Last news in Fakti

24 Юни, 2023 16:04 3 205 9

Благо Джизъса се издържа от благотворителна фондация

  • благой георгиев-джизъса-
  • фондация

Нейните цели са популяризиране на физическото възпитание и спорта сред деца в неравностойно положение или без родители

Благой Георгиев - Джизъса вече е профукал 150-те хиляди лева, получени като награда за победата му в „Сървайвър", научи “Уикенд". Вместо за забавления и партита, с каквито е известен плейбоят, парите са прилапани от обсадилите го пълчища лихвари и съдия-изпълнители.

Все пак Джизъса успява да отдели известна сума, с която регистрира фондацията си “Благо-Дарност 7”. Нейните цели са популяризиране на физическото възпитание и спорта сред деца в неравностойно положение или без родители, възпитавайки ги в дух на спортсменство, хуманизъм и уважение към човешката личност.

Георгиев не се бави дълго и веднага започва да действа. Този месец Джизъса събра участниците от риалити формата и десетки звезди на организирания от него благотворителен мач. Освен да си купят билети, десетки зрители, участници и фенове имаха възможност да направят и допълнителни дарения.Te постъпват по сметката на фондацията.

Събраните средства ще се използват в подкрепа на деца в неравностойно положение, обяви Георгиев, който се закани да оpганизира още по-мащабно събитие следващите месеци.

На пръв поглед намеренията на Благой да използва своята популярност, за да помага на хлапета в беда, изглеждат изключително благородни. Недоброжелатели обаче подозират, че зад добрите намерения на Джизъса може да се крие и начин да си осигури издръжка. Далеч от алчните лихвари, на които според запознати дължи огромни суми.

Възможно е това да са грозни клевети от завистници, но все пак основания за подобни подозрения не липсват около регистрацията на фондация „Благо-Дарност 7”.

Интересно е, че Георгиев е избрал да регистрира фондацията си в частна полза, а не в обществена, каквато е масовата практика в цял свят. Макар и на пръв поглед дребна, разликата е изключително съществена, обясняват юристи. Законът дава далеч по-големи привилегии на сдруженията в обществена полза. Освен че всички събрани пари ca освободени от данъци, облекчения има и за дарителите. Отделно от това, фондациите, действащи в обществена полза, могат да кандидатстват за финансиране от държавата или европейските фондове. Всяка година Министерски съвет разпределя десетки милиони левове за проекти на различни сдружения, а сумите предвидени от EC ca в пъти повече. Бонусите с финансирането, разбира се, вървят и с немалки ограничения. На първо място, фондацията трябва да има двустепенна форма на управление - управителен и надзорен съвет с не по-малко от трима членове, които носят наказателна отговорност, ако одобрят неправилно изразходване на събраните от дарения пари.

Контролът от държавните органи върху тези фондации също е много по-засилен.

По съвсем различен начин стоят нещата с фондациите в частна полза.

В закона е посочено, че те могат да организират различни благотворителни събития, произвеждат и търгуват с различни стоки, а събраните пари, които са освободени от данъци, може да се харчат дори и само в интерес на нейните членове. В случая с „Благо-Дарност 7" такъв към днешна дата е само Благой Георгиев. Няма и изискване за външен контрол как се изразходват даренията. Решенията за харчене на парите могат да се вземат еднолично от Благо Джизъса като управител.

„Фондацията в частна полза може да се разглежда, условно казано, като ЕООД с нестопанска цел, което се управлява еднолично, осъществява търговска дейност, но не формира печалба", коментира юрист.

По думите му това не пречи управителят да намери начин как законно да изхарчи парите в своя полза - като си гласува огромна месечна заплата, назначи на трудов договор свои близки или други подобни врътки. Дали освен това ще се извършва и благотворителна дейност, и каква точно, си решава еднолично управителят.

Подобна схема бяха създали от скандалната фондация “Хелп Карма". Според интернет страницата ѝ фондацията използва събраните дарения, за да плаща лечението на деца в чужбина. От разследване на bTV обаче се разбра, че покрай тази благородна дейност, която също е доста мътна, управителите са си раздавали месечни заплати от по 20-30 000 лева.

Дали Благой Георгиев ще приложи лошите практики на “Хелп Карма", както подозират неговите зложелатели, или ще използва събраните дарения, за да прави добрини на деца в нужда, предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 4 Отговор
    Смешна рублоподлога е тоа

    Коментиран от #4

  • 2 Много

    12 2 Отговор
    Важна инфо, преместих го…2 пъти
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор
    И тоя е християнин колко и тикток козарите, пълна мишка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Венелина , розичката

    7 1 Отговор
    От бяла ще стане червена и мокра. И задължително два презерватива от двойно удебелените един върху друг.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Буден

    5 1 Отговор
    Трагикомедия....но сто карата.
  • 8 Ддд

    12 1 Отговор
    Много съм развълнуван от новината.
    Дайте банкова сметка, да му изпратя някой лев на човека от пенсията си, този месец няма да си купя лекарства, но да пратя на човека, да си има да си харчи.
  • 9 АЛО

    14 0 Отговор
    ФАКТИ СПРЕТИ ДА ПОКАЗВАТЕ ТОЗ. .Р О М. ПЪРДОМ ЦИГАНИН