Last news in Fakti

21 Юни, 2023 16:45 1 525 8

Как да се справим със слънчевото изгаряне?

  • слънчево изгаряне-
  • слънце-
  • лято-
  • кожа-
  • полезни съвети

10-те неща, които веднага трябва да направите, ако сте изгорели

Как да се справим със слънчевото изгаряне? - 1
Снимка: Shutterstock

Горещината и силните слънчеви лъчи предстоят с идването на лятото. Рискът от изгаряне се увеличава не само на плажа, но и в ежедневието. Ако допуснете да изгорите, има някои неща, които веднага трябва да направите, за да облекчите кожата и да намалите риска от усложнения след изгарянето.

Кои са 10-те неща, които веднага трябва да направите, ако сте изгорели?

1. Намажете с кисело мляко

Киселото мляко има чудесното свойство да облекчава изгарянето. То намалява топлината по кожата, охлажда, стимулира регенерирането на клетките.

2. Намажете със слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем не е само начин за превенция на изгарянето. В него се съдържат облекчаващи и възстановяващи съставки, които помагат на кожата да се справи по-бързо с изгарянето. Слънцезащитните лосиони и кремове хидратират в дълбочина, което допълнително помага дори след изгаряне за по-бързо възстановяване на кожата.

3. Избягвайте да пукате мехурите, ако има такива

При по-сериозно и дълбоко изгаряне се получават мехури. Въздържайте се да ги пукате, защото така увеличавате риска от белези, инфекции, удължено заздравяване на кожата. Мехурите са естествен механизъм на кожата за справяне с изгарянето.
Хитри трикове за облекчаване, когато си изгорим езика

4. Пийте повече вода

Хидратирането на кожата е важно както отвън, така и отвътре. Ако сте изгорели, едно от първите и най-важни неща, които трябва да правите, е да пиете повече вода и течности. Това ще облекчи състоянието на кожата.

5. Противовъзпалителни средства

В случай на силно изгаряне е добре да вземете някакво противовъзпалително средство. То ще потуши възпалението и болката. В случаи на по-силно слънчево изгаряне е възможно дори температурата ви да се повиши. По тази причина е добре да се вземе противовъзпалителна таблетка, която да облекчи състоянието.

6. Вземете душ с хладка към студена вода

Не се къпете с гореща вода в никакъв случай, ако сте изгорели. Това ще изсуши още повече кожата, ще я раздразни и ще увеличи болката и паренето. За предпочитане е да вземете душ с хладка или по-студена вода.

7. Студен компрес

Студеният компрес също помага при изгаряне. Той помага да намалите паренето, болката и има възстановяващ ефект. Използвайте памучна кърпа, не синтетична.

8. Нанесете кокосово масло или хидратиращ крем

Кокосовото масло има дълбоко хидратиращи и овлажняващи свойства. То стимулира регенерирането на клетките и подпомага възстановяването на изгорялата кожа.

9. Гел от алое вера

Гелът от алое вера е едно от най-добрите средства при изгаряния. То намалява болката, сърбежа, червенината и паренето. Стимулира възстановяването на клетките на кожата и ускорява оздравителните процеси в клетките ѝ.

10. Хранителни добавки и витамини

Още един начин да стимулирате оздравяването на изгорялата кожа отвътре е да вземете хранителни добавки с витамини и минерали. Сред най-полезните за кожата са витамините С и А.

Те са мощни антиоксиданти, които участват в регенерирането на клетките и тяхното по-бързо обновяване, пише az-jenata.bg. Това ще помогне на кожата да се възстанови по-бързо от изгарянето и ще намали риска от белези и пигментация.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    7 0 Отговор
    Стой на сянка най добре на закрито с климатик
  • 2 Тапа Нар

    7 0 Отговор
    Стойте си у панелките ве гадулки
  • 3 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    За да не ви се случва по добре на сянка ако сте на неплатен плаж дива природа носете си личен чадър за слънце или палатка за плаж отваря се само с един замах ама няма спасител и доктори .По ула....е изгарят мажат се с кремове които изобщо не помага само рекламата им е голяма и си нанасят повече бръчки за годината от изминалата на лицето .Слънцето е вредно в големи количеста на плажа като кюфте на барбакю
  • 4 Гаглей

    7 0 Отговор
    Ами който е заспивал Пеян на плажа, знае какво е.
  • 5 Хи хи

    3 0 Отговор
    Намажете се с оцет, в момента вися на закачалката😂🤔😲🤩🍹
  • 6 Анонимен

    2 0 Отговор
    При зачервяване и болки от изгаряне най помага флорана вода от Лайка или бял Равнец.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 То добре, амаааа

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Къде да се скрия, че мъжо ми да не разбере.