Last news in Fakti

4 Юли, 2023 12:45 4 731 60

Откъде идва думата "хоро"

  • хоро-
  • произход-
  • народни танци

Хорото е неизменна част от българските празници

Откъде идва думата "хоро" - 1
Снимка: Shutterstock

Хорото е нещо без което не можем да си представим един български празник. Сякаш то е заложено в нашето ДНК. Днес ще се опитаме да разгледаме откъде идва тази дума и как се появяват по нашите земи българските хора.

Откъде идва думата Хоро

Смята се ,че идва от латинската дума chorus – сбор от танцуваци, а и от Древна Гърция и гръцката дума choros – хоровод, игровод. В Древна Гърция са познати традиции, които са се доближавали до масово танцувана на хора в кръг. Това са почитателите на богинята Терпсихора. Нейното име е съставено от 2 думи – terpo + choros(веселя + хоровод).

Хорото в историята на България

Първите споменавания на народните танци е от Презвитер Козма през 9 век. Той пише, че не могат да бъдат истински християни “тези, които с гусли и бесовски песни и танци пият вино”. Очевидно това е имало своето начало много от преди приемането на християнството в България.

Българският духовник ги описва и като хора, които вярват във всякакви други учения на сатаната – тоест тук можем да забележим, че това е дълбока езическа традиция, която е залегнала по нашите земи. Сходен тип описания има и към 14 век от византийски учен. Той наблюдава как българите в Македония се събирали заедно в кръг и хванати ръка за ръка танцували в ритъма на народната музика.

Българските хора в Османската империя

Очевидно българските народни танци са се запазили като част от бита на българите в рамките на Османската империя. Те са описани доста в детайли от различни чуждестранни пътешественици. Там са показани, че българите са празнували с хора всички големи християнски празници. Тези описания могат да бъдат забелязани и в различни църкви и манастири.

В църкав в село Арбанаси, Велико Търново, има стара фреска на която е изобразено българско хоро. Могат да се видят още в Хрельовата кула в Рилския манастир и в Лесновския манастир.

По време на Българсктото Възраждане, народните танци и традиции почват да стават водеща тема. Те са описани от творци от ранга на Петко Славейков, Георги Раковски, братя Миладинови. Любен Каравелов в своята повест “Неда” описва хорото, като нещо, без което нито едни българин и българка не могат.

Ще се опитаме да дадем малко повече инфорамация за 2 от най-популярните български народни танци – Ръченица и Право хоро

Ръченица

Един от най-известните български народни танци. Известният български хореограф Борис Цонев я нарича венеца на всички други народни хора. Името на хорото идва от думата ръченик – бяла кърпа, която в миналото са използвали за пребраждане на невестата, преди да отиде на венчилото. В Родопите я наричат Раченик, а в Софийско Прочелник. В миналото се е използвала като своеобразен танц на любовта, пише "Блиц".

Младите са се надигравали един друг и са показвали своята сила и сръчност. Тези, които се харесат почват да играят със все по-сложни стъпки и по-пламенно един към друг, докато към останалите играели по-бавно. Това било своеобразен сигнал, че има привличане между младежа и девойката.

Право хоро

Друг от емблематичните народни танци. То се играе най-вече в кръг с хванати за ръка участници. За разлика от ръченицата, която е била по-скоро танц на младите, за правото хоро е характерно масовото участие. Това е бил танц, най-вече в Тракийската област, чрез който съответната общност показва своята задружност. Своеобразен символ на общите им съдбини.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 31 Отговор
    Тоя селски танц пак сте го гепили от гръцкото χωριό

    Коментиран от #7, #14, #38, #46

  • 2 Последния Софиянец

    18 11 Отговор
    По нашите земи е най старата цивилизация от преди потопа в Черно море.10 000 години.Това и американски учени го признават.

    Коментиран от #10

  • 3 Хорото

    15 15 Отговор
    е български танц от времето на нашите древни предци траките

    Коментиран от #15, #47

  • 4 зеленчук

    7 18 Отговор
    Откъде идва думата Хоро? ОТ ХЕРО. ХЕРО МУСТАФИЧКА.
  • 5 Плагиатско племе

    8 21 Отговор
    То е ясно откъде сме го откраднали - от гърците и от сърбити. Само малко сме променили думата.

    Коментиран от #23, #48

  • 6 Кирчев

    2 17 Отговор
    Да, думата ХОРО идва от древната кюрдска дума ХЕРО - пак опираме до ХЕРО Мустафа, любимката на Боко Тиквата.
  • 7 Соваж бейби

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Онези пък са го видели от други така или иначе си е чист ритуал ,интересна статия!Да се измисли нещо креативно българско ако няма идея да почват да играят брейк,кючек...и да се впише като бг.традиционно
  • 8 газов инжекцион

    2 8 Отговор
    Хорото иде от последната година,когато космическа скала е цапнала шамар на Земята и динозаврите са напуснали купона,а плацентните танцьори са останали.
  • 9 Професор

    7 8 Отговор
    Хорото си е древен византийски танц. Това пък е турско хоро horon който играят по черноморския регион.

  • 10 Тия от преди 10000 г.

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Софиянци ли са били
  • 11 волан

    5 2 Отговор
    Хорото благодарение на Суафчо Босоногов Дънков, се изроди в чалга-кючеци.
  • 12 СИНЬОТО

    8 17 Отговор
    Аз със гръцки изроди и български кретени нищо общо не искам да имам ,нито вземане ,нито даване ,там в Гърция са едни зеленясали същите като тук гайчови идиоти ,българския корен не съществува ,изобщо ,изчезнал е отдавна ,заради тези гръцки нещастници е така ........оставили са само злоба комплекси посредственост дребно душие ,скодоумие и тесногръдство






    Все пак съм далече от тия две мръсни и нечистоплътни племена гръци и бълхарниците българогнусляка

    Коментиран от #16, #19

  • 13 За нашето хоро не знам

    7 3 Отговор
    Но мъжкото голо хоро 100% идва от гърците
  • 14 А бе Дончо

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Вие вардарските българи сте крали история от целите Балкани а сега за едно хорце го направи тема! Като се съберем с тебе заедно да друснем едно хорце, сам ще разбереш колко си грешиш!
  • 15 Соваж бейби

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хорото":

    Я се разходи и виж онлайн диви племена в Африка /които още нямат интернет и ходи почти без дрехи /как играе ръченица и хоро ,ако нацелиш точните племена има и с коледарски маски леко променени като бг.чалгата копие от чужда идея.Проблема е кой е виновен Ганчо или Римсковизантииската епохи заедно ?!

    Коментиран от #17

  • 16 Знаем знаем

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "СИНЬОТО":

    Ти си швед от Пенджаб

    Коментиран от #18

  • 17 честен ционист

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Историческият отдел, Лубянка 2, втория етаж.
  • 18 СИНЬОТО

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Знаем знаем":

    Затова ли ме правите Жена в би сексуална Тройка


    Всъщност съм с Американски ВРОДЕН чар и фон дьо тен ,Американец съм от Дълбокия Щат Канзас и съм с Австралийско Румънско И ЕВРЕЙСКО ПОТЕКЛО

    Коментиран от #49

  • 19 орос хасапикос

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "СИНЬОТО":

    А така ! Хейт хейт и само хейт до дупка!!!
  • 20 Никой не може да

    10 7 Отговор
    каже откъде се е появила думата "хоро". Да я търсим в други езици е неграмотност. Истинското българско КОЛО/колело, кръг/ е най-старото наименование на днешното хоро!

    Коментиран от #22

  • 21 Манолов

    4 10 Отговор
    Танцът Хоро води началото си от древните евреи.
  • 22 Уточнение

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Никой не може да":

    Коло (колело е на сръбски). На български е хоро.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Гърците и сърбите, както и ние

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Плагиатско племе":

    сме потомци да древните траки! Гръцката митология е открадната от траките! Последните римски и първите императори наследници Константин Велики са тракийци по произход ! Първият император от тракийски произход е идващият от нашата Добруджа Максимин. След него на престола сядат много други: Клавдий II, Квитилий, роденият в София Галерий, Максимин Дакиецът, Лициний, Константин Хлор, Константин Велики, Констанс, Кoнстантин II, Тиберий II, Ветран, Юлиан, Лъв Бесът, Маркиан, Юстин I , Юстиниан I, Фока ( царувал в Константинопол до 610 година)…

    Коментиран от #27, #39, #50

  • 24 Сърбите са едно племе отделило

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Уточнение":

    се от българската държава при завладяването й от византийците. след 1018 г. А това, че при сърбите се е запазила думата коло не говори добре за българските литератори.
    KOLO BUGARKA днес е едно от най-известните хора в Сърбия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Трябва да се чете за да се знае!

    8 4 Отговор
    Вече много пъти е ставало дума как богомилите „разгласяват от покривите“ едно велико тайнство, наследено от древните посветени по нашите земи, следвано ритуално със свещения им танц ко̀лло. Неговото название идва от „колело“, произнасяно по нашите села и днес като „ко̀лло”, а това е и старото българско име за хоро, запазено и до днес като Colla чак до Испания. Той очевидно е наследил древния магичен танц на траките колабрисмос, пренесен до наши дни с обредното тайнство на русалиите, но сега го познаваме добре от стотиците средновековни каменни паметници, върху които са оставили своите послания съвършените последователи на Българското учение по пътя си на Запад през Босна, Херцеговина, Хърватия, та чак до Андора и Барселона в Испания.
  • 27 овчаров

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Гърците и сърбите, както и ние":

    по голяма идиотщина не съществува! Траките не са имали дори писменост за разлика от елините! А бог Сабазий на траките е всъщност бог Дионис!!!

    Коментиран от #30

  • 28 Йтй

    3 4 Отговор
    Идиоти идва от думата Хора или като едно време казваха старите хора ОРАТА . Толкова учени все от едно място учат и затова се казват НаУчени

    Коментиран от #29

  • 29 Бжхт

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Йтй":

    Тоест Папагали ,всички знаят едно и също ,и в края на края на всичко не знаят нищо .
  • 30 Потомъкът на овчари

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "овчаров":

    не може да си промени гена на оФчар! Нищо не сте чели, още Херодот си признава, че голяма част от елинските богове за заимствани от древнотракийската митология !
    Прочети трите части на "Укритото и премълчаното в българската история" и ще ти стане ясно. Прочети и книгите Димитър Попов, д-р Ганчо Ценов, проф. Асен Чилингиров и тогава ми ела да спорим!

    Коментиран от #32, #35, #51

  • 31 Сатана Z

    2 5 Отговор
    България е единствената страна в Света,в която се играе т.н. Голо хоро.
  • 32 овчаров

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Потомъкът на овчари":

    А Божидар Димитров няма ли да ме накараш да го прочета? Подлуди света със созополските вампири,според него траки!

    Коментиран от #34

  • 33 Едно доказателство

    5 2 Отговор
    Ставропигален (но вече към Македонската православна църква) е и хилядолетният Лесновски манастир, в чиито стар храм също има изписано ко̀лло. Тази света обител е основана около постницата на аскета Гаврил, който е ученик и последовател на Свети Йоан Чудотворец,
  • 34 Всички наши съседи декларират,

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "овчаров":

    че са наследници на траките, дори турците си присвоиха Троя. Само местните русофили искат да сме дошли от Памир, Хиндукуш/планински вериги в Азия/ и славяни от полско-украинските блата.
    Така отдавна отваряме вратите за постоянните претенции на съседите към нашите земи.
    Но за вас е важно какво ще кажа Мацква, защото нашата история е писана там. Московците за вас са по-важни от предците и коренът ви ! Панимайш!? Пфу!

    Коментиран от #52

  • 35 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Потомъкът на овчари":

    Така като ви чета се чудя че си търсите мотив на кого да вярвате без собственно мнение?И двамта сте наясно за гръцка митология ?!божества...с които са си пълнили техните глави и са земали умственото пространство на простолюдието..В дни когато е нямало училище,и свобода да пътуваш и опознаваш чужди култури и интернет!Богомилите са истински но секта важно е да се знае и на практика не са оставили нищо само са чели евангилието на хората,без икони....!Кому е нужно да има религия и да се кланя на нещо си ?не е ли по добре да живееш като добър човек и да се развиваш умствено не да се живее дивашки и ИИ да лъже хората някой гледа от горе не трябва да пушиш,да пиеш,да се развеждаш ,ако има начин и война да стане ??

    Коментиран от #53

  • 36 Роза

    5 3 Отговор
    "Хоро,хоро,вито хоро!Хоро,хоро-шарено,бре !"Откъдето и да иде терминът "хоро",нека да се борим да се запази този вековечен танц и в бъдещите поколения!Нали младите трябва да знаят и помнят как са живели техните предци?Учете децата и внуците си да почитат старите традиции,за да не се затрива стария бълг.корен!
  • 37 Иванчо

    6 1 Отговор
    Браво Марийке! Единствената смислена статия, която си написала за цялото време, от когато се имаш за журналист!

    Коментиран от #44

  • 38 факуса

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    гърците са еврейско разклонение завзело земи на траките и окрало митологията им
  • 39 Гнвжэн

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Гърците и сърбите, както и ние":

    Константин Велики, Кoнстантин II, Юлиан, Юстин I , Юстиниан I, са илирийци, а не тракийци. Междудругото Сердика е илирийски град

    Коментиран от #40

  • 40 Илири, траки и гети с общ език,

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Гнвжэн":

    обичаи и ритуални практики. Това го пише Херодот, а не дървени русофилски глави!
    От родното се отказвате, чужди ду...та целувате !
    Иречек:
    Най-старите жители на днешната българска земя принадлежали към трако-илирското семейство и се разделяли на две племена: източно и западно, тракийско и илирско. Към източното племе принадлежали траките, а също тъй може би македонците, които най-вероятно подобно на днешните албански пришълци в Елада твърде рано изпаднали под гръцко влияние; няма да сгрешим, ако предположим, че и пелазгите били техни съплеменници.

    Коментиран от #42, #54, #55, #56, #57

  • 41 Четете бе, четете!

    1 4 Отговор
    ХЕРОДОТ, История, ІV, 93: Преди да стигне до Истър, той (Дарий І - б. М. Н. Н.) покорил
    първо гетите, които вярват в безсмъртието си, тъй като траките от Салмидесос, които живеят над
    Аполония и Месамбрия, тези, които наричат кирмиани и нипсеи, се предали на Дарий, без да се
    сражават, а гетите, които безумно му се противопоставили, били поробени веднага, въпреки че били
    най-храбри и справедливи между траките.
  • 42 комунист

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Илири, траки и гети с общ език,":

    Идеята на руснаците не беше лоша през комунизма,църквите не баха задължителни дали са били прости обаче ?Има исторически данни че са искали да станат трети Рим,било е отказано историята я знаем.Само че някой хора се лутат в разни секти и религии и търси на баба си чеиза със златни монети ама няма чудеса ,без да чете история.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор
    Фолклор, обичаи, традиции - всичко съвпада с т.нар. "траки"
    нестинарството,
    кукерите,
    сурвакането,
    Трифон Зарезан,
    Змийските празници,
    Герман и т.н.
    Народните носии на "траките" днес са български носии, гайдата, кавала, киселото мляко, шевиците (елбетицата) и др. са тракийски.

    Коментиран от #58, #59

  • 44 Скопие

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Иванчо":

    Мислиш? Не би рекол...
  • 45 Кольо

    1 1 Отговор
    В съответствие с превод на клиновидни текстове " Хори" е шумерска дума.
  • 46 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Пак ли реши да се изпль0каш бе, кю 4ек 4ия! А думата мама сигурно сме взели от бимбинайците, че тя е еднаква в почти всички световни езици. Ама поне си личите кои сте и какви сте, пък дори да се криете зад никове като "Българин".
  • 47 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хорото":

    Две думи не знаеш, от твоите древни предци, траките, но пък как хубаво говориш езика на славяните.
  • 48 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Плагиатско племе":

    Ясно е точно обратното. Думата е същата, но танците ни са по-хубави и уникални.
  • 49 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "СИНЬОТО":

    Тамам, аркадашим, анадък.
  • 50 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гърците и сърбите, както и ние":

    Кога успяха да ви промият? Траките са съвършено различен ген, култура и народ. Имали са различен език, различни вярвания, ритуали, бит, култура, общински строй, облекла и т.н..... каквото се сетите. Нищо общо със славяните. Нищо общо с нас, със сърбите, или който и да било друг славянски народ.
  • 51 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Потомъкът на овчари":

    Под "ще ти стане ясно" имаш предвид "ще ти се промие мо3ъка", нали? Натрапената истина няма нищо общо с истината. Почети някъде, как е звучал тракийският език и ЩЕ ТИ СТАНЕ ЯСНО, че е съвършено различен от нашият. Траките са били претопени от римската империя и са изчезнали. На тяхно място идват славяните, при Великото преселение на народите.
  • 52 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Всички наши съседи декларират,":

    Мина в секция фантастика. Кои съседи са си "признали", че произхождали от траките? Да чуем? Единствено гърците имат общо с техният бит и култура. А как изкара турците общи с траките, направо не знам. Трябва да ти дадат награда за фантастично творчество. Това, че древна Троя е била на територията на днешна Турция не означава, че турците са били троянци. То, и днешна България е на територията на древната римска империя, но ние не сме римляни. Аналогията ви е накъсна и сглобена с измислици. Това, което не ви е ясно си го измисляте, за да ви стане по вашата. За щастие, ние продължаваме да говорим славянски език, чиито диалекти се говорят и пеят на езиците от Балтийско до Бяло море.
  • 53 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Соваж бейби":

    Вярата е едно, религията е друго. Божиите закони не са за наказване на непослушните, а са за да живееш праведно и да ти е леко на земята. За съжаление има много хора, които си ги тълкуват всеки по своему, а някой увличат и последователи.
  • 54 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Илири, траки и гети с общ език,":

    Днешните макета нямат нищо, АМА НИЩО ОБЩО с македонците от времето на Ал. Велики. Тогавашните може и да са имали родственост с траките, но нямат никаква родственост с днешните македонци. Днешните македонци за българи, отделени от България при Берлинският договор, който разкъсва България на три и оставя Македония под турско владичество. Това едно...
  • 55 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Илири, траки и гети с общ език,":

    Илири, траки и гети са имали общи обичаи, ритуали и език, но те нямат нищо общо с българските, със славянските. Езикът на траките е тотално различен от славянският език. Ние говорим славянски диалект, а такива се говорят от цялото славянско братство.
  • 56 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Илири, траки и гети с общ език,":

    Да се спекулира, че руснаците са ни натрапили славянската ни същност е все едно да твърдите, че са ни натрапили да говорим и езикът им. Защото съвременният български език е славянски диалект, силноподобен на руският, полският, сръбският, чешкият и т.н. Затова с лекота разбираме езиците на останалите славянски народи, защото той е един език, който ползваме всички славяни.
  • 57 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Илири, траки и гети с общ език,":

    Това, кои са били най-старите жители на една земя, изобщо не означава, че те имат кръвна връзка с днешните й населяващи я жители. Ако беше така, то днешните американци нямаше да са потомци на англичани, французи и испанци, а щяха да са братовчеди на Винету и на Джеронимо. Аналогиите ви са смешни и дори дете ще се присмее на пълната липса на почва в тях.
  • 58 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пълни измислици, подбудени от нечестви цели. Облеклото на траките е било подобно на древните гърци. Влез в някоя тракийска гробница и ще видиш, че по рисунките личи, че са носели хитон, който покривал само едното рамо, докато славяните са носели риза. Освен това, славяните са бродирали шевици на ризите си, защото чисто бялото облекло са го считали за носено от смъртник. Освен това, славянските жени са имали навикът, обичаят, да не завършват шевиците на облеклото си, защото са вярвали, че онзи, който свърши земната си работа бива отвеждан от смъртта. Това поверие е запазено до късно в българският фолклор.
    Целият ни език е славянски диалект, изобилстващ от думи и изрази, които ще намерите в почти всеки друг славянски народ. Но, ако чуете тракийски език, как е звучал, няма да разберете и една дума.
    И имената ни не са като на траките, а са си славянски имена, завършващи на -слав или на -мир.
  • 59 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Из уикито: Хипотезата за дионисовския произход на нестинарството почива повече на догадки, отколкото на надеждни доказателства, особено връзката му с тракийската религия, сведенията за която са много оскъдни. Ключов аргумент срещу тази хипотеза е, че в известното за култа към Дионис липсват каквито и да е данни за основния елемент на нестинарството – танцуването върху огън. Гръцката етнографка Катерина Какури и българският фолклорист Михаил Арнаудов се опитват да обяснят нестинарството с възможно по-късно влияние от павликяни и богомили, които от своя страна са били повлияни от зороастрийския култ към огъня. Гръцкият археолог Константинос Ромеос допуска връзка със споменатото от Страбон ходене по огън на жриците на Артемида в храма в Кастабала, но то не е свързано с култа към Дионис.

    Други автори изцяло отхвърлят древния произход на нестинарството, позовавайки се на липсата на сведения за такъв обичай до средата на XIX век и на разпространението му в област, сравнително близка до големи градски центрове като Константинопол и Одрин.
    .... ама трябва да се чете и да се внимава от кого се чете.
  • 60 Русенец

    1 0 Отговор
    Остана ли културна статия, която да не е полазена от траколозите, мечтаещи за разединяване на славянското единство?