Last news in Fakti

14 Юли, 2023 09:12 1 480 4

Вандали унищожават основополагаща творба на Пистолето в Неапол

  • вандали-
  • изкуство-
  • венера-
  • пистолето

Какво се случва с унищожаването на културни пространства и произведения на изкуството напоследък?

Вандали унищожават основополагаща творба на Пистолето в Неапол - 1
Снимкa: БГНЕС

След оскверняването на колизеума в Рим от британски турист и сведения за канадски тийнейджър обвинен в издълбаването на японски храм, признат от ЮНЕСКО, вандали подпалиха и унищожиха основополагаща творба на един от най-известните живи художници на Италия, пред кметството на Неапол.

Когато пламъците са потушени, от инсталацията на Микеланджело Пистолето е останала само овъглена рамка.

Творбата на Пистолето, озаглавена „Венера в дрипи“, е изложена в Неапол от 28 юни. Тя включва голяма гипсова неокласическа гола Венера, вдъхновена от датския скулптор Бертел Торвалдсен и неговата „Венера с ябълка“ от 19 век, която се рови в планина от парцали.

Пистолето прави няколко версии на „Венера в дрипи“. Първата, от 1967 г., е от бетон или цимент, покрит със слюда, за да създаде блестящо покритие. Според галерия „Тейт“, която притежава една от творбите, други използват гипсови отливки на тази статуя, а една от тях е направена от гръцки мрамор, съдържащ слюда.

Пистолето заяви пред вестник Corriere della Sera, че причините за нападението могат да бъдат много.

„Това е творба, която призовава към регенерация към необходимостта да се открие баланс и хармония между две съзнания които от една страна са представени от красота, а от друга – от консуматорството, което е катастрофа“, казва 90-годишният художник.

Той добавя: „Светът ще загине в пламъци така или иначе. Същите сили, които обявяват война, са тези, които подпалиха Венера.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    13 2 Отговор
    Какъв Пистолет, какви пет лева - те Нотр Дам де Пари подпалиха и не направиха разследване дори, цяла Европа се руши, руши се люлката на съвременната цивилизация.
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор
    Ау, каква "творба"? Парцалите не почват ли да гният след един дъждец? В морската градина в Бургас, една такава "творба" уби човек. Става въпрос за нещо, приличащо на заготовка за статуя от камък, което само хората на изкуството могат да кажат какво изобразява. Падна и затисна човека.
  • 3 адаша

    7 0 Отговор
    И това било "основополагаща творба"! Основа на какво точно? Умопомрачително! Простотия като на Кристо .Пистолето!? Ако те набара некъде Винкело- зор ще видиш...
  • 4 дядо поп

    6 0 Отговор
    Такива творби , трябва да се третират точно така! Утре ако си разтоваря ненужните парцаляци на някое място в града в който живея и го обявя за творба , ще получа и солидна глоба за "творчеството" си!