Last news in Fakti

20 Юни, 2023 09:45 4 541 2

Щори ден и нощ - монтаж и за какво да внимаваме?

  • щори-
  • ден и нощ-
  • монтаж-
  • инструкции

За да сте сигурни, че ще монтирате всичко правилно, доверете се на тези инструкции и ги следвайте стриктно

Щори ден и нощ - монтаж и за какво да внимаваме? - 1
Снимкa: Shutterstock

Щорите създават комфорт във всеки дом. Освен за декорация, те имат и защитна функция, като предпазват от ярка светлина и външни наблюдатели. До известна степен те регулират температурата в помещението. В жилищни комплекси, в които апартаментите са близо един до друг, освен за всичко друго, те се поставят и за поверителност.

Има най-различни видове, в зависимост от ситуацията и предпочитанията, като най-разпространените за дома са алуминиевите (венециански), римските, ролетните и популярните щори ден и нощ.

Какви са особеностите на щорите ден и нощ?

Моделите ден и нощ работят на интересен принцип, който наподобява външните ролетни щори, но са много по-лесни за монтаж. Съществената разлика между тях е материалът за изработка, който е устойчив спрямо условията, на които са изложени. Моделите ден и нощ са текстилни, изработени от плат, докато ролетните са алуминиеви или пластмасови. Ако досега не сте виждали или не сте използвали такива, тук ще откриете някои от характерните им черти:

  • - външен вид – изглеждат като зебра, с черно-бели ивици, защото са структурирани по същия начин – при тях се редуват плътна и прозрачна лента. Дизайнът им е направен така, че да са изключително лесни за боравене;
  • - начин на работа – най-често се закрепват към стъклодържачите. По този начин се образуват вътрешни канали, през които минава предпазният плащ и се завърта. Това е щадящ метод за монтаж, защото не се налага пробиване на дупки в стените или тавана;
  • - механизъм – въртящият платното механизъм, наречен вал, винаги се намира над самото стъкло. Той събира на ролка цялото платно, в случай на нужда или за да може слънцето да грее през целия прозорец. Монтажът на този механизъм е изключително лесен и може да се извърши от всеки.

Този вид щори са сравнително скорошна иновация, но добиват значителна популярност и стават широкоразпространени сред потребителите. Използват се в множество домакинства, офиси и бизнес центрове, поради впечатляващия си дизайн и лесен монтаж.

Как да направим качествен монтаж на щори за ден и нощ?

Те се монтират на самия прозорец, на стената или крилото. Стандартните размери покриват на височина и ширина до 2 метра, но има опции и за персонализиране според различните параметри. За да си осигурите стабилно закрепване, следвайте следните стъпки за монтиране:

  1. 1. Обезопасете работното място, като премахнете всякакви излишни елементи от околността преди стартиране на монтажа.
  2. 2. При щори ден и нощ, които имат корда за застопоряване, е необходимо тя да се прекара през отворите на капачките и да се завърже за тях.
  3. 3. Могат да се прикрепят към различни повърхности посредством монтажни планки. Монтирането на таван или стена ще отнеме повече време, защото трябва да се пробиват дупки в твърда повърхност и да се закачат с дюбели.
  4. 4. По-голямата част от моделите ден и нощ се прикрепят директно към дограмата, в горния ѝ край, където се намира и основният вал. Към него най-често има шнур, чрез който ръчно прибирате и спускате щората. Горните и долните тапи се монтират при готовите платна.
  5. 5. Поставете тръбичка, която играе ролята на регулираща тежест. Тя се прикрепя в най-долната част на плата и е основен момент в монтажа. След като сте готови с тази стъпка, трябва да закачите кордата към тежестта и после към планките за обтягане.
  6. 6. Поставете стопери по въженцето за промяна на положението. Те имат функция на ограничители на движението.

За да сте сигурни, че ще монтирате всичко правилно, доверете се на тези инструкции и ги следвайте стриктно.

За какво да внимаваме при монтажа на щори ден и нощ?

Трябва да внимавате да не нараните някоя от частите в комплекта, защото това би попречило на правилното поставяне. Добра идея е да запазите всички инструменти, включени в комплекта, в случай че се наложи да демонтирате конкретен елемент с цел подмяна.

Частите, с които ще боравите при монтиране, са малки и могат лесно да бъдат загубени. Някои от тях са ключови за правилната структура на щорите ден и нощ. Затова трябва да сте много внимателни и да ги съхранявате на сигурно място, като резервни части, в случай че потрябват.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    2 0 Отговор
    ВНИМАНИЕ- Продуктово позициониране.
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Ще внимавам да не ми ги пробутат.