Last news in Fakti

20 Юли, 2023 15:15 1 647 14

Футурологът д-р Мариана Тодорова: Изкуственият интелект вече може да разкодира мисъл

  • д-р мариана тодорова-
  • футуролог-
  • изкуствен интелект

Тя отбеляза, че има създаден изкуствен интелект, който е свързан с ядрено-магнитен резонанс и вече се правят опити от изследователи да транслират мисъл като външно съдържание

Изкуственият интелект може да разкодира мисъл, ако има достатъчно данни - какво и как прави. Това каза в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Тя отбеляза, че има създаден изкуствен интелект, който е свързан с ядрено-магнитен резонанс и вече се правят опити от изследователи да транслират мисъл като външно съдържание. Доц. д-р Тодорова уточни, че става въпрос за хора, които са получили инфаркт, инсулт или имат друг тип дисфункционалности и не могат да комуникират с околния свят: "Един човек, който не може да говори след претърпян инсулт си е помислил, че не е имал възможност да възобнови шофьорската си книжка. Описанието, което ИИ е дал е, че човекът няма в момента шофьорска книжка. Този резултат е много близък като текстуално съдържание".

Водещата на предаването Ива Дойчинова отбеляза, че и тази година водещият университет е Масачузетски технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT), където има вече технология, която да създава холограми в реално време.

"Те правят т.нар. тензорна холограма. MIT в зависимост от това какви партньорства сключи, може да подобри концепцията за тези мета вселени на Facebook и на други конкурентни компании", допълни доц. д-р Мариана Тодорова. Футурологът каза още, че по този начин се създава смесената и удължена виртуална реалност.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикрет сървис

    11 1 Отговор
    Слагаме бас, че ИИ не може да разкодира "мисълта" на Бай Дрън!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха ха

    5 0 Отговор
    Мисия невъзможна.
  • 4 Може

    3 2 Отговор
    Ако изобщо има такава.
  • 5 Ки Бик

    7 0 Отговор
    значи козеците няма от какво да се притесняват
  • 6 Ми да!

    7 1 Отговор
    Даже може да ти свали гащите за 2,09 сек.и да те убеди че сама си ги смъкнала!

    Коментиран от #10

  • 7 цербер

    6 0 Отговор
    Футуроложката д-р Мариана Тодорова
  • 8 Четете повече господа експерти

    3 0 Отговор
    Писна ми на поливалката да повтарям, че ИИ НЯМА и в близките векове няма да има! Но мисирки винаги ще има и то в изобилие!
    По просто е да се направи изкуствена кръв, но и такава няма, ползуваме кръводарители!!!
  • 9 Кирпича

    4 0 Отговор
    Изкуственият интелект е част от схемата за появата на Антихриста.

    Коментиран от #12

  • 10 нещо като

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ми да!":

    Рая за глупаците.
  • 11 ентеУект с пистоУет

    1 0 Отговор
    Статия за любителите на метавселени, кино и всякакви (предимно некачествени) прожекции :) Иначе много мило, че сте загрижени за здравето на хората. Ама ние се сещаме, че добрите намерения са 10%, а недотам добрите 90%. Обаче Ганю може да е тъп, ама не виждам как ще го подкарате изцяло дистанционно. Като изключи смартфона и отиде на село да затваря буркани и да коли прасето, ИИ-то ще го ду-а мощно кат ветъро у северозападо напоследък...
  • 12 МИСЛЕТЕ!

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кирпича":

    Няма изкуствен интелект. Има някакви хуманоидни кукли, които ходят в пакет с програмистите си. Нещо като вентрилоквистите, които карат куклите да говорят!
  • 13 Сашо

    2 0 Отговор
    Всичко,което беше фантастика става реално.Три години терорпландемия сегавойната после зарази по животните,изкуствен интелект и климатични локдауни.Идва края на света.Но БОГ ,щеопази България
  • 14 Интеуект

    1 0 Отговор
    Ако учените от МИТ пратят ИИ с ЯМР на чалготека, ще изпуши и ще се повреди безвъзвратно.