Last news in Fakti

22 Юни, 2023 10:05 8 823 6

Рецепта на деня: Тиквички на фурна „Оля – Оле, оле, оле!"

  • тиквички-
  • на фурна-
  • домати-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя

Свежо лятно ястие

Рецепта на деня: Тиквички на фурна „Оля – Оле, оле, оле!" - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Необходими продукти:

  • - 1 голяма тиквичка
  • - кашкавал настърган 100 – 150 гр.
  • - 1-2 бр. големи домати
  • - зехтин
  • - хималайска сол
  • - пресни подправки: кориандър /кинза/, копър, магданоз, джоджен
  • - черен пипер
  • - лют червен пипер
  • - 1 глава червен лук

Начин на приготвяне:

Намазвате глинен гювеч или тава със зехтин. Нареждате нарязаната на шайби тиквичка. Върху всеки резен нареждате нарязан на кръгчета домат.

В купичка накълцвате много ситно изброените пресни подправки: кориандъра, копъра, магданоза, джоджена и лука. Поръсвате обилно със сместа от пресни подправки всеки един резен.

В голяма кафена чаша наливате зехтин до горе и слагате една чаена лъжица хималайска сол, 1 пълна с връх чаена лъжица лют червен пипер, 1 чаена лъжица черен пипер и всичко това го разбърквате много добре със зехтина в чашката. С малък черпак заливате равномерно всеки резен от тиквичката.

Накрая слагате настъргания кашкавал върху всеки резен, поръсвате още малко листа от пресен джоджен и завивате с фолио. Слагате да се пече на 200 градуса за 40 минути.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха¥ха

    5 0 Отговор
    Наздраве със Загорка и пържени тиквички с млечен сос🍹🤩😂
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    15 2 Отговор
    Благодарим на Оля ! Ще пробваме. Хайде улеснение и от мен ! Вместо да пържите тиквичките , вземате оригиналната голяма тава от печката , чокривате с хартия за печене , и започвате :
    - Слагате малко олио върху хартията , и размазвате.
    - Режете тиквичките , планирате в брашно , и подреждате като керемиди. Да се застъпват , но не изцяло .
    - Поръсвате с малко олио отново отгоре ( няколко капки на парче ) .
    - Печете на 180° на вентилатор , като наблюдавате .
    Стават хрупкави и вкусни , без да страдате около тигана ! Бира , чеснов сос , и щастието идва !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бочко

    2 0 Отговор
    Не е "Оля-оле", а олеле,пак ли тикви?
  • 6 АзБуки

    2 0 Отговор
    "наливате зехтин до горе и слагате една чаена лъжица хималайска сол, 1 пълна с връх чаена лъжица лют червен пипер, 1 чаена лъжица черен пипер и всичко това го разбърквате много добре със зехтина в"
    Ако зехтина е догоре ,тия три лъжици къде да ги сложа???