Last news in Fakti

27 Юни, 2023 13:03 2 615 7

Вече са налице вредите от изкуствения интелект

  • изкуствен интелект-
  • нови технологии-
  • вреди-
  • chatgpt-
  • статии

За пореден път първо и най-бързо се развиват негативните страни на новите технологии, а положителните изостават

Вече са налице вредите от изкуствения интелект - 1
Снимкa: Shutterstock

Изкуственият интелект "убива" стария Интернет, а новият все още не е готов. Това е коментарът и обобщението на ИТ изданието The Verge след публикуването на ново проучване от компанията NewsGuard, цитирано от vesti.bg.

Тя е открила сериозен ръст на използването на генеративен изкуствен интелект (AI) като ChatGPT и сходни платформи, за създаването на интернет сайтове и публикации. Проблемът е, че преобладаващата част от тези публикации и линкове биват генерирани с минимален или никакъв човешки надзор и качеството им е спорно.

Някои от тези сайтове генерират по над 1200 материала на ден. Те не разчитат на качество, а на обем, за да привличат трафик, който продават за онлайн реклама. Освен това и самите рекламодатели не подозират, че рекламите им се появяват в подобни сайтове. Дори и да поддържат списъци със сайтове, на които да не се показват рекламите им, поддържането им става много трудно, тъй като постоянно се регистрират и пускат нови страници, които бързо се пълнят със съдържание от генеративен AI.

The Verge обобщава и други реалности от днешната интернет среда: генеративен AI се използва за затрупване на стоки и услуги с фалшиви ревюта, онлайн медии съкращават служители и ги заменят с генеративен AI, който създава статии с много по-ниско качество и неясни факти. Онлайн магазини биват заливани с фалшиви продукти и оферти, чатботове заблуждават потребителите, а AI се използва за бързи редакции и манипулации на статии в Wikipedia.

В известна степен това е част от естественото развитие на Интернет и новите технологии. Проблемът е, че за пореден път първо и най-бързо се развиват негативните страни на новите технологии, а положителните изостават. Но пък именно отрицателните черти може да се окажат причина за развитие и на положителните. За сега обаче, хората трябва да са още по-внимателни в подбора на информацията, която срещат в интернет.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 3 Отговор
    Казах ви , че живеем в последните щастливи дни на човечеството ! Опичайте си акъла , и не си продавайте земята !!!
  • 2 Мхъм

    25 2 Отговор
    Фахти също ползват Изкуствени Интелекти- AI Mara, AI Djambaz и т. н., които постоянно генерират несвързани глупости особенно за украйна?
  • 3 Прогнозирах го

    13 1 Отговор
    още преди 20 г. Иначе имам шестица на изпита по "Организация и управление на информационни ресурси". Беше по времето, когато търсехме инфо с Яхоо и с въвеждане на адреси буква по буква. Сещах се за Хайтов: "Тръгне ли светът да си събува цървулите, ще си събуе и потурите." и нататък знаете какво следва.

    Коментиран от #5

  • 4 Ти си

    18 0 Отговор
    Премахнете "бисквитките" ......
  • 5 TV Бобов дол

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Прогнозирах го":

    Четете книги и черпете информация от тях а не от уикипедия!
  • 6 Соваж бейби

    1 5 Отговор
    Не е вярно пак се мъти интрига !Първо една апликация като Тик Ток например събира сродни души ,няма как нормален човек да виси денонощно там.Интелигентна селекция на видовете уеш,помага им да се намерят и преоткрият
  • 7 Уморих се да повтарям

    20 1 Отговор
    Изкуствен интелект има там, където няма естествен!