се нарича суперлуна. По време на това пълнолуние Луната ще изглежда с около 7% по-голяма и с около 15% по-ярка. Яркостта ѝ все още може да се види с невъоръжено око, тогава едва ли ще забележите увеличение на размера.

Заедно със Синята Луна ще бъде възможно да се наблюдава появата на много ярък Сатурн в небето, който визуално ще бъде разположен до спътника на Земята. Този газов гигант ще се вижда малко над и вдясно от Луната.

Появата на Синята луна се случва веднъж на 2-3 години. За последен път можеше да се наблюдава през август 2021 г., а следващият път това явление може да се види след година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо Кюстендилецо

    2 1 Отговор
    Каква месечина, я че спием по това време.
  • 2 Кюрасо

    3 0 Отговор
    След петото питие на плажа, луната може и пембяна да ви се види.